Obsah purinů v potravinách
Rovněž i hodnota kyseliny močové, vytvořené z purinové složky, může být rozdílná, protože během skladování se purinová složka může měnit. Na tomto základě je sestavena tabulka informující o obsahu kyseliny močové v potravinách. Následující přehled vám pomůže, vybrat si takové potraviny, které by odpovídaly vašemu stavu.
Extrémně vysoký obsah purinů (nad 300 mg/100 g*)
Masové extrakty, droždí (kvasinky), vnitřnosti, telecí brzlík, uzené šproty.
Velmi vysoký obsah purinů (nad 150 mg/dl*)
Pohanka, pstruh, husa, herinek, luštěniny, humr, krabi, makrely, slávka jedlá, vepřové maso, slunečnicová semínka.
Střední (průměrný) obsah purinů (hodnota mezi 75 a 150 mg/100 g*)
Burské oříšky, ječmen, ovesné vločky, proso (jáhly), hovězí maso, treska, platejs, candát.
Nízký obsah purinů (pod 75 mg/100 g*)
Máslo, vejce, zelenina, lískové ořechy, med, brambory, mandle, marmeláda, mléko a mléčné výrobky, ovoce, rýže, žito, tofu, vlašské ořechy, cukr.
* Hodnota se vztahuje k vytvořenému množství kyseliny močové.
Zdroj: Základní kniha zdravé výživy, nakladatelství Fontána
- Odpovědět
Pošli odkaz