Reklama

Kolonoskopie

Eva (So, 27. 3. 2010 - 06:03)

tý jo tak to je síla,ale...Nevím, jak a kdo je jak citlivý, ale taková hrůza to tedy není. Já jsem byla před dvěma roky, pila jsem síran hořečnatý. Dva dny před jsem běhala jen na záchod. Perfektně jsem se vyčistila a poctivě jsem vše vypila - vždy jsem si do toho namačkala šťávu z 1/2 citronu. Pije se to ale jen 2x denně 1/4 lt. Ale stačí to. Bála jsem se moc a stud šel stranou. Šlo mi o to, zda nemám nějakou vážnou chorobu. Oblékla jsem si andělíčka, lehla si na levý bok, dostala jsem něco do žíly a usnula jsem. Sice jsem 2x kvikla bolestí a sestra mi zmáčkla břicho, ale jinak jsem s tím problém neměla. Pak jsem jen slyšela, abych si slezla a šla si vedle lehnout - sestřička mi pomohla a odvedla mě. Nevím, za jak dlouho, ale brzy jsem se probrala, vstala a odpotácela za manželem. Doporučuji doprovod. Plynatost trochu trápila a byla jsem unavená, ale i vzhledem k tomu, že to dobře dopadlo (ač lékař napsal, že vyšetření bylo nejednoduché), tak jsem byla klidnější a vše se líp snáší. Tak se nebojte. Hlavně, aby byl výsledek v pořádku!

Majs (Čt, 25. 3. 2010 - 16:03)

tý jo tak to je síla,ale...Byl jsem tam sám, nevím jak by mě někdo mohl pomoct, možná odvést když jsem se motal, no nebylo to potřeba, odešel jsem sám a i cesta MHD byla v pohodě.

Abych upřesnil hloubka zavedení byla 90cm z toho 10 cm do tenkého střeva. Jako závěr tu píšou Normální totální kolonoskopie a terminální ileum.

Do UVN jsem šel poprvé na začátku listopadu, asi jsem přechodil slepák, udělali mě sono a že prý tam mám špatně kompresibilní apendix a nějakej divnej, ale že mě ho nevyndají dokud nebudou vědět jestli to není nějaký zánět ve střevech, na žádance bylo vyloučení IBD, poslali mě abych se objednal na interním.

V UVN trvalo 2 měsíce objednání na Interní, v průběhu těchto 2 měsíců jsem tam šel ještě 3x že mě to břicho bolí, už mě jen dloubali do břicha (při zmáčknutí břicha mě to nebolí, jen když tam prochází potrava) a nakonec řekli že to je jen zajizvení nebo srůsty okolo toho slepého střeva.

Na konci prosince jsem se konečně dočkal a šel po 2 měsících na interní. Tam mě paní doktorka během 5ti minut napsala doporučení na kolonoskopii.

3 měsíce jsem jsem teď čekal na kolonoskopii. Takže výsledek je že po 5 měsících po příchodu do UVN mě to břicho pořád bolí, ale mám díky kolonoskopii z nemocnice takovou hrůzu že to radši vydržím.

hh (Čt, 25. 3. 2010 - 11:03)

tý jo tak to je síla,ale až z vaeho příspěvku mám trochu představu, co a jak,že se něco dává do ruky sem nevěděla.a byl ste tam sám,nebo ste někoho měl sebou?

Majs (Čt, 25. 3. 2010 - 11:03)

V neděli už jsem nevečeřel, v pondělí v poledne jsem začal pít Fortrans, je lepší si to osladit citrónovým sirupem, když je to kyselejší tak se to dá pít. Vypil jsem 2,5l, pil jsem to do 22 večer a do 0.30 jsem chodil na záchod pak už dobrý a spánek. Druhý den kolem 11 hodiny jsem šel do ordinace. Svlékl se do naha a dostal oblek s dírou od zadku dolů. Toto byla moje první návštěva nemocnice. Lehl jsem si na levý bok, pokrčil nohy, do ruky mě něco zapíchly a nechali to tam. Potom sestra povídá že doktor musí zkontrolovat prstem a dost mě teda bolelo když mě tam ten prst vrazil, velice nepříjemné fakt megaprst, pardon, fakt poprvé v nemocnici. Potom mě sestra něco stříkla do toho co mě nechala zapíchlé v ruce a já jsem koukal na obrazovku jak se to ve mě posunuje a moc toho teda neviděl, potom mě jakoby začíná vypadávat paměť. Pamatuju si bolest na levé straně břicha, dala se vydržet, jen jsem zabručel, pak si pamatuju že mě něco strašně zabolelo na pravé straně břicha nahoře a to jsem teda zařval bolestí, přiskočila hned sestra a ještě něco mě stříkla, pak už moc nevím jen že doktor říká že hotovo a přišla sestra a něco mě vrazila do zadku, nějakou trubičku a nechali mě tam chvilku ležet. Trvalo to asi 45 minut od vstupu do ordinace než mě odvezli na odpočívárnu, kde jsem se podíval na hodinky.
Takže když tady čtu příspěvky tak musím říct podle mě to fakt dost bolí a je to neuvěřitelně nepříjemné a ponižující a že člověk křičí bolestí to je fakt mučení.
Když tam fakt nemusíte tak tam snad radši nechoďte, můj výsledek je dobrý a jsem zdravý, po psychické stránce musím říct jsem vyřízený.
Připadal jsem si jako maso na běžícím páse, zas další co má strach tak mu ukážem, fakt jsem nečekal že už poprvé na vyšetření v nemocnici budu řvát bolestí. Přestože mám sem tam bolesti u slepáku a na tomhle vyšetření jsem byl kvůli tomu, jestli mě slepáka vyndat nebo ne, musím říct že už do nemocnice nepůjdu, na to fakt nemám odvahu.
Poté co jsem byl odvezen na odpočívací pokoj jsem se oblékl a na recepci jsem se sestrou šel za doktorem a dal jsem mu papír že na svoji odpovědnost odcházím. Motal jsem se teda po těch injekcích celkem dobře, ale po takové hrůze jsem doslova utekl pryč.

jajina (Čt, 25. 3. 2010 - 08:03)

ne ne u sv, Anny v Praze. Doprovod doporučuji, sice mi to tak nepřipadala, ale byla jsem dost veselá a motala jsem se. Jinak nic nebolelo, jen plynatost.

hh (St, 24. 3. 2010 - 16:03)

jako u sv. Anny v Brně? Jo a jak je to s tím doprovodem,je potřeba? nebo jak to po zákroku vypadá?

jajina (St, 24. 3. 2010 - 14:03)

Ještě dodávám, kolonoskopii mi dělali v sanatoriu u sv. Anny, vřele doporučuji!!!Tak skvělý přístup jsem ještě nezažila.

jajina (St, 24. 3. 2010 - 14:03)

Takže moje zkušenost : kolonoskopie proběhla naprosto v pohodě, velice moc milé sestřičky i paní doktorka, bolestivost mizivá. Fakt se nebojte, nemáte čeho!!!!!
Nejhorší na celém tom procesu je vypít ten čistící nápoj, to byly teda síla!!!!

hh (St, 24. 3. 2010 - 14:03)

byli jste nekdo na kolonoskopii ve Vyškově?Jaké to tam bylo, mám jít příští týden, a chci se zeptat těch co už na tom vyšetření byli,je potřeba sebou někoho mít, nebo to autobusem sama zvládnu. A co auto dá se po tom vyšetření řídit?Prosím napište někdo

jajina (Ne, 21. 3. 2010 - 18:03)

Tak lidičky, zítra mne čeká jednak kolonoskopie a jednak ligace dle Barona. Momentálně piji odporný, ale vážně odporný čistící nápoj. Zítra, nebo později se sem ozvu se svými dojmy a zkušenostmi, držte mi palce.

Tom (Čt, 18. 3. 2010 - 20:03)

Tak kolonoskopie jsem měl už dvě jednu před dvěma roky a jednu dnes. Před dvěma roky mi něco píchli a skoro o ničem nevím jen jednou jsem se probral že mě zabolelo břicho. Dnes jsem na ni byl v motole taky mi něco píchli ale až tak účinné to nebylo a chvílema mě to i dost bolelo, pan doktor mi říkal něco o tom že tam mám snad zánět, ale netrvalo to tak dlouho takže se to přežít dá:) Potom mi bylo dobře, jen jsem byl nafouklý a od toho docela bolelo břicho, po čase plyny odešli a je mi fajn...

Zdeněk (Čt, 18. 3. 2010 - 16:03)

Jinak jestli mě samotný zákrok bolel vůbec netuším, pamatuji si jen to co jsem při něm prakticky ze spánku říkal sestře. Ani netuším, jak dlouho celý zákrok trval a už vůbec ne, jak jsem se z toho stolu dostal na lůžko :-)

Po 2h spánku jsem si pomalu sednul, na to hned přišla sestra a zeptala se mě jestli už chci jít. Potom mě sundala návlek na měření tlaku a nějaké čidlo nasazené na prstu. Po převléknutí jsem od doktora dostal informace o zjištěném stavu, recept do lékárny a pozvánku na laboratorní odběr krve (po týdnu) a pozvánku na výsledky nálezů (po dvou týdnech). A také informaci o tom, že zánět je tam velký, takže to může ještě později bolet z rozdráždění, ale je to už asi 10h po zákroku a nic.

Podle informací a záznamu vyšetření pro prakt. doktorku vím, že záněty a další pěkné věci mám po celém tlustém střevě, takže bude potřeba další medikamentózní léčba. Ale jak říkám, nevím o tom, že i přes takto komplikovaný stav by mě samotné vyšetření nějak bolelo a já při něm nějak trpěl. Jediná nepříjemná (ne ale nijak velká) bolest byla při postavení se, než ze mě asi do 2h odešli všechny ty plyny. Aniž bych chtěl tedy dělat nějakou reklamu, nemocnici ve Vysokém Mýtě mohu s klidným svědomím doporučit i ostatním. Vyšetření za 1., jednání s pacientem také za 1.

Zdeněk (Čt, 18. 3. 2010 - 16:03)

Tak jsem dnes podstoupil první kolonoskopické vyšetření pro (později potvrzené) podezření z ulcerózní kolitidy a pro zájemce sem přidávám své zkušenosti.

Léčba probíhala ve Vysokomýtské nemocnici u p. Kloudy a Krejcárka.

Při první návštěvě jsem dostal Pentasu a hned objednávku na kolonoskopické vyšetření, které mělo přijít zhruba po měsíci. K tomu jsem zároveň dostal podrobný návod na přípravu s popisem průběhu vyšetření a políčky pro informovaný souhlas. Samozřejmě také recept na vyprazdňovací roztok pro vyzvednutí v lékárně několik dnů předem a celou publikaci o vlastní nemoci. Pan Klouda byl velmi ochotný a vše mi hned podrobně vysvětloval, až mi to i přišlo trapný, že se ptám na věci které jsem dostal na papírech. Vše ale popisoval velmi klidně a podrobně.

Vyprázdnění proběhlo bez problémů, jednu lahvičku (tuším 47 ml) jsem podle doporučení zředil stejným množstvím čaje a vypil ve 12h, druhou poté v 18h. Samozřejmě kolem toho hodně čaje, minerálky a bojón. Vše ze mě odteklo prakticky bez bolestí a od půlnoci jsem už nic nepil.

Samotnou kolonoskopii prováděl doktor Krejcárek + dvě sestry. Jedný jsem se teda lekl už v čekárně, protože byla dost velká a díky zelenýmu mundůru, který měla jako jediná na sobě, vypadala jako řeznice. Prostře sestra připravená na všechno, ale jinak v pohodě, optimistická a s velmi dobrou náladou.

Těsně před vyšetřením jsem (podle záznamu, který mám pro praktickou lékařku) dostal do žíly 2 amp. Buscopan (zřejmě proti bolesti při podezření na citlivý zánět), 2 ml Sufenta (proti bolesti) a klasický oblbovák Dormicum 5mg. Po tom se mi hned začala dost točit hlava a dál si skoro nic nepamatuju. Jen v útržkách, jak jsem se asi občas (snad 3x) trochu probral (tedy spíš jen přiblížil k nějakému tomu probrání) vím, že jedna sestra (anestezioložka) mi stále říkala že musím dýchat zhluboka a já říkal že mě to bolí. Pak si pamatuji až probuzení na dospávacím pokoji, kde jsem při občasném probuzení sestrou kontrolující stav spal další 2h. Jinak

Jan (St, 17. 3. 2010 - 23:03)

kamaráda jsem na toto vyšetření vezl před 4 roky.po zákroku si na nic nestěžoval a tvrdil,že to nic není.Já jsem na tom byl v pondělí.Dostal jsem oblbovák,vše mě bylo vysvětleno,příjemné sestřičky a pani doktorka,nic nepomohly od příšerné bolesti (křečí)po celou dobu vyšetření a ještě půl hodiny po,než ze mě vyšel všechen vzduch.Jsem docela tvrdý na bolest a tak mě bylo dost trapně.Nahlas jsem sice neřval ale moc nechybělo.Bylo mě ale řečeno,že na někoho to takto působí.Je to vážně asi u každého jiné.Na závěr jen přeji všem koho toto vyšetření čeká ať patří k těm druhým než já.Těch je prý i většina.

Fanouš (St, 17. 3. 2010 - 20:03)

Ahoj, dnes jsem byl na koloskopii v Hradci Králové. Příjemná paní doktorka, příjemné sestřičky. Píchly mi analgetikum, jak jsem chtěl, usnul jsem, ale bolestí jsem se za chvilku šeredně probral. Těžký zánět tlustého střeva. Tak mě píchly podruhé a už si nic nepamatuju, ani kdo mě oblékl. Probral jsem se po dvou hodinách. Snad mám na rok zase od tohoto bolestivého vyšetření pokoj. Doufám.

? (St, 17. 3. 2010 - 08:03)

Zdeňku, a co ti brání se objednat na ráno?

Zdeněk (Út, 16. 3. 2010 - 16:03)

Ahojky lidi, taky mě zítra...jdu zýtra do Bohunic v Brně jdu už po pátý a pokaždý mi vadí ten čas na kdy jsem objednanej mám to na 11°°tak ten hlad.

Blanka (Út, 9. 3. 2010 - 13:03)

Pro všechny co tam jdou a bojí se.Já jsem z toho mela takový strach.A mužu říct že Vybrat si mezi tím jestli jít na vyšetření nebo vypít FOrtrans bych rači šla na to vyšetření.
Po vyšetření mi na nic nepřišli.Ale štvě mě to, že pořád krvácím při stolici.CHvíli mě to uklidnilo že mi nepřišli na náký nádor, ale ted zase pořát na to myslím.
Nemáte nekdo s tímto zkušenosti?Děkuju za odpoověd

Jana (Út, 9. 3. 2010 - 09:03)

Ještě jednou pro Pavla: podle toho, jak jsi zareagoval, jsi tak ve věku nějakého puberťáka trapného nebo máš myšlení na té úrovni. Jestli sis nevšiml, řeší se tu něco úplně jiného. Tak se přemísti na jiné téma a tady neotravuj.

Jana (Út, 9. 3. 2010 - 09:03)

Pavle, asi mi to nevadilo proto, ža na nudu chodím, a ráda. Dokonce tam trávím v celém nahatém kempu 3 neděle dovolené. Žádný problém.

Reklama

Přidat komentář