9 červených potravin, které zlepšují krevní oběh
Problémy, které může špatný krevní oběh způsobovat:
- Nízká energie
- Starý vzhled kůže, zašedlá kůže
- Nedostatek vytrvalosti/pocit opotřebování
- Pocit „mozkové mlhy“
- Studené ruce a/nebo nohy
- U mužů a žen občasné potíže v ložnici
- Pomalé zotavení z fyzické aktivity
- Svalové křeče a/nebo nepohodlí související s aktivitou
- Častá zimomřivost
Odpověď na to, proč „pomalá krev“ v posledních letech tolika lidem stahuje energii, pocity pohody a dokonce i zhoršuje vzhled, je bohužel snadná. Je to „nešťastné“, protože odpověď skutečně lze shrnout jako určité velmi běžné životní návyky, které poškozují naše zdraví mnoha způsoby, jako například:
- Příliš mnoho omega-6 mastných kyselin
- Konzumace příliš velkého množství zpracovaných potravin
- Nedostatečné množství pohybu
- Nedostatek klidného spánku
- Nadměrný stres
Existuje devět červených potravin, které mohou pomoci, zejména při prevenci.
Pojďme se tedy hlouběji ponořit, abychom přesně pochopili, jak tyto potraviny fungují…
Červená řepa je známá jako „cirkulační superpotravina“. Je bohatým zdrojem fytochemikálií a bioaktivních sloučenin, které mohou pomoci podporovat zdravou hladinu oxidu dusnatého, průtok krve/cirkulaci (včetně mozku), úroveň duševní a fyzické energie, vytrvalost a další.
Jablka jsou bohatá na polyfenoly zvané flavonoidy, které mohou být zvláště důležité pro podporu zdravého krevního oběhu, například podporou produkce oxidu dusnatého. Tyto flavonoidy mohou podporovat aktivitu syntázy oxidu dusnatého (eNOS), enzymu, který vytváří oxid dusnatý. eNOS byl označován jako „hlavní zbraň“ v boji proti zpomalenému průtoku krve.
Granátová jablka jsou uctívána jako oběhová superpotravina. Jedním z důvodů je, že mohou zvýšit aktivitu eNOS, která podporuje produkci oxidu dusnatého. Navíc bylo prokázáno, že taniny v granátových jablkách poskytují dodatečnou podporu pro zdravé endoteliální buňky (endoteliální buňky vystýlají krevní cévy) a nabízejí další podporu zdravému oběhu.
Hrozny jsou bohaté na určité polyfenoly, které prokazatelně podporují zdravý průtok krve, přičemž se předpokládá, že účinky souvisí se zvýšením dostupnosti oxidu dusnatého, vazodilatátoru odpovědného za uvolnění krevních cév.
Brusinky jsou nabité určitými bioaktivními polyfenoly, u kterých bylo prokázáno, že poskytují silnou podporu pro zdravé, pružné tepny a zdravou funkci cév.
Ostružiny, maliny, jahody Jedním z mnoha silných polyfenolů v těchto plodech jsou antokyany. Ty mohou pomoci podporovat zdraví cév tím, že podporují přirozené antioxidační cesty těla. To je důležité, protože oxidační poškození endoteliálních buněk může interferovat s jejich schopností produkovat oxid dusnatý, dobře známým vazodilatátorem. Antokyany také podporují zdravý průtok krve tím, že podporují expresi eNOS, enzymu, který vytváří oxid dusnatý.
Kajenský pepř je stimulační rostlinná látka vyráběná ze sušených lusků chilli papriček. Koření kajenský pepř značně redukuje nadměrnou krevní srážlivost. Bylo prokázáno, že reguluje krevní tok, posiluje srdce, tepny a kapiláry. Kajenský pepř je nejznámější krevní stimulant, který rychle rozproudí krev.
MK
- Odpovědět
Pošli odkaz