Reklama

Kolonoskopie

vlastimil (Pá, 3. 10. 2014 - 21:10)

No jo, asi to tak bude, měla...AhoMajdo, pokud příjdu do lékárny bez předpisu na lahvičku - klystýr, prodají mi ho? Díky za odpověd.

Lara (Čt, 28. 8. 2014 - 19:08)

Moc děkuji.

Aichel (Čt, 28. 8. 2014 - 18:08)

2 Lara: Psal jsem to v prvním příspěvku. Motol - MUDr. Hlava. Mladý kluk/chlap. Velmi příjemný a ohleduplný.

Lara (Čt, 28. 8. 2014 - 17:08)

> Přeji všem poserům,...Mohl bys napsat kdo a kde ti kolonoskopii dělal? Já měla smůlu na doktora a sestru sadisty, bez jakéhokoli umrtvení a s tím, že věděli, že mám se střevy problém, bolesti, ktré měli identifikovat

poradce Jouza (Čt, 28. 8. 2014 - 16:08)

Zhruba tak jak to popsal Aichel to je, akorát že já jsem se nebál, ne že bych byl udatný hrdina, ale naivně jsem netušil ani co kolonoskopie obnáší, byl jsem na vyšetření na gastroskopii a ta mě dopadla dobře. Najednou jsem měl doma dva balíčky projimadla a návod na vyprázdnění. Už nyní můžu říct že nejhorší na celé kolonoskopii je vypít ty 4 l projidla a odsedět na sanitárním zařízení spoustu času. Samotná kolooskopie proběhla úžasně rychle, našlo se u mě šest polypů, ty ihned lékař odstranil. Koukal jsem na to na obrazovce, nic nebolí, jen trochu tlačí vzduch ve střevech. Ale proti broušení zubů je koloskopie procházka růžovým sadem, byl jsem na koloskopii už 6x, kontrolní a po 5 letech znova. Když si představím jaké bych měl dnes problémy a že bych tu už dávno nebyl, tak mě toto vyšetření zachránilo život a to stojí za trochu té námahy na míse! personál v nemocnici Motol byl na jedničku, nečekal jsejm ani minutu navíc, dokonce asi o 10 min. mne vzali dřív, totiž to zaleží jaké případy jsou před vámi a co vyšetřujícího lékaře zdrží. sestry byly naprosto super, komunikovaly se mnou a výborné je celé vyšetření jsem sledoval takže těch 20 min, nebo i jednou 30 min. uteklo jako voda.

Aicheli (Čt, 28. 8. 2014 - 15:08)

Tak díky za povzbudivá slova. Napsal jsi to pěkně humorně,že se ještě teď chechtám. Přeji ti hodně zdraví a stále tak humorný život. Ahoj Sára

Upřesnění k pop (St, 27. 8. 2014 - 19:08)

"Exnout" znamemá v lékařské hantýrce "zemřít". K tomu ale patrně nedošlo.

Aichel (St, 27. 8. 2014 - 15:08)

> Přeji všem poserům, kteří se kolonoskopie bojí, aby pro ně bylo vyšetření stejně příjemné jako pro mě. Stresu a strachu se nevyhnete, ale pokud je personál a doktor milý, je to hned lepší. Pokud je doktor příjemný a ohleduplný, nemělo by Vás to bolet a užijete si zdrogovaní průlet vlastními střevy .)

Aichel (St, 27. 8. 2014 - 15:08)

> Nakonec mě sestra zavolala do ordinace a uložila mě na levý bok na lehátko. Když viděla, že se celý klepu a vypadám jako bych měl umřít, tak se mě zeptala, jestli jdu poprvé. Pak mi po konzultaci s doktorem píchla Dormicum.

Nájezd byl okamžitý, všechno se tak nějak "rozhoupalo". Vůbec jsem nepostřehnul moment, kdy do mě doktor strčil sondu. Její pohyb střevem byl bezbolestný. Nafukování bylo také bez nejmenších problémů. Ke konci se doktor dostal do bodu, kde mi v květnu operačně brali část střeva a nemohl se dostat dále. Musel jsem si lehnout na záda a sestřička tlačila oběma rukama na moje břicho. Trvalo to cca 15 sekund a bylo to velmi nepříjemné, ale nikoliv bolestivé. Jakmile sonda tímto místem prošla, bylo zase vše v pořádku. Celou dobu jsem "sjetý" sledoval obrazovku a občas se zeptal, co to tam je. Doktor se dostal až do neoterminálního ilea, takže to byla totální kolonoskopie. Celý úkon trval 15 minut včetně odstranění několika pseudopolypů.

Vyndání sondy jsem ani nepostřehnul. Údajně jsem v sobě měl 150cm. Oblékul jsem se a šel počkat na zprávu. Ve střevech jsem cítil tlak, bylo to trochu nepříjemné, ale jak větry začaly postupně vycházet, tak se to zlepšilo. Teď jsou to cca 2 hodiny a vše je v pořádku. Břicho je klidné, nebolestivé. Stolice zatím jen tekutá, lehce narůžovělá, na což jsem byl upozorněn. Jíst můžu vše, ale doporučili mi dnes jíst spíše menší porce.

Aichel (St, 27. 8. 2014 - 14:08)

Rád přidám svůj velmi čerstvý zážitek z kolonoskopie. Je to cca hodina, co jsem se vrátil z Motola (MUDr. Hlava).

Nejsem posera, ale z tohoto vyšetření jsem měl panickou hrůzu a ta se úměřně stupňovala s tím, jak se blížil den vyšetření.

Přípravu jsem začal včera, den před vyšetřením. Ráno jsem si dal pouze jeden jogurt s mléčnou rýží a pak už jen pil vodu. V 18:30 jsem začal pít Fortrans. První litr jem do sebe dostal cca za 25 minut. Víceméně jsem 3x "exnul" velkou sklenici. Druhý litr už byl horší, ale vypil jsem ho také do hodiny. Po vypití druhého litru jsem začal běhat na záchod. Za celý večer a noc cca 15x. Nedoporučuji utírat se papírem, ale použít vodu, pokud nechcete mít zadek jak pavián. Druhou várku Fortransu jsem začal pít ráno v 5 hodin. Kvůli pohodlnosti jsem celý litr vypil skoro na ex a šel si lehnout. Čtvrtý sáček jsem už nechtěl riskovat, věděl jsem, že bych ho v sobě neudržel. Nakonec se ukázalo, že to stačilo. A to mám 90kg / 194cm. Před cestou do Motola jsem si ještě odskočil na záchod, ale už se mi nepodařilo ze sebe nic dostat.

V Motole následovalo útrpné čekání na porážku. I když jsem byl objednaný na 10:00 a dorazil včas, byli předemnou ještě 2 lidi. Ti co odcházeli z vyšetřovny pak vypadali asi jako Kocour ze seriálu Červený trpaslík, když se šel vykadit na planětě, kde bylo vše pozpátku. To mi moc nepřidalo. Když si mě sestra zavolala, abych šel do kabinky, chtělo se mi utéct. Sednul jsem si, dostal k podpisu souhlas s vyšetřením a super šortky s dírou na zadku. Mohl jsem si nechat triko a ponožky. Následovalo další čekání, než dokončí pacienta předemnou. Občasné sténání a výkřiky. Na klidu mi to nepřidalo, tak jsem se podíval na leták na stěně. Další chyba. Na něm byla přehlídky všemožných nádorů střev. Super.

??? (St, 20. 8. 2014 - 11:08)

Dobrý den,prosím mohl by mně někdo sdělit svou zkušenost z kolonoskopie u p.MuDr.Jana Kirchnera v nemocnici v Sokolově? Mockrát děkuji za odpovědˇ.S pozdravem???

Petr (So, 9. 8. 2014 - 10:08)

Tak pro všechny já jako...Tak vidíš,že se to dá zvládnout:-)Máš to za sebou:-)

Iveta (Pá, 8. 8. 2014 - 17:08)

Já jsem byla na kolo dnes, lékař mi píchnul injekci a od té chvíle si vůbec nic nepamatuji, probudila jsem se až bylo po všem. Žádné bolesti jsem po vyšetření necítila, takže pro mě byla nejhorší příprava, místo 4l fortransu jsem vypila jen 3l a vyprázdněná jsem prý byla dobře. Takže se nebojte, s pomocí injekce to určitě zvládnete.

Emilim (Čt, 7. 8. 2014 - 21:08)

Ja som si nedala pichnut tu injekciu, radsej som tu bolest vydrzala, vedela som, ze by mi bolo spatne po injekcii a tak som to odmietla, budem platit za injekciu 6 eur a este mi narobi horsie. Vsetci si dali pichnut okrem mna, ved sa poznam najlepsie.

Aneta (Čt, 7. 8. 2014 - 12:08)

Tak pro všechny já jako těžkej stresoň už to mám za sebou..a můžu jen říct,že nejhorší pro mě byl ten oblbovák,po něm mě pak bylo špatně...jinak samotná kolonoskopie proběhla kompletně až do tenkýho střeva a jen jsem občas cítila tlačení.A to mám napsaný,že kolonoskopie byla náročnější,že mám vynuté střeva a ostré ohyby.Ale pan doktor Kulhánek a sesřičky z polikliniky Viniční v Brně to zvládli dobře a já jsem moc ráda,že už to mám za sebou,ještě počkám na histolku a bude to ok.Takže hlavu hore,přežijete úplně v pohodě,ale injekci si raději nechte píchnout pro uklidnění.Jdu si na chvíli lehnout neboť jsem jaksi taksi pořád mimo:)taky si myslím,že je to hodně o přístupu zdrav.personálu.

Petr (St, 6. 8. 2014 - 19:08)

Petře děkuju za...Ok,napiš a držím palce.Hlavně ať jsi zdravá.

Aneta (St, 6. 8. 2014 - 15:08)

Aneto,neboj se.Myslím,že...Petře děkuju za uklidnění,jdu na to zítra ráno... mají mě píchnout nějakou kombinaci opiátů a benzodiazepinů, prý si nebudu nic pamatovat, ale mě pomalu neuspí ani narkóza, jak jsem vystresovaná:))jsem člověk co bolest vydrží, tak zítra napíšu jaký to bylo, protože některý příspěvky raději nečtu, už jsem to málem kvůli nim zrušila...díky.

věřit (Út, 5. 8. 2014 - 12:08)

Očekáváš,že ti tento...mi to nemusíš, nicméně je to pravda.

Petr (Po, 4. 8. 2014 - 17:08)

zítra jdeš a dnes po...Očekáváš,že ti tento žvást bude někdo věřit??

pokud (Ne, 3. 8. 2014 - 22:08)

Chtěl bych se zeptat, mám...zítra jdeš a dnes po půlnoci jsi jedl semínka, tak můžeš být úplně v klidu. To je taková doba, že to fortrans v pohodě vyplaví. Oni tady někteří na diskuzi jsou trošku papěžštější než papež.

Moje první kolonoskopie v životě proběhla tak, že jsem v jednu hodinu v poledne dostal v nemocnici oběd a za tři hodiny začal pít projímadlo. A úplně v pohodě.

Reklama

Přidat komentář