Šest pravidel pro zdravé kosti
1. Ujistěte se, že vaše každodenní strava obsahuje všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály. Pokud si nejste jisti, konzultujte své stravovací návyky s odborníkem a poraďte se o užívání potravinových doplňků. Ohroženy jsou především ženy, které se často snaží zhubnout a drží různé nevyvážené diety.
2. Zvyšte příjem zelené listnaté zeleniny. Také jezte více celozrnných obilovin (například hnědou rýži, ječné kroupy, pohanku) a všechny druhy luštěnin.
3. Omezte příjem masa max. na jednu porci denně a radikálně snižte konzumování sladkostí, cukru, soli, kávy, alkoholu a nápojů typu coca-cola, fanta, sprite... Tyto potraviny způsobují překyselování organismu a vyplavování vápníku z kostí. Nekuřte.
4. Snažte se být alespoň 15-30 minut denně vystaveni slunečnímu záření. Slunce je důležité pro tvorbu vitamínu D, který je nezbytný pro vstřebávání vápníku a jeho ukládání do kostí.
5. Pravidelně cvičte a uchovávejte si ideální váhu.
6. Relaxujte, meditujte či jinak redukujte stres. Negativní emoce a stres opět přispívají k překyselení organismu.
Autor: mk
Komentáře
Nemyslím si, že jde o neshodu názorů, spíš o upřesnění a doplnění.
Špenát, rybíz, rebarbora a angrešt může opravdu ve větším množství zabránit vstřebávání vápníku. Tyto druhy zeleniny a ovoce však nejsou skoro nikdy konzumovány v tak vysoké míře, aby mohly způsobit nedostatek vápníku, popř. osteoporózu. Navíc v článku nebyly jmenovány jako doporučené, i když kvůli obsahu určitých pro zdraví prospěšných vitamínů a látek je jistě přiměřená konzumace žádoucí.
O celozrnných obilovinách MUDr. Josef Jonáš a MUDr. Vladimíra Strnadelová v knize Osteoporóza-přírodní léčení píší: "Celozrnné obiloviny nám přinášejí velmi kvalitní složité cukry, polysacharidy, které jsou zdrojem energie pro naše tělo. Tato energie je uvolňována postupně podle potřeb organismu a nemá tudíž zatěžující vliv na naši slinivku a celkový stav, jako cukry jednoduché. Dále obiloviny jsou v celozrnné formě nositeli vitamínů, zvláště vitamínů skupiny B, v neposlední řadě i minerálů - hořčík a vápník nevyjímaje. Také vláknina zde není zdaleka zanedbatelná. Pokud se však obiloviny objeví na talíři jen v podobě mouky (knedlíky, buchty, bílé pečivo), minerály, vitamíny ani vlákninu nezískáme.
V bílé mouce totiž nejsou. Nejvíc používané obiloviny by měly být rýže natural, jáhly, kroupy, pohanka, kukuřice, amarant, ale i další jako ječmen, oves (včetně vloček), žito a pšenice."
Jde o to dodávat do organismu různé druhy obilovin. Je pravda, že například zvýšená konzumace pšeničných otrub může způsobit díky obsahu fytátů potíže se vstřebáváním vápníku.
Též souhlasím, že vstřebávání vápníku je lepší v kyselém prostředí. Například citrónová šťáva je velmi vhodná. Přesto, že je kyselá, tak na organismus, resp. pH krve působí zásadotvorně narozdíl např. od sladkých jídel, která působí kyselinotvorně. V článku bylo varováno před kyselinotvornými potravinami, nikoliv před kyselými. Čerstvá zeleninová či ovocná šťáva působí zásadotvorně, kupovaná tepelně upravovaná (džusy) již kyselinotvorně.
Je pravda, že pri osteoporóze je potrebné prijať množstvo vápnika 1600 - 2000 mg denne (podµa stupňa ochorenia) , ako aj dostatočné množstvo vlákniny. Vhodné pH prostredie (zásadotvorné) má vplyv na využiteµnosť vápnika v organizme. E.B.
...je nevýhodné, ak chorý na osteoporózu dostáva vo väčšom množstve potraviny, obsahujúce priveµa kyseliny šťaveµovej (špenát, rebarbora, ríbezle, egreše), alebo fytátu (čierny chlieb pečivo z múky vymieµanej nahrubo). Tieto látky pevne viažu vápnik a vytvárajú s ním v čreve nerozpustné zlúčeniny, ktoré nvstrebané odchádzajú z tela v stolici.
... Navyše vstrebávanie prebieha oveµa lepšie v kyslom prostredí, preto sa odporúča piť kyslé ovocné šťavy, jesť kyslú zeleninu, kyslú kapustu, kyslé uhorky a pod.
Na základe čoho boli spracované uvedené pravidlá pre zdravé kosti? E.B.
- Odpovědět
Pošli odkaz