Zdravé používání olejů v kuchyni
Oleje použitelné ve studené i teplé kuchyni:
Olivový olej
Má kouřový bod 210°C a lze ho tudíž používat jak na saláty, tak i na smažení. Má chladivý účinek na organismus a proto je vhodný používat především v teplém podnebí. Má blahodárný účinek na střevní mikroflóru, srdce a cévy, působí proti nádorům.
Sezamový olej
Má kouřový bod 190°C a lze ho použít ve studené i teplé kuchyni. Má prohřívací účinek a proto je vhodný pro použití v ziměi. Snižuje cholesterol, posiluje paměť, působí antidepresivně, močopudně, proti průjmům a zlepšuje stav kožních problémů.
Slunečnicový olej
Kouřový bod je 170°C a používá se do salátů, na vaření i smažení. Lze použít v chladnějším podnebí. Má protisklerotické účinky.
Světlicový olej
Zdroj omega 6 kyselin. Snižuje hladinu cholesterolu.
Oleje pouze pro studenou kuchyni:
Olej z lískových ořechů
Mandlový olej
Olej z pšeničných klíčků - obsahuje vitamín E a octacosanol. Zdroj B vitamínů, železa, fosforu, stopových prvků, esenciálních mastných kyselin a přírodního estrogenu.
Autor: mk
- Odpovědět
Pošli odkaz