Reklama

Kolonoskopie

Misa (Pá, 19. 5. 2006 - 15:05)

Ahoj všichni, kdo se bojíte kolonoskopii podstoupit. Jak se všude tvrdí, že to hubené lidi bolí, u mě to neplatilo. Asi i díky skvělému a šetrnému přístupu personálu MUDr. Fischerové na klinice na Senovážném náměstí v ČB. Opravdu je velmi důležitá pečlivá příprava a hlavně psychická pohoda. Po celou dobu jsem byla uvolněná (ani nevím jak se mi to dařilo). Před zákrokem mi vše pečlivě vysvětlili, dostala jsem "oblbováka" a vše proběhlo úplně v pohodě. Pravda, sem tam je to nepříjemné, braní vzorku ze střeva taky není nic příjemného, ale pokud člověk překoná stud, jde to. Upřímně mohu říct, že sonda horem je daleko horší.

ji (Út, 16. 5. 2006 - 11:05)

za 14 dni jsem objednana na kolonoskopii, protoze mam krev ve stolici. Doktorka mi delala vysetreni prstem do konecniku, jestli nemam hemeroidy. nic neobjevila. daji se takto hemer. zarucene poznat? bojim se, aby to nebylo neco vaznejsiho.diky

Ivana (So, 13. 5. 2006 - 11:05)

Byl jste někdo na kolonoskopii na železniční poliklinice v Plzni? Čeká mi to v pondělí ráno a po přečtení některých příspěvků na mne jdou mdloby.

MichalB (Čt, 11. 5. 2006 - 17:05)

Petra: četla jste předchozí příspěvky? Skutečně kolono v CA je zbytečná zátěž organismu. Pokud člověk nemá střevo v hodně špatném stavu, tak by o CA ani neuvažoval. Vím, že o kolonoskopii se mluví jako o strašném vyšetření, ale skutečně tomu tak není a jsou mnohem horší věci. Běžně se dává analgosedace, která dobře stačí. Já se během vyšetření díval na monitor a bylo to v pohodě. Skutečně se není čeho bát.

jozanec (St, 10. 5. 2006 - 10:05)

děkuji za informaci i mne čeká toto vyšetření

Návštěvník (St, 10. 5. 2006 - 05:05)

Xxcd a dvid jsou největší hovada na celé Doktorce a potřebovali by nakopat do prdele, zmrdi!

Petra (Út, 9. 5. 2006 - 22:05)

Dobrý den,
moc ráda bych se zeptala, zda jde absolvovat tento zákrok v narkóze. Nebo popripade zda je nekde nejake specializovane soukrome pracoviste, kde si narkozu mohu priplatit. Urcite uz jste toho na toto tema zde napsali hodne, ale pokud se mi k tomu opravdu nekdo vyjadri budu moc rada. Dekuji

Milan (Ne, 7. 5. 2006 - 13:05)

Jeste k doplneni meho predchoziho prispevku:
-Vinohradska nemocnice v Praze.
-Co se plynu ve strevech tyce, zadne bolesti ani tlak jsem po zakroku necitil, nicmene ten plyn tam je a chce ven a spolu s nim i gel, ktery vam tam nastrkali, proto cim drive se dostanete domu, tim lepe. To same plati jeste pro dalsi den, takze je lepsi neriskovat a nevypoustet to do kalhot :)

Milan (Ne, 7. 5. 2006 - 12:05)

Tak ja taky prispeju svou troskou do mlyna, byt budu casto opakovat to, co jiz tu bylo receno.
Sel jsem na vysetreni do Vinohradske nemocnice, takze kdo ma stejnou cestu, muze predpokladat neco podobneho.
Den predem fortrans 4 litry. Ani mi to neprislo extra hnusne. Chce se to poradne napit a pak si dat dousek dzusu nebo stavy z hroznu. Spise jsem mel nutkani dopit to drive nez za ty planovane 4 hodiny. Vyprazdnovani naprosto v pohode. I kdyz spatne snasim prujmy (bolesti bricha a podrazdeni konecniku), tak tohle neni zadna zatez. Ke konci uz bych to prirovnal jen k prolevani "trubek" vodou :).
Ovsem na zachod jsem behal jeste celou noc a dokonce i rano pred vysetrenim.
V nemocnici pochopitelne kalhoty dolu a dostal jsem do zili moc prima koktejl (Dolsin 50mg, Dormicum 5mg, Buscopan 40mg). Nejak jsem potom docela usnul. Probudil jsem se asi 5x kvuli intenzivni bolesti, ale ta je jen kratkodoba a neni treba se ji bat. Hned jak prestala, tak jsem byl zase mimo. Z celych 20min jsem vnimal tak 1min. Kdyz skoncili a ja se probral, tak jsem byl jeste asi 10min malatny a pak to vyprchalo (opet nesnasim stavy opilost, ale tohle nic nebylo), takze parada. Nechali me jeste hodinu lezet a pak me pustili. Ovsem nejhorsi byl podrazdeny konecnik, ze ktereho jsem myslel, ze se snad zblaznim. Pomohla horka koupel a asi po 5 hodinach prestal zlobit i ten a na vysetreni zustala pouha vzpominka. Takze se nebojte, jsou horsi veci.

MichalB (Ne, 16. 4. 2006 - 12:04)

Přesně tak. Dětem se tušim kolono sice dělá v CA (narkoza), ale je to fakt úplně zbytečná zátěž pro organismus. S dobrou sedací se to dá v pohodě zvládnout. Jasně, není to bezbolestné, ale je to vyšetření které hodně pomůže zjistit, jak na tom střeva jsou a to za tu trošku bolesti stačí. Já osobně bych nešel do kolono v CA, ale ani do kolono úplně bez sedace. Co jsem slyšel, tak je i CA při kolono trošku nebezpečná, protože lékař pak může třeba protrhnout střevo, když ho neupozorníme pokud to už hodně zabolí. A to v CA nejde.

Tom (So, 15. 4. 2006 - 14:04)

Terezie: Každá narkóza je zbytečná zátěž pro tělo, ale není pravda, to co píšeš s tou intubací. Manželka byla na gynekologickém zákroku, připlatila si za nějakou kvalitní a za 3 hodiny šupajdila domů bez jakýchkoliv potíží.

Terezie (So, 15. 4. 2006 - 12:04)

Michale: děkuju za odpověď. Já myslela, že jsem spala...skutečně si nic nevzpomínám:-)

AB: proč do celkové narkózy? S intubací, po které Tě bolí dva týdny krk jako bys do ohryzku dostal ránu fackou, po které se Ti týden se "zajímavými zvuky" uvolňuje hrudní koš:-) apod? Proč, když je možná ta uspávačka do žíly, kterou jsem měla já a které způsobila to, že poslední, co si pamatuju, je, že doktor říká "už se jí chvějou víčka, za chvilku usne" a první co si pamatuju, je, že sedím oblečená na chodbě?:-) Při vší úctě, jít při kolonoskopii do klasické narkózy, když existuje toto, je hloupost a zbytečná zátěž pro tělo.

AB (Čt, 13. 4. 2006 - 18:04)

Je možné tohle vyšetření provést v narkóze, aby člověk nic nevěděl? Je možné si o ni zažádat?

Petra (St, 12. 4. 2006 - 17:04)

Zdravim vsechny. Na kolonoskopii jsem byla ted v pondeli. Mela jsem z tohoto vysetreni docela velky strach (mozna diky precteni vsech i hodne negativnich clanku diskuse). V nedeli jsem mela pripravu - tzn. cely den jsem nic nejedla a jen pila 4 litry pripravku Fortrans. Neni to uplne nejhorsi. Da se to vypit a dokonce jsem se z toho ani nepozvracela. Melo to takovou sladko-slanou chut. Redila jsem to v caji namisto ve vode. A navic jsem k tomu vypila asi litr vody a jeste litr dzusu. Nechapu jak se to do me mohlo vejit. Byla jsem asi 15x na WC a porad jsem mela pocit, ze se mi jeste chce i kdyz uz to moc neslo. V pondeli v 9 rano jsem sla na vysetreni. Svlekla jsem se od pasu dolu, ale dostala jsem hezke modre kratasky s otvorem vzadu. Neslo tedy nic videt. Kratasky byly az po kolena. Lehla jsem si na lehatko a automaticky jsem dostala injekci Dormicum 7.5 mg. V tom okamziku jsem zacala byt malatna a tocila se mi hlava. Vubec si neuvedomuji zavedeni pristroje, akorat si uvedomuji tupou bolest ve strevech a taky to, ze mi sestricka mackala porad bricho, aby ten pristroj asi lepe sel dovnitr. Taky jsem citila nafukovani strev, ale to se dalo vydrzet. Je fakt, ze mi tekly slzy. Docela dost to bolelo, ale v prubehu vysetreni jsem dostala jeste jednu injekci na uklidneni. Bohuzel mi to strevo nvysetrili cele. Pouze nahledli do caeka a vubec nepronikli do ilea, ale to uz je prechod do tenkeho streva, takze doufam, ze tam by snad uz nic nenasli. Nalez mam negativni. Vysetreni trvalo cca 40 minut, ale mi pripadalo, ze trvalo tak 15 minut. Behem vysetreni me ruzne otaceli na zada a taky na bricho. Takze jsem nelezela jen na tom levem boku. Po vysetreni jsem si jeste sla lehnout na luzko, kde se dospava a pak jsem jela domu. Dnes je to 2 dny po vysetreni a mam pocit jakobych mela modriny na strevech. Porad me to bricho (streva) boli, ale snad bude lepe. Kdybych na to vysetreni mela jit znovu asi bych to hodne zvazovala, ale nebylo to tak hrozne. Dalo se to prezit. Akorat mi pripada, ze jen ten jeden den nejezeni neni uplne dostacujici. Priste bych asi nejedla aspon ty 2 dny aby strevo bylo uplne ciste. Je ale pravda, ze ty tekute zbytky stolice vam pri vysetreni odsaji. Takze drzim palce vsem, ktere toto vysetreni teprve ceka.

MichalB (Út, 11. 4. 2006 - 18:04)

Re Terezie: To je právě ta vlastnost analgosedace. Jsi celou dobu při vědomí, spolupracuješ a přitom si vůbec nic nepamatuješ, teda podle síly léku:-) Já sám si z gastroskopie nepamatuji vůbec nic, zatímco z kolono vím úplně všechno a ještě jsem si prohlížel střeva na monitoru.

Re Karel: Znamená to, že pokud bude další kolono v pořádku, tak tě vezme do péče nějaká GAE poradna a čas od času si tě pozvou na kontrolu. Prakticky jde jen o prevenci.

Petr (Út, 11. 4. 2006 - 12:04)

Tak tady je jeden zážitek z FTN Praha Krč.

Příprava: 2 dny nejíst. V 5 odpoledne den před a v 5 hodin ráno před výkonem jsem vypil cca 2dcl roztoku chutnajícího jak mořská voda. Dalo se to v pohodě vypít a následná reakce byla poměrně snesitelná. V noci jsem mohl normálně spát aniž bych musel chodit na záchod.

Samotný průběh:
Byl jsem na tom poprvé. Vysvlíknul jsem se od pasu dolů, přikryli mě kusem látky, položil se na lůžko a bez velkých řečí se šlo na věc. Ještě jsem se nesměle dotázal, zda nebude nějaký oblbovák a bylo mi řečeno, že se uvidí podle reakce. No a reakce byla vidět záhy ;) Kroutil jsem se vydatně a vzhledem k dvěma dnům bez jídla mně vyrazil studenej pot a šly na mně mdloby. Takže došlo na injekci a vzápětí mě řekli, že je hotovo a dovedli mě vzpamatovat se do postele. Tím vzápětí chci naznačit, že po injekci vůbec nevím, co se dělo ani jak dlouho výkon trval. V posteli jsem byl cca 45 min. a pak jsem šel domů.

S přístupem personálu jsem byl spokojenej. Žádná přehnaná péče okolo (mají toho asi hodně), ale když viděli, že to nesnesu, tak mě bez řečí ten oblbovák píchli. Takže do FTN se nemusíte snad bát na tento výkon jít.

Všem hlavně přeju negativní nález

karel (Út, 11. 4. 2006 - 09:04)

při kolonoskopii mě byl odstraněn polyp. Po histologii mě bylo řečeno,že nebylo zjištěno zhoubneho původu. Další vyšetření kolonoskopii za 2 roky pokud nebudumít problemy. pak nechat disperzarizovat v gastroenterologicke poradně. Prosím co to znamená. Děkuji.

Terezie (Po, 10. 4. 2006 - 22:04)

Tak jsem si uvědomila, že zprávu z vyšetření mám ještě doma, takže opisuji "můj" spinkací koktejl (a nejen můj, dva pacienti, kteří šli přede mnou, mladý kluk a starší pán, to dle svých slov taky zaspali): atropin, Rapifen a (zřejmě na probuzení) Diprivan. Vše do žíly.

Terezie (Po, 10. 4. 2006 - 20:04)

Chci uklidnit všechny, které to čeká! (konkrétně budu mluvit o interním odd. v Nemocnici Strakonice). Já se hrozně bála, kolegyně na tom byla před časem a má na to strašné vzpomínky, takže jsem tam šla jako ovce na porážku. Den předem jsem musela vypít 2x1dl fosfátového roztoku, to je teda šílenost-slaná odporná olejovitá tekutina a následoval 22 hod. trvající průjem-nic příjemného. Samotné vyšetření byla ale paráda-do žíly mi zavedli uspávadlo a po chvilce jsem upadla do normální narkozy (pravděpodobně to nebyla narkoza, spíš hluboký spánek, mělo to jiný průběh usínání a probouzení) a vzbudila se na chodbě po všem. Sestřičky mě po vyšetření oblékly a předaly doprovodu. Nic mě nebolelo a nebolí (myslela jsem, že budu mít např. zhmožděnou "zadní část", nebo někdo popisuje silnou a bolestivou plynatost po zákroku)...ale mně bylo po probuzení hned moc dobře a byla jsem šťastná (dokonce tak, že jsem prý všem tisíckrát děkovala a koho jsem potkala, toho jsem na vyšetření zvala-upozorňuju, že to si VUBEC NEPAMATUJU, nejspíš, ačkoli už jsem normálně chodila a viděla, jsem byla ještě ve skutečnosti v limbu:-) Takže doporučení: určitě si před vyšetřením vyžádat tuhle uspávačku (zapomněla jsem, jak se to jmenovalo, ale doktoři jistě budou vědět, co spánek navozuje), nic se nepřiplácí (a i kdyby, tak za to to stojí!)...nemá cenu nechat se trápit. A ještě něco: hubené lidi to opravdu bolí víc, primář, když se mnou mluvil před výkonem a já mu řekla, že mám hrozný strach, že to bude bolet, tak sám řekl: "nojo, vy jste hubeňour, vás by to bolelo". Tak. Všem, které to čeká, přeju rychlý průběh a na konci tu krásnou větu na zprávě, že sliznice tlustého střeva vykazuje normální nález:-)

bk (St, 5. 4. 2006 - 14:04)

Ahoj
Možno máte pravdu, že kolonoskopia nebolí, ja som však zažil pravý opak. Ide o to , že som bol na vyšetrení, keď bolo črevo zapálené a bolesť bola nepredstavitelná...

Reklama

Přidat komentář