Jak si uchovat čisté tepny?
Zatímco skromně žijící vrstvy obyvatel Číny, pro něž představuje hlavní prostředek obživy rýže, zvápenatění tepen prakticky neznají, Eskymáci, živící se výhradně tukem a masem, na ně umírají v průměrném věku čtyřiceti let.
Mezi jemenskými Židy, jejichž strava neobsahuje cukr, nebyla prokázána žádná forma arteriosklerózy (kornatění, ucpávání tepen). Když se vystěhují do Izraele, postihuje zvápenatění tepen ty, kteří přijaly konzumaci cukru, zatímco ostatní, kteří setrvávají u tradiční stravy, ho zůstávají ušetřeni.
V současné epoše blahobytu ve střední Evropě západního ražení se enormně zvyšuje konzumace cukru, bílé mouky a masa, což nezůstává bez následků. Podle výzkumů profesora L. Wendta vede většinou již tak vysoká konzumace bílkovin k zahuštění krve (zvýšení hematokritu), zesílení stěn cév, vysokému tlaku a předčasnému zvápenatění se všemi následnými komplikacemi.
Proces zvápenatění podporuje také nedostatečná činnost střev jako hlavní příčina zamoření organismu odpadními látkami. Narušení přirozené střevní a pomnožení kvasinek a plísní navíc zhoršuje vstřebávání důležitých vitamínů (zejména skupiny B) a živin a přispívá k tvorbě jedovatých látek.
V současné době se začíná stále více hovořit o zvýšené hladině aminokyseliny homocysteinu v souvislosti s různými civilizačními chorobami včetně onemocnění cév. Za příčinu tohoto zvýšení se kromě genových mutací pokládá nadměrná konzumace bílkovin živočišného původu (obsahují velké množství aminokyseliny methionin, která se přeměňuje v těle na homocystein) a nedostatek vitamínu skupiny B, především B6, B12 a kyseliny listové v naší stravě, která je chudá na celozrnné obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce a bohatá na rafinované cukry, které přispívají k snižování vitamínů B v organismu. K nedostatku těchto vitamínů vede i nadměrná konzumace alkoholu a užívání hormonální přípravků s obsahem estrogenů, což představuje další rizikové faktory onemocnění tepen.
Zdroje:
Dr. Med. Erich Rauch - Očistná kůra střev, nakladatelství Ivo Železný
http://www.pacienti.cz/homocystein.htm
Earl Mindell - Vitamínová bible pro 21. století
Komentáře
Totez s bilkovinami. Nejvetsi potrebu bilkovin ma clovek v rustu, nejintenzivneji v 1. roce zivota, max. potrebuje 2% bilkovin (ktera jsou v materskem mlece). Prumerny clovek na zapade ovsem ji asi 8-10% bilkovin denne, mnoho lidi jeste xkrat vic. Pri premire bilkovin jsou pretezovana jak streva, tak jatra nebo ledviny, casto vznika napr. cukrovka (ano, neni jen z cukru, ale i z premiry soli nebo bilkovin), infarkt, obezita atd., tedy hlavni priciny umrti.
V praxi to znamena radikalne snizit spotrebu masa a mlecne vyrobky jist s mirou, tedy ne kazdy den. Mate pravdu, ze na zacatku da zabrat vymyslet, co jist, ale pak se toho objevi hodne (michani ruznych druhu lustenin, ovocne salaty atd.atd.) Inspirace viz napr. Kniha Fit pro zivot.
K.
Doporucuji vrele knihu Vyziva pro planetu a Zemi od Christiana Opitze. Jedna z nejlepsich knih, autor ma velky prehled. Odzkousela jsem sama na sobe a hodne se mi zlepsilo zdravi (k dostani napr. v Praze v knihkupectvi u metra Andel - stejna budova jako Carrefour).
Jarka
- Odpovědět
Pošli odkaz