
Zubní kaz není dědičnou nemocí a za jeho vznik může nedodržování správné zubní hygieny a špatné stravovací návyky. Za vznik kazu jsou odpovědné mikroorganismy zubního povlaku, které štěpí cukry na kyseliny narušující sklovinu. Největší riziko představují lepkavé pochoutky, protože ulpívají na zubech, například cucavé bonbóny, marmeláda a sušené ovoce, řekla novinářům lékařka Lenka Tůmová.
Pokud se konzumaci sladkostí člověk nemůže ubránit, pak je
lepší, když si je dá hned po hlavním jídle. Celodenní mlsání vede
k neustálému omývání zubů kyselinami. Lékaři varují také před
podáváním sladkých šťáv a čajů dětem. Vůbec nejhorší je, když
děti pijí sladké tekutiny v noci, kdy se tvoří méně slin.
Cukry v čerstvém ovoci zubům tolik neškodí, protože šťáva na
zubech neulpí. Lepší než banán je sníst jablko, ale rada babiček,
že po večeři je čištění zubů dobré nahradit jablíčkem, se
stomatologům nelíbí.
Po konzumaci ovoce a slazených nápojů však není dobré
důkladně si vyčistit zuby kartáčkem. Sklovina je oslabena
ovocnými kyselinami a mohla by se mechanicky poškodit. Lepší je
vypláchnout si ústa. Zubům podle Tůmové svědčí francouzský zvyk
zakončit oběd plátkem sýra. Sýr podporuje vznik slin, které zuby
omývají.
O tom, jaký bude chrup dítěte, rozhodují maminky ještě před
tím, než se jejich potomek narodí. Vývoj mléčného chrupu začíná
již ve 12. týdnu těhotenství. Pro stavbu tvrdých zubních tkání
jsou nejdůležitější vápník, fosfor a fluor, které jsou zejména v
rybách, mléku a syrové zelenině i ovoci.
Jitka Klejnová - ČTK
Komentáře (16)
- odpovědět
Dub 13, 2004- odpovědět
Dub 07, 2004- odpovědět
Dub 07, 2004- odpovědět
Črv 18, 2006- odpovědět
Črv 19, 2006- odpovědět
Kvě 27, 2008- odpovědět
Kvě 27, 2008- odpovědět
Kvě 27, 2008- odpovědět
Feb 02, 2015- odpovědět
Feb 18, 2015- odpovědět
Feb 18, 2015- odpovědět
Bře 08, 2018- odpovědět
Bře 20, 2018- odpovědět
Bře 20, 2018- odpovědět
Bře 22, 2018- odpovědět
Bře 22, 2018Přidat komentář