Konzumace rajčat snižuje riziko mrtvice
Ve studii uveřejněné v odborném časopise Neurology se uvádí, že u lidí s nejvyšším obsahem lykopenu v krvi hrozilo o 55 procent menší riziko mozkové příhody než u těch, kdo měli nejmenší obsah tohoto antioxidantu.
Během dvanácti let studie postihla ze sledovaných 1031 mužů mozková příhoda 67 z nich. Jedenáct případů bylo ve skupině 259 mužů s nejvyšším obsahem lykopenu v krvi, zatímco ve stejné početné skupině mužů s nejnižším obsahem tohoto antioxidantu bylo 25 případů mozkové příhody.
Výsledky jsou podle vědců o to průkaznější, že se braly v potaz jen mozkové příhody vyvolané krevní sraženinou, a nikoli krvácením.
“Studie potvrzuje oprávněnost jídelníčku bohatého na ovoce a zeleninu pro snížení rizika vaskulárních příhod,“ řekl hlavní autor studie Jouni Karppi z finské univerzity.
Autoři studie zkoumali také obsah dalších antioxidantů - alfa-karotenu, beta karotenu, alfa-tokoferolu (forma vitaminu E) a vitaminu A (retinol) v krvi a nenašli bez ohledu na jejich obsah v těle žádnou spojitost se snížením rizika mozkové příhody.
Zdroj: ČTK
Komentáře
A další zajímavost. Lycopen se vstřebává jen po tepelné úpravě. Ze syrových rajčat se nevstřebá téměř nic. Ale protlak poskytuje poměrně vysoké množství. V průmyslových zemích má tři čtvrtiny obyvatel katastrofální nedostatek lycopenu.Kromě rajčat se totiž téměř nikde nenajde. Vysoký obsah mají už jenom meruňky, žlutý meloun, dýně anebo ananas. A potíž je v tom, že z rajčat se vstřebává jen po tepelné úpravě, trochu i v přítomnosti olivového oleje. Lcopen nesnižuje výskyt jen mrtvice ale i rakoviny střev, slinivky, žlučových cest, žaludku a prostaty.
- Odpovědět
Pošli odkaz