Dna a pití alkoholu
Alkoholici, kteří do sebe lijí alkohol a přitom nic nejedí, nejspíše zažívají záchvat dny, protože hladovění vyvolá další nárůst hladiny kyseliny močové. Tento negativní vliv je způsoben tím, že na oxidaci etylalkoholu je vázána redukce pyruvátu na kyselinu mléčnou. Tento zvýšený výskyt kyseliny mléčné (hyperlactacidemie) omezí vylučování kyseliny močové a kromě toho se podílí na vzniku acidózy (překyselení) a hypoglykémie (nedostatku cukru v krvi).
Ve víně není kyselina močová obsažena. Pivo jí obsahuje asi 160 mg na litr - což není málo, když si uvědomíme, že potrava pro nemocné dnou, ochuzená o puriny, by měla mít méně než 200 mg purinů na den. Dát si střik při dně je tedy méně nepříznivé než pít pivo. Avšak i při pití vína je třeba dbát na míru - maximálně jednu až dvě skleničky k jídlu protože, jak bylo uvedeno výše, jakýkoliv alkohol snižuje vylučování kyseliny močové ledvinami.
Zpracováno podle knihy Johna Richtera Léčení vínem, nakladatelství Eco-konzult
Více se o dně dozvíte na http://www.doktorka.cz/run/nemoci/nemoc.asp?id=13
Komentáře
Nemam ceskou klavesnici, tak se omlouvam za formu textu...
Zrovna s lezim s odeznivajicim zachvatem. nemam a nemuzu do niceho nudou kopnout a narazil jsem na toto forum. cele jsem to za posledni 2h od hora dolu precetl. a par poznatku bych doplnil...
pul zivota .. prz 18 let ziji mimo cz a diagnostikuji a lecim se vetsinou sam. u dny jsem narazil...
prvni hrozny zachvaty jsem dostal do ruky od loktu dolu, pak do obou zaroven Jsem ted v uk tam se maka jinak nez v cz..5h spanku by melo stacit... kdyz jsem skoncil se zidli u mrazaku a ruce obalene mokrym hadrem strcene uvnitr.. zacal jsem googlit..
jako spravny cech s horsici se cestinou jsem se to jeste blbec snazil prepit.. po zadani priznaku me vypala jasna podagra. a ted jsem v podstate cetl svuj zivotopis az mi to vratilo usmev...
cetl jsem zde, ze par prispevovatelu si misto piva doprava cider..
POZOR POZOR POZOR za pul roku v UK kde je hnusny pivo, ale dobry cider mi ze stejneho duvodu odesly ledviny ...gaut..
prechod z cideru zpatky na pivo to castecne vyresil.
Uzeniny a lusteniny me donutily znova googlit.
2 roky dokazu prvni cukani rozehnat jinou zeleninou, jez se v anglicke literature bezne uvadi vedle citovanych tresni a visni, ktere u me nezabiraji.. jde o salatovou okurku.. celou ji koupim, na miste sporadami se slupkou.. dalsi dve pro sichr sebou ..jde i grilovat, nebo salat na sto zpusobu, ale je to zazrak.... tech 8 denne si dam .. s okurkou..ted jsem lezel tyden s chripkou.. bez okurky.. u televizky..bez pohybu.. riskl jsem parek s cockou a dve importovane tatranky.. tak my to chytlo v nartu, ze jsem skoncil v nemocnici.. ted uz po tydnu s okurkami a poprve s necim od lekare...colchicine me poboliva jen ta klasika.. kloub u palce na leve..
tak hodne zdravi a pozor na Cider a viva okurka..
a na konec.. nepostrehl jsem , ze se tu avadi, ze KM se vylucuje stolici.. kdo mi neveri a ma na zachvat ci uz trpi, at se da pul kila cerstvejch salatovek a uvidi tu zari nad kladnem az se podari, co podarit se ma..
cerpal jsem prevazne z wikipedie , ale i z for jako je toto. Dnes jsem hledal nejaky ten tester hladiny KM a zkusenosti snimy, ale pockam az to dotahnou do mensich rozmeru.
Te musim najit nejakou jinou alternativu k antibiotiku, kdyz uz musim odepsat cesnek.tak kdyby mel nekdo radu , byl bych rad.. na chripku mam jinak ginger s medem, ale na infekce nbo jine viry ted nevim co nasadit...
dekuji.. George
Léčba
Diclofenat, Milurit 100.
Co mi pomohlo
Zkoušel jsem kde co, různé čaje na Dnu, vřes, kotvičník, přeslička,routu, zlatobýl,Jančův čaj, atd. Enzycol,citrón, pití sody Bicarbony, zásadité minerálky bez bublinek, třešně, jahody, Nic od bolesti a červeného kloubu na obou nohách nepomohlo, nicméně trošku jako prevence snad ano.Ale už dávno (cca2 roky)užívám něco jiného viz níže.
Jediné, co pomáhá jak na bolest (mimo Diclofenatu), tak hlavně preventivně pít pravý zelený čaj, (žádné seno z hypermarketu) kupuji přímo z Číny. Je dobré mít doma i práškový čaj Matcha (rozmíchat ve studené vodě a vypít), ten je absolutně nejsilnější. Úleva při bolesti je cítit už po prvním silném hrnku čaje!
Od té doby, co několik let piji zelený čaj nemám problém, (Milurit ani Diclofenat neberu), dříve jsem měl akutní záchvat každý 2-3 měsíc a kloub u palce nohy pořád červený. (I mimo záchvat.)
Dietu už nedržím, nepomáhá, (půst trošičku pomůže), nic jsem nezměnil kromě pití zeleného čaje a můžu jíst a pít všechno, maso,pivko i slivka v rozumné míře není žádný problém, prostě cokoliv jako předtím, klouby už vůbec nebolí, červené je samozřejmě už nemám.
Pomáhá pohyb (alespoň procházky) a pít zelený čaj, pro mé tělo je to hotový zázrak, ale to se nikde jen tak nedočtete. Určitě vyzkoušejte zelený čaj! Dá se objednat v Česku, ale nejlevnější je to z Číny, např. Aliexprees.
Dále, pokud už cítíte, že vás klouby pobolívají, nesmíte prochladnout, jelikož to mám potvrzeno jako otužilec, záchvat dostanete vždy v noci, když teplota těla klesne a začne krystalizovat sůl kyseliny močové v krvi, proto je důležité teplo, když hrozí vznik akutního záchvatu.
Pokud už záchvat vznikl, pomůže Diclofenat a pít hodně a hodně zeleného čaje.
Bolest začne polevovat po několika hodinách .
Atak se může po týdnu , nebo 14ti dnech vrátit , tak je dobrý mít toho kolchika v zásobě nějaký to balení na víc .
Projeď si debatu od začátku .
Neberte nikdy leky na spani a fobie- jako Lexaurin Stilnox a diazepam ci jine .ja mam DNU S JEBNUTeho Stilnoxu.!!!!|navykoveho solpinoxu| lieku na spani, pripadneho obcasneho Diazepmu alebo s Lexaurinu.ja krava jsem je brala treba mesic- denne .je to svinstvo to si dejte radeji 2 deci vina jak Lexaurin.a stilnox..Muj atak po 4 nocich se Stilnoxem nebo jinym lekem na spani vypadatak ze.cely pokoj pocas meho ataku smrdi cca 5 dni10 dni kyselinou mocovou.polstare kam si sednu vse .fuj. citim to jakoby lekovy smrad.a hodne ma boli paty.Nasledne piji hodne sody bicarbony 1 g-5 g denne a ataka pomine po 5 dnech.Hodne v noci stim, jdu 7 x. vypiju i nasilne 5 litru vody, ale vystim ji mnohem vic..Takze zacinam lecbu colchicinem .Proc sa nema kombinovat pocas ataku colchicin s miluritem? .Sorry pisu cechoslovacky
Jinak pivo nikdy, pozor na maso a uzeniny také nikdy..Ale to každý jistě víte:-)
Ta mochyně se dá sehnat sušená na internetu, není drahá. Nebo jí má kde kdo na zahradě..Jsou to takové červené suché lampionky...
Výhodou je, že mají i jiné příznivé účinky na organismus, alfalfa je levná a můžete si ji sami vypěstovat doma a přidávat do jídel.
chtěl bych zde upřesnit pár věcí. Všichni popisujete věci, ale málo kdo se ptá proč. Mě nezbylo nic jiného než věnovat měsíc studiu problému, protože be zprincipu fungování je problém vymyslet nejefektivnější řešení.
Můj příběh stručně 25 let třikrát denně maso,každý večer pivo 112 kg sport jednou týdně. Kyselina močová kolem 480 od 20 let žádné problémy. Před 6 týdny jsem si bolestivě ohnul palec u nohy a pak vyrazil na pivo. 6 plzní a večer maso. Bolest se stupnovala kloub zmodral, takže podle článků na netu třešnový džus, druhý den záchvat jako blázen :-) otok nártu až ke kotníku nemožnost chodit. Obvodní lékař řekl jezte jako normálně berte diclofenac a purinol.KM jsem měl 491 micro mol/l Purinol jsem nenasadil protože je to všude psáno. Hned první den jsem si koupil přístroj na měření kyseliny močové easy touch a začal zkoumat a studovat.
po třech dnech měření mi bylo jasné že vše je jinak než se obecně udává a proto je neúspěšnost léčby jaká je a problémy jaké popisujete jsou zcela logické. Našel jsem si dnavý tofus na uchu, záchvaty se vraceli každých 10 dnů i přes diclofenac a mohl bych pokračovat v popisu hrůz které tu jsou x krát popsané. Takže pár faktů, snad to ostatním pomůže.
Měření kyseliny močové
měřím ráno na lačno a večer před spaním, vždy třikrát po sobě a dělám průměr, tímto bych se měl pohybovat max do odchylky 6% a praxe ukazuje že to tak skutečně je, i testy přístroje tomu odpovídají, testoval jsem rodinu a vše ukazje na velmi dobrou spolehlivost
takže první fakt, to že vám lékař něco naměří si můžete strčit za kloubouk, hodnota kyseliny močové je velice proměnlivá hodnota a závisí nejen na stravě ale i na pohybu a co je hlavní a zásadní pro lidi se dnou na uvolnování z depozit urátů v těle které každý člověk v sobě má, jinak by neměl dnavý záchvat, změny jsou tak výrazné že například po vypití 1 dcl višnově NESLAZENÉ štávy a jeden den dodržování diety třeba i z 480 na 320 micm/l a to není chyba přístroje ověřeno asi 5 krát než jsem tomu uvěřil a pochopil proč dostávám znovu a znovu záchvaty
2 fakt- že lze snížit dietou úroven KM jen nepatrně je absolutní nesmysl, osobně jsem schopen se držet kolem 300 micro jen stravou třeba 5 dnů uplně v klidu, jenže tím vyvolám další záchvat, takže už to nedělám a musí se snižovat postupně, popíši později
3 fakt vliv potravin je jiný než je udáváno a to naprosto markantně, osobně nevěřím že někdo dokáže snížit kyselinu močovou v krvi,dietou uváděnou na všech vebech pokud absolutně nevysadí cukry. Jde zde o fruktozu, tím tedy i o klasickou sacharozu, tedy bílý cukr kde je jedna molekula fruktozy a jedna glukozy. Našel jsem studii která potvrzovala že po konzumaci 5 jablek se zvedne uroven kyseliny močové o 35%. Osobně odzkoušeno na moštu, banánech, i hroznovém vínu, nárůsty hdnot KM po konzumaci fruktozy jsou tak markantní že dojde opět ke krystalizaci a postižený kloub který má nižší ph než osotaní to odnese dalším záchvatem, vliv masa jsem zkoušel a je opravdu malý, ale ted to netestuji,ale v budoucnu určitě provedu přesné měření. Bez vysazení cukru komplet nemůže dieta fungovat, pod to se podepisuji svými rozpíchanými prsty asi o 60 měřeních :-)
fakt 4. když snížíte KM v krvi příliš dostanete další záchat a je jedno jesti to uděláte tím, že nasadíte alopurinol ještě při dnavém záchvatu nebo nasadíte tvrdou dietu bez cukrů. Proč??? Protože každý kdo 25let žil tak, že tělo nadbytečnou km ukládalo do různých tkání, chrupavek, tofů, měkkých tkání aby nezpůsobilo problém a došel mu prostor, tyto depozita při poklesu km v krvi začne uvolnovat zpět do krve a chce je vyloučit z těla. Důkaz: 2 krát se mi stalo že mi začal nový záchvat vždy na stejném místě v chrupavce nad postiženým kloubem, při měření v krvi byly hodnoty např. 330 říkal jsem si proč mám záchvat, stravu jsem neporušil, nemělo co krystalizovat, nasycený roztok je 420 micromol/l takže všechno co je nad má schopnost tvořit krystalky, myšleno při ph krve 7,4 pokud však je v kloubu zánět může i při nižších koncentracích. Při 300 je to ale nepravděpodobné, no a když si po 8 hodinách po začátku záchvatu změřím bylo 460 v krvi a ze stravy to být nemohlo, Takže depozita urátů v těle u mě zmíněný paec a odsud se to vyplavuje a zasekává a šíří do ostatních kloubů. Proto vždy ty opakované záchvaty po nasazení miluritu na začátku, ale bez vyčistění těchto depozit nic vyřešit nejde.
řešení, snížení kyseiny močové postupně udržování určité hladin pokud možno s co nelmenšími vykyvy, udává se že snížit max o 40 micro za měsíc, jenže jak to člověk může zjistit když jde jednou za měsíc na lačno na odběr a za pár hodin á hodnotu uplně jinou? Bez měření a poznání sama sebe a svých reakcí nemožné myslí. Toto je oficialní teorie a přikláním se k ní protože dává logický smysl, nemám zatím odzkoušenou delší funkčnost, protože jsem měl kolem 300 bez alopurinolu a vždy dostal záchvat. Navíc si myslím že pohyb uvolnuje tyto depozita také, vždy když jsem si mírně zacvičil, ne daný kloub ale třeba kliky sed lehy došlo k záchvatu a zvýšení.Nemyslím že je to kyselinou mléčnou a snižováním vylučování, těch pár cviků mě nenamohlo, ale rozprodění krve to tělo prostě čístí a kdy je km v krvi nízká tak se to uvolní a je tam záchvat znovu.
nechalo by psát ještě dlouho, věnoval jsem studiu snad 30 hodin, například proč nepít pivo je kromě jako u každého alkoholu že snižuje odbourávání km v ledvinách, navíc má nejvíce purinů a
Návrh řešení: postupným snižováním km bez výkyvů odstarnit veškerá depozita urátů z těla, změnit stravu která bude udržovat km max 340, pokusit se dodáhnout alkalické moči, pití vody s citronem, změnit i prostředí ve tkáních na co nejvíce alkalické, čestvá zelenina, vynechat VEŠKERÉ CUKRY , vše ostatní s rozumem. Kdo nedokáže dietou požadované hodnoty udržet, nasadit alopurinol. Hodně pohybu aby tělo km vyplavovalo, snížit hmotnost, tím se zlepší funkce ledvin. Nepřejídat se. No a když se to nepovede tak se utěšovat tím že kyselina močová je v těle velmi potřebná a že máme lépe chráněný nervový system a zřejmě nedostaneme roztroušenou sklerozu a alzheimera což prokázai některé studie . Dám vědět jak bude dál, zatím jsem shodi za 7 týdnu 7 kg a pokračuju ve výzkumu, ale celé to začíná dávat smysl . :-) Držte se Franta
fakta: hmotnost 17 kg schozeno od 4 října, vyšetření-sono ledvin vše ok, tofus na uchu a 8 tofů na vnitřní straně paty 0,3-0,6 cm, léky žádné, kyselina močová průměr tak 325 mml/l nejnižší hodnoty 180(po hladovění při dlouhém letu), nejvyšší 440 po pivu pouze asi 6 hodin, to musím doladit a dotestovat, kloub neustále mírně červený, po zátěži občas oteče a pak zas splaskne, podle revmatoložky se čistí, ale už se to většinou nešíři do nártu a kotníku, minulý týden jsem byl dvě hodiny v mokrých botách v zime a trochu se to ozývá,ale celkove se vše zlepšuje , i rozsah pohybu a téměř už nebolí
co se týká jídla stejné jak jsem psal minule, absolutně vynechat cukry,ovoce, maso jednou denně není problém, testoval jsem hrách , fazole a nic, mírné zvýšení na nějakých 365 jsem zjistil po velkém množství brokolice, k obědu i večeři,ale také žádná hrůza, nezkoušel jsem vývary ani vnitřnosti, ani je nijak nemusím a nechybí mi to, uvidím časem, důležité je to že normální stravou bez omezení mám dlouhodobou hladinu 280-340 téměř vždy a usazené uráty se rozpouší, tofus na uchu se tak o 1/3 zmenšil
přisel jsem na to, že je mnohem důležitější JAK ČLOVĚK JÍ, NEŽ TO CO JÍ, přiměřené porce 4-5 krát denně žádný problém at jím cokoliskončit s jídlem když jsem na 3/4 najedený, jak to dělají japonci, kromě cukrů vadí mi i běžné zákusky,prostě glukozo.fruktozový syrup je zlo. Jakmile se přejím jde to nahoru at jím téměř cokoli, a největší zlo je takovéto uždibování mezi jídly, tu a tam něco, jogurt za chvíli zákusek, pak oříšky atd, to je třeba absolutně vyřadit, jak kvuli hmotnosti(funkčnosti ledvin) tak kyselině močové přímo
kofein: absolutně bez vlivu, silné preso ani černé ani zelené, japonské,darjiingy nic, žádný vliv, samozřejmě počítat s tím že kofein odvodnuje, což není ok pro náš případ, takže pít k tomu i vodu,ale nevidím důvod se nějak omezovaz v kávě ani čajích, osobně si myslím že je to chyba že kofein zvedá kyselinu močovou, dokonce jsem našel studii, kde uvádí že pravidelné pití kávy snižuje možnost onemocnění dnou
alkohol: tady mám nastudovanou teorii velmi důkladně, ale jsem teprve na začátku a 3 pokusy s pivem a třikrát nárůst do špatných hodnot, měřil jsem před odchodem do hospody, po příchodu, žádná změna, ráno jednou trochu navýšené kolem 380 jednou vše ok 330, jenže problém nastává poté, nárůsty přicházejí nezávysle na stravě a na množství pití vody, vrchol vždy 24 hod po skončení pití alkoholu, višnová štáva samozřejmě srazí zpět do normálu, ale vliv alkohol má a myslím že u mě to byl zásadní důvod, těch faktorů jak alkohol km ovlivnuje je více a budu ted zkoumat který je hlavní a co s tím udělat aby to šlo si občas něco dát a nebrzdit tím čistění těla a skutečné uzdravení, až to budu mít komplexní dám vědět, možnosti jak to řešit jsou, ale je potřeba vědět co přesně je zásadní nebo jaký podíl má jaký faktor. Držte se a zase za pár měsíců budeme chytřejší Franta
zdravím a zkusím snad již poslední příspěvek, protože myslím že to mám už komplet a žádné díry, nečekané změny nenastávají a vše jede podle daného principu. Hmotnost 19 kg. schozeno, ale už se nesnažím poslední 4 měsíce zhubnout, v podstatě se téměř neomezuju v jídle, váha mi vyhovuje.Problémy žádné,nad normu 420 mm/l jsem nešel ani jednou,i přesto že konzumuju maso, někdy k obědu i k večeři a jednou týdně zajdu na 5 plzní, někdy i více. Samozřejmě bez léků. Jak tedy na vyřešení podstaty věci?průměrné hodnoty KM 220-290 mm/l po alkoholu když to někdy nechytím to houpne třeba na 400, tedy jednou když jsem se zrušil fakt dost včetně tvrdého a druhý den jsem zanedbal pitný režim.
Co se týká alkoholu, jsem rád že jsem to zkoumal, protože v podstatě to kompletně poskládalo skládanku hypourikemie a tudíž dny. Skutečně to nejsou žádné bláboly nějakého sluníčkáře co tu píšu.V podstatě jsem dělal to samé co mě živí, analyzuju problémy a jsem za to placen, ted je odměnou moje zdraví :-) Takže mě to to více bavilo. Jen pro představu utratil jsem cca 10 000 Kč za měřící proužky do easy touch :-)
Našel jsem článek, který se nejvíce blíží realitě https://cs.medixa.org/nemoci/dna dále pak zde https://www.rehabilitace.info/zdravotni/kyselina-mocova-co-je-to-a-jak-snizit-jeji-mnozstvi-v-tele/ o fruktoze. Ale základní princip jasně řečený a jasně definovaný není nikde a všude nesmyslná pohádka o zlých purinech, které vůbec za nic nemohou a je jedno kolik jich sníte. Skutečně a zcela vážně.To kolik sníte purinů je uplně jedno.Jediné co je podstatné a nutné řešit zda vaše ledviny vylučují nebo nevylučují kyselinu močovou. Když vylučují jak mají můžete sníst vnitřností kolik chcete a nic se neděje. Pokud nevylučují, jste v háji a ikdyž budete pít jen vodu budete ji mít zvýšenou, protože asi dvě třetiny kyseliny močové v těle nevznikají z jídla ale jako produkt metabolismu. Takže zásadní otázka zní vylučují mi ledviny kyselinu močovou a nebo ne? Co jím má jen nepatrný vliv z hlediska množství purinů.Má to však vliv z hlediska vylučování KM. Strava bych řekl 10% a funkce ledvin 90% ovlivnují KM v krvi. Nic přesného jen odhad ale víc jak 20-80 to nebude.
Kdy ledviny nevylučují kyselinu močovou: To je to zcela zásadní čemu je potřeba rozumnět abyste odstranili příčinu a netrápily se nesmyslnými dietami a záchvaty. Podle ofic zdrojů i mých měření je to tehdy když vylučují laktáty z těla, které si konkurují s vylučováním KM v ledvinách a nebo když vůbec nemočíte. Záměrně píšu nemočíte, protože když třeba za celé odpoledne vypiju 2 litry vody a vypotím to při sportu jde to nahoru.
laktáty v těle vznikají při metabolizaci alkoholu, nadměrnou tělesnou zátěží,(některé léky) ledviny mě nevylučují když je tělo překyselené konzumací cukrů a konzumace fruktozy její produkci rapidně navyšuje. Takže klasický cukr je zlo jak jsem psal, fruktoza navýší KM v krvi a překyselení rapidně sníží její vylučování.
Jak jsem na to přišel? Když jdu na pivo KM normál např.250, vypiju 5 nebo 6 piv přijdu domů KM stejná. Ráno po probuzení KM stejná. Problémy nastávají cca v 6 večer a trvají do dalšího dne. Testoval jsem všechny okolnosti po alkoholu, jíst nejíst, hodně pít vodu, žádný vliv. No a když se vzbudím a dám si na lačno 3/4lžičky jedlé sody pak pul hodiny nic nejím ani nepiji, nestane se prostě vůbec nic. Je jedno jestli jím maso nebo nejím, prostě žádné navýšení se nekoná. Takže to není o množství purinů ale o vylučování. Neznám chemické procesy jak to funguje ale jedlá soda je zásada a zabrání překyselení organismu vzniklými laktáty při odbourávání alkoholu a ledviny dál fungují. Je jedno jestli pijete tvrdý, pivo nebo víno. Víno bude asi nejlepší protože neobsahuje tolik cukru jako pivo takže vylučování sníží meně. Ale není to o množství purinů ani v alkoholu ani ve stravě!!
Dělal jsem opravdu hodně pokusů za podobných vstupních podmínek a závěr je správně. Řešit vylučování a ne obsah purinů.To je zásadní omyl dnešní medicíny a proto je v tomto tak neúspěšná. Podávání čehokoli co by umožnilo správné fungování vylučování KM by řešilo podstatu problému a ne přerušovat metabolizaci purinů Miluritem a nechat fungovat ledviny na 5% :-( Tedy přesněji vylučování KM na 5%)
Takže na co si dávat bacha:
alkohol- nepít více dní po sobě, překyseluje organismus a nefunguje pak vylučování, po 5 pivech stačí 3/4 jedlé sody na lačno a vydržet alespon 30 min nic nejíst a nepít, během dne popíjet např matonku, která je alkalická, při větší akci, si dát jedlou sodu ještě jednou např ve 20 hod , čím méně věcí v žaludku tím lepší účinnost
sport a namožení- ikdyž jsem šel např celé odpoledna nadoraz, a druhý den jsem byl jak účetní Fantozzi po cyklistickém tréninku nikdy to nevylezlo nad normu, ale zvýšení jednoznačně nastává, než se tělo dá do kupy tak 2-3 dny je to o něco horší
cukr, fruktoza- pro mě strašně důležité,vysadil jsem všechno sladké, jediné co občas poruším, že si zajdu na výbornou italskou zmrzlinu a když si dám 2 je to znát, nemluvým o přezrálých banánech a pod.
toto jsou zásadní tři faktory kterými je potřeba se zabývat a uvažovat v kontextu. Při souběhu těchto faktorů nastávají problémy.Uvažovat i v časové ose.
Testoval jsem spousty kombinací co mě napadly např. sport po alkoholu, alkohol po sportu, sladké po alkoholu atd. a nárůsty jsou markantní.
Takže celé odpoledne sportovat večer si dojít na pivko, druhý den nepít vodu, dát si steak na nacpat se zmrzlinou a jste mrtvý :-)
Když dojde k překyselí organismu nebo nevím přesně jak to nazvat abych nevypadal jako nějaký sluníčkář, prostě ke snížení vylučování KM např po velké akci, není třeba se bát záchvatu, když to nepoděláte potom, a nebo pokud to netrvá dva dny a cpete se při tom masem a nebo jste tam nešli už s nefukčním vylučováním z jiného důvodu. Prostě uvažovat v souvislostech. Odzkoušet si tyto věci měřením sám na sobě, nomohu posoudit jak jsou tyto věci individualní,ale myslím že je to u každeho podobné, co jsem měřil kamarádům jen pro zajímavost.
Dávat pozor na zranění, klouby u palce případně jinde kde máte problémy jsou obaleny krystalky a při zranění se sníží ph a mohlo by to tam vlítnout a způsobit záchvat ikdyž nepřekročíte normu v krvi. Naučit se rozumnět tomu jak vaše tělo funguje. No a pak jen počkat pár let až se depozity urátů rozpustí a vzpomínat kde jsou ty doby kdy jste měli nevyléčitelnou nemoc zvanou dna:-)
Přeji všecm hodně štěstí, discipliny a vůle a samozřejmě hodně zdraví a zdravého rozumu! Snad to někomu pomůže když už jsem tomu věnoval půl roku života :-)
kdyby mi někdo uvěřil a chtěl se na něco zeptat tak jeden kontakt: [email protected]
Zdraví Franta
Děkuji
DK
Kdyby ses mi ozval na mail bylo by to fajn. [email protected]
Díky
Patrik
Ahoj Patriku,
omlouvám se za pozdní reakci, dal jsem na to forum email který moc nepoužívám a nekontroluju kvůli spamu. Jinak jsem rád že to někoho zajímá,protože jsem ten problém zdá se skutečně vyřešil a omyl v postoji lékařů,kteří se zaměřují na potraviny z hlediska obsahu purinů a ne z hlediska jak snižují vylučování je naprosto zásadní k pochopení principu co se vlastně děje. Mám za sebou fakt hodně věcí co jsem testoval a poslední dobou si docela zahrávám s extremy, viz pivo vmíře větší než malé :-) mořské plody dvakrát denně(dovolená) atd a zas mě to posouvá trochu dál v poznávání skutečnosti. Ale základní principy se nemění, jen se objevují takové doplnky skládačky,jako například houby, který dělají s kyselinou močovou stejný problém jako fruktoza a fungování jakési setrvačnosti ve fungování vylučování KM z těla. Ale to jsou detaily. Obecně jasně platí kdo vyřeší hypourikemii vyřeší dnu. Lze samozřejmě dostat záchvat když se uložené krystalky dostanou např do zraněného kloubu ale obecně pokud se kyselina m udržuje u mě mám většinou mezi 280-325 tak se prostě usazené uraty postupně rozpuští a není jiné vychodisko že se rozpusti za několik let a bude klid. V současný době jsem rok bez záchvatu a absolutně se neomezuji v ničem. Maso klidně dvarát denně, špenát játra prostě cokoli žádný problém kromě
-fruktozy: tj ovocný cukr který razantně navyšuje KM v krvi, je to popsané na wiki i všude možně a opravdu nechápu jaky hlupák může dát nemocným se dnou v dietě neomezené množství ovoce.
-Kromě hub. Zhruba stejné nárůsty jak u fruktozy ve stejných časových intervalech. Do 5 hodin to letí nahoru.
-A pokud alkohol tak nikdy ne dva dny po sobě a vždy po probuzení vypít rozpuštěnou kavovou lžičku jedlé sody a pak nejlepe dvě hodini nic nejíst.Čím dýl tím větší účinnost. Den po alkoholu je lepší nejíst purinové potraviny protože tělo vylučuje hůře kyselinu močovou,ikdyž jedlá soda cca 80% problému řeší.
Ted k tomu cukru. To je problém ze dvou důvodů. Za prvé sacharoza bílý cukr je jedna molekula glukozy a jedna fruktozy,fruktoza jasný nárůsty a přemíra glukozy a obecně sladké způsobuje překyselení organismu tedy i moči a snižuje se tím schopnost vylučování KM nebo přesněji zvyšuje se její revstřebávání zpět do krve. Je to celkem složitý,bavil jsem se o tom s jedním urologem kterého to zajímalo i jsem dost googlil ale to není podstatný. Prostě čím více kyselosti vzniká ze stravy tím ledviny řeší překyselení orgnismu, a odsouvá se vylučování KM z krve a vzniká problém s hypourikemií. Je uplně jedno kolik purinů sníš za den, pokud funguje vylučování, tělo se km zbaví ikdyž sníš 5 steaků,ale pokud jsou ledviny vytížené odbouráváním laktátů, což je např.po alkoholu, sladkém, opravdu velkém množtví masa atd, tak to leze nahoru i když člověk nejí vůbec nic. Prostě proto že se nic nevylučuje. A asi 2/3 km v krvi vůbec není ze stravy ale produkuje si ji tělo samo.
Takže ideální všechno co je sladké vynechat, nesladím, nepiju slazené nápoje džusy,ovoce jen rozumě,spíš vůbec kromě třešní těmi je dokonce velmi dobré se cpát od rána do večera, fungují uplně stejně časově i účinností jako jedlá soda, takže myslím že nějak alkalizují moč a proto ledviny začnou vylučovat a km jde dolu cca po 6 hodinách.Samozřejmě zas nejlepší na lačno. V případě úletu a problému to problém vyřeší velmi rychle.
Co se týká měření s easy touch taky jsem se s tím pěkně natrápil ale nakonec na to přišel. Ty rozdíli vznikají ze dvou důvodů, pokud to budeš dělat správně rozdíly jsou minimální max do 15 -20 mikromolu/litr.
první chyba je když není vymačknuto dostatek krve. Je vždy lepší vymáčkout o trochu větší kapičku krve a nechat v něm proužek do doby než přístroj pípne a zbytek krve setřít z prstu. Když je krve jen o trochu méně přístroj naměří vyšší hodnotu.
druhá chyba je a to mi dalo pěkně zabrat než jsem to vymyslel je: že přístroj měří špatně a vyšší hodnoty tehdy, když je krev z prstu vymačkávána velkou silou. Když to prostě neteče a člověk zatlačí a silou to vytlačí ven hodnoty jsou strašně vysoké. Pokud krev teče volně bez tlaku a je jí dostatek výsledky jsou velmi podobné a dostačují. Obecně je vždy správnější nižší naměřená hodnota.
S alkoholem je prostě problém a je jedno jestli víno pivo tvrdý, píšou že pivo je nejhoší nesouhlasím je to uplně jedno, sice v něm cukr je a tloustně se po něm,ale mnohem zásadnějsí jsou laktáty které vznikají při jeho odbourávání a komplet zablokují vylučování km. Nárůsty nenastávají 6-8 hod po konzumaci, což by rychostí odpovídalo vlivu fruktozy ale špička je cca 24 hod po ukončení konzumace. Takže jasná blokáda ledvin a jedlá soda to vyřeší. Nedoporučuju pít víc než 2 krát týdně,pak se tělo pořád potácí mezi kyselým prostředím tam a zpět. Když nepiju třeba měsíc tělo funguje mnohem líp. Když je to delší dobu bez prohřešků dávám každej den zmrzlinu a nic se neděje. Prostě chápat časovou osu, fungování všech věcí a neblbnout s extremy.Samozřejmě celý víkend pivo a pojídat pečené prase je celkem pravděpodobnej záchvat dokud se tělo nevyčistí od depozit urátů co typuju na nějakých 5 let. Mám tofus na uchu ten se zmenšil za rok tak o dvě třetiny,ale obalenou celou patu, asi cca 15 tofů plus klouby u palce komplet. Ale rozpuští se to a jednou bude klid a to je hlavní. Mimochodem ono je to celkem dar ta dna, člověk je donucen přemýšlet a zastavit na cestě k vysokému tlaku, který je opět jasně v přímé úměře s km, dále pak cholesterol a inzulínová rezistence za pár let a je hotovo. Takže děkuji tělu za upozornění :-)
Grepy a citrony působí v těle alkalicky, tudíž pozitivně pro vylučování km, u pomerančů si nejsem jist. Zkoušel jsem citronovou štavu i v extremních dávkách a její vliv je dost minimální oproti třešním nebo jedlé sodě tipuju kolem 10% takže je to vcelku jedno, asi to bude zdravé takže to neublíží. Spíš po pivu piju matonku bez bublin ta je taky alkalická.Těstoviny a rýži pečivo atd neomezuju, toho cukru tam zas není tolik. Nejhorší glukozofruktozový sirup,takže sušenky,džemy,limonády atd.
Snad z toho něco vybereš, jinak kdyžtak napiš ne email ...... tam to mám přesměrovaný a odpovím včas. Tak se drž a snad ti budou moje rady k něčemu
Franta
- Odpovědět
Pošli odkaz