Reklama

Kolonoskopie

! (Pá, 10. 12. 2010 - 07:12)

Na skreeningové kolonoskopi...ale to neni o bolesti, je to o pocitu, ze se ti bude nekdo hrabat v zadku, nebo ze neco najdou. Pokud nic nevis, jsi zdravy.

Mr.Petr50 (Čt, 9. 12. 2010 - 17:12)

Na skreeningové kolonoskopi po padesátce jsem byl přesně před týdnem. Spolu s manželkou.Ve dvou se vše psychicky lépe zvládá.Kdo má strach ať se nebojí,i když já ho měl také,prý to je normální.Zbytečně!!!Injekce 2,5mg Dormica zařídí klid jak pacientovi,tak lékaři.Svléknout dolní polovinu těla,pak stažení břicha pásem vleže na stole a šlo se na věc..Jen jsem ještě cítil namazání anální oblasti lubrikantem, prst v konečníku pro vyšetření pohmatem,u mne muže,pochopitelně prostaty,takže vše při jednom, ještě nafouknutí střeva kysličníkem uhličitým přes kolonoskop,(lépe se vstřebává po výkonu) a pak už nic až jsem se probral,trochu asi dříve,když kolonoskop putoval od slepáku ven. To už jsem vše sledoval na obrazovce a bez jakékoliv bolesti.Jediné co jsem pocítil v polospánku když ten zázrak techniky při zavádění narazil na stěnu v ohybu sřeva.Ale to už lékař poznal kde je a vše bylo ihned v pořádku.Žádný horor se nekonal.Žádná bolest.Bolest jsem zažil jen u zubaře při broušení špičáků pro můstek když injekce nezabraly.Přípravu jsme měli v podvečer den před zákrokem pomocí hydrocolonu.Pohodové propláchnutí střeva během nějž jsem si povídal se sestrou,intimní světlo,puštěné rádio,masáž břicha a po hodince jsem se cítil lehoučký jako pírko.Však jsme vedli debatu o pročišťování projímavými solemi,které pro organizmus nejsou úplně to ideální.Bohužel stále ve velké míře používané.Voda je voda a navíc žádné vysedávání na toaletě.Tak to jsem prožil zde v Hradci Králové na soukromém pracovišti.Rozhodně se nikdo nebojte a pocit z toho, že není pozitivní nález je velikou odměnou a radostí do života.

Karel (Út, 7. 12. 2010 - 19:12)

Prosím poradíte mi? Mám...Den předem a pít 3 litry čaje k tomu!.k

---- (St, 1. 12. 2010 - 18:12)

Dneska jsem absolvovala...Nejíst již 3 dny před vyšetřením běžné jídlo nemá v podstatě na nic vliv, bohatě stačí den před vyšetřením již nic nesjíst, max. čistý bujón.

Betty (St, 1. 12. 2010 - 16:12)

Prosím poradíte mi? Mám...Ahoj Jani,já měla vyš.v 11h.a začínaka jsem pít Fortrans kolem 14h.a asi do 21h.jsem byla vyprázdněná.
Pila jsem rychlostí jeden sáček za hodinu,takže jsem měla vypito v 18h.
Čas začátku pití si samozř.můžeš posunout,ale o to později budeš vyprázdněná a může se stát,že budeš"běhat"i v noci.Ale myslím,že je to jedno,kdy začneš pít,klidně bych začala i v těch 14h.stejně už pak nesmíš nic jíst a i tak bude tedy třevo dostatečně vyprázdněné.
Přeji Ti aby jsi vše zvládla a samozř.negativní nález !! Betty :-)

Jana (St, 1. 12. 2010 - 12:12)

Prosím poradíte mi? Mám vyšetření na 8.00, kdy mám začít pít Fortrans?

posera poserovi (Po, 22. 11. 2010 - 15:11)

Dneska jsem absolvovala kolonoskopii a i když normálně do podobných diskuzí nepřispívám, tentokrát jsem se rozhodla to udělat, abych trošku povzbudila ty které to čeká. Po přečtení všech možných diskuzí jsem na vyšetření šla se smrtelným strachem, ale nakonec to taková hrůza nebyla. Rada první tedy je NEČÍST DISKUZE :)
Nejhorší je, že člověk pak moc neví, co ho čeká, pořád přemýšlí, jak na to všechno bude reagovat, protože je to opravdu individuální - jak lze poznat i z různých příspěvků. Hodně důležitý je samozřejmě i přístup personálu. Tři dny před vyšetřením jsem jedla jen bramborovou kaši, přesnídávky, banán, noky s omáčkou a tak, poslední den jsem už nejedla nic. Jako projímado jsem dostala malou lahvičku, kterou jsem si měla rozdělit na dvě půlky a vypít večer a ráno před zákrokem. Roztok byl ukrutně slanej, první dávku jsem vypila asi moc rychle a jak jsem ji zapíjela sladkým čajem, žaludek to nějak nepobral a část šla ven :( Doporučuju proto pít pomalu a po menších douškách a zapíjet radši jen čistou vodou. Projímá to opravdu kvalitně, protože i přesto, že jsem skoro polovinu vyzvracela, pročištění bylo naštěstí dostatečné. Samotnej zákrok není nic příjemnýho, vlastně to chvílema i docela bolí, ale netrvá to tak dlouho a hlavně má člověk před sebou vidinu, že to je na té proceduře to konečný. V důsledku to pro mě bylo asi příjemnější než ta celková únava z nejezení a nekonečný běhání na záchod a odřená prdel. Dostala jsem oblbovací injekci, asi to pomohlo, i když mi přišlo, že moc oblbnutá nejsem, bolest jsem vnímala, nijak jsem se pak nemotala. Pokud bych to celé měla absolvovat znovu, rozhodně se tak nestresuju, za to to nestojí. Chce to prostě dodržet tu dietu, přežít roztok a vyšetření vydejchat, člověk si kdyžtak trochu zakňučí, ale dá se to. Strhávání nehtu u palce pro mně bylo daleko horší záležitost:) Držím všem palce, ať máte štěstí na doktory. Zkuste se hlavně nestresovat, nemyslet na to a pak se to hned zvládá líp!

Zdenicka (So, 20. 11. 2010 - 19:11)

Já jsem byla na kolonoskopii včera v Ikemu. Den před tím jsem se večer pročistila třemi sáčky Fortransu, více toho hnusu jsem nezvládla, ale myslím, že na mých 53kg to bylo dost a utopit se vypitím čtyř litrů jsem v úmyslu opravdu neměla :-) Vyšetření jsem měla až v 15h, takže jsem hladověla 2 dny. V Ikemu byli profesionální a bezvadní. Nechala jsem si dát premedikaci a během výkonu jsem dostala další. Tím se snížilo moje vnímání reality, ale i tak jsem chvílema cítila silnou bodavou bolest, ale tím, že není permanentní, tak se to dá bez problému vydržet. Nejhorší je to hladovění, zbytečný strach před vyšetřením a mně osobně pak bylo celý večer špatně po premedikaci.

martina (Čt, 18. 11. 2010 - 21:11)

Dobrý den,nedá mi to se...to je presne muj pripad taky jsem porad premslela jestli mi vysetreni vubec delali,ani mastny konecnik nic se nedelo zadny bolesti

martina (Čt, 18. 11. 2010 - 21:11)

ja byla na vysetreni ve vinohradske nemocnici,dostala jsem injekci na uklidneni takze nevim vubec nic ani si napamatuju jak jsem se dostala na postel kde jsem dospala a pak sla v doprovodu domu.

Jiri (St, 10. 11. 2010 - 19:11)

Tak ale to zavzdusneni je hrozne, zakrok byl v 11. hod, ted je pul osme vecer a ja jsem jeste furt nevyprdeny a zavzdusneny, jak me tam natlakovali pri vysetrreni kolonoskopicke.

Jiri (St, 10. 11. 2010 - 13:11)

Dnes jsem toto vysetreni absolvoval, personal mily, ochotny. Bez leku, bez injekci, bolest je jen minimalni, spise tlak, ale da se to vydrzet bez nejakych oblbovaku. Nasli mi po celem streve divertikly, vychlipeniny, ale jinak zadny nador, ani polyp, takze celkem ok, musim pry jist vice vlakniny a pit vice tekutin, abych znovu nedostal zanet tech vychlipku.

Ondra (St, 3. 11. 2010 - 21:11)

Dnes jsem byl na kolonoskopii na poliklinice na Budějovické v Praze. Na celém vyšetření pro mě bylo nejhorší vypití 4 litrů Fortransu, pil jsem ho naředěný s džusem a je pravda, že je to lepší, než samotný s vodou. Jinak vyšetření bez injekce (sám jsem řekl, že to zkusím bez ní) bylo v pohodě. Mírný tlak v konečníku (což se dalo čekat) a v břiše pocit, jako při větší plynatosti. Zdravotnický personál maximálně profesionální a příjemný!! Určitě jsou horší vyšetření.

Gabi (St, 27. 10. 2010 - 21:10)

EPE je zkratka...děkuji :) máte pravdu,paní doktorka o nějakém odstranění mluvila..naštěstí se nachází skoro na začátku 20cm od anu tak už to snad nebude takové trauma :)

Petr (Út, 26. 10. 2010 - 19:10)

EPE je zkratka "endoskopická polypektomie", tj. odstranění polypů endoskopicky.

Gabi (Út, 26. 10. 2010 - 17:10)

ještě jsem zapomněla dodat,že to projímadlo mě úplně nevyprázdnilo...paní doktorka musela odsávat..

Gabi (Út, 26. 10. 2010 - 17:10)

Tak já všechny co se na to chystají moc nepotěším :( já trpěla jako kůň,nejvíc mě to bolelo když jsem ležela na pravém boku,bohužel paní doktorka musela činnost ukončit na mojí žádost i když říkala,že střevo je volné,že to půjde hezky....ale bohužel,to už se mi začal odkrvovat a brnět obličej i ruce a tak to dál nešlo...našla polypy,odebrala je a poslala na biopsii,jen se modlím ať to není rakovinové...výsledky budou za 3 týdny a musím se objednat znovu na EPE...bohužel nevím co to je,byla jsem trochu mimo a moc jsem nevnímala,jen vím,že už nebudu muset pít ten Fortrans,ale dají mi rovnou tam klystýr..ve zdravotním záznamu mám napsáno,že pokud by bylo nutné zopakovat koloskopii,tak po aplikaci Dormica...jinak teď jsem o.k. nic mě nebolí a ani nejsem nafouklá :)
Snad jsem nikoho neodradila,ale takto jsem to prožila já...

Anna (Po, 25. 10. 2010 - 23:10)

docela jste mě...Gabi držím palce.Můj manžel tohle absolvoval
mi nulý týden a ač je u nás nejhorší nemoc rýma,kolonoskopii zvládl v pohodě.

Gabi (Po, 25. 10. 2010 - 19:10)

Rád bych zde seznámil s...docela jste mě uklidnil,protože mně to čeká už zítra...poprvé jsem sem psala někdy před měsícem...4 litry Fortransu jsem poctivě vypila,dalo se to,ale poslední litr mi dělal trošku problémy vypít,ani jsem to ničím neředila,vypila jsem to tak jak to je,no a uvidím zítra ráno v 10 jak dopadnu...díky za Váš pozitivní příspěvek :))

Jiří (Ne, 24. 10. 2010 - 14:10)

Rád bych zde seznámil s kolonoskopií, kterou jsem absolvoval před několika dny. V poradně na gastroenterologii jsem byl vyšetřen. Paní doktorka mě objednala na kolonoskopii,protože nevyloučila dráždivý tračník a také střevní polypy. Před vyšetřením jsem vypil 4 l tekutin. Dá se to zvládnout, ale člověk má strach spíše z toho vyšetření, zvláště když vstoupíte poprvé na operační sál. Po úplném svléknutí mě asistující lékařka vyšetřila konečník a břicho a potom jsem byl zakryt rouškou .Souhlasil jsem s oblbovací injekcí a potom to už bylo dobré. Krátce jsem byl na levém boku, kde mi byl zasunut přístroj a potom na zádech bylo prováděno zasouvání přítroje a aby pronikání bylo lepší, setra mi jemně prohmatávala celé břicho. bolest jsem žádnou necitil, citil jsem dole teplo a vztyčený úd. Personál byl velmi příjemný a ohleduplný. Asi po půl hodině jsem byl hotov a mohl jsem odpočívat. Výsledek mě potěšil, paní doktorka mě sdělila, že výsledek je celkem dosti dobrý. Na kolonoskopii nemám špatné vzpomínky, spíše mě vadil ten strach před tím, než jsem ulehl na vyšetřující stůl. Neni třeba mít strach. Personál je profesionální...

Reklama

Přidat komentář