Reklama

Kolonoskopie

Jan (St, 11. 4. 2007 - 12:04)

Podstoupil jsem kolonoskopické vyšetření bez problémů.Zpočátku jsem ležel na levém boku, potom jsem ležel na zádech s ohnutými dolními končetinami v kolenou. Po vyšetření konečníku mě paní doktorka se svoji asistentkou postupně zavedla přístroj. Proběhlo to bez větších potíží, cítil jsem trochu bolrst při stlačení podbřišku. Jinak to nebylo nějak nepříjemné, dokonce jsem měl i mírnou erekci. Paní doktorka i asistující sestřička byly velmi ochotné a hodné. Nemusíte mít nikdo z tohoto zákroku strach.

pepa (So, 7. 4. 2007 - 15:04)

Ahojky. Krátkodobou anestezi by ti měli dát po domluvě v každé solidní nemocnici. Držím palce

Bára (Pá, 6. 4. 2007 - 20:04)

Tak včera jsem taky byla na kolonoskopii, a měli jste pravdu nejhorši na tom byla vypit 4 litry Firtunalu, akoliv sem se snazila nalila sem do sebe pouze 2,5l. Nastesti to stacilo a ted jen musim cekat na vysledky

pepa (Pá, 6. 4. 2007 - 16:04)

Zdravím všechny. Přispěji také. Kolonoskopické vyšetření jsem absolvoval dvakrát. Před léty v lehké narkóze a včera ambulantně. Zážitky. Před léty injekce zavedení kamery a dále si nic nepamatuji čili naprosto bezbolestné ale zase bez jakékoli informace pouze papír od lékaře a ne něm pár nesmyslů bez odpovědi na mé dotazy. Včera bez uspání pouze s injekcí algifenu. Samotný výkon byl místama bolestivý ( mám atipicky uložená střeva ) místama byla legrace a jinak takový no normální ( jde to přežít ) . Myslím si, že rozhodující je lékař a jeho přístup ( pro příště ) protože když to nešlo tak mne různě otáčel mačkal mi břícho on i jeho sestra ( byla pěkná !!! ) Byli fakt dobří a měli na mne nervy. Klidný a rozumný přístup lékaře byl podle mne rozhodující faktor. Celý průběh jsem mohl sledovat, dostal jsem odpovědi na všechny mé otázky. Shrnu. Pokud je člověk vnímavý na bolest a bojí se tak by jsem traval na uspání. Pokud trochu snese výměnou za 100 % centní informovanost tak ambulantně ale vybrat si lékaře. pepa P.S. lékař byl černoch s velikým smyslem pro humor ( pár vtipů jsem mu vyprávěl při zákroku ) a295"seznam.cz

Jana (Pá, 6. 4. 2007 - 10:04)

Zcela určitě je kolonoskopie kvalitnější vyšetření. To bych asi doporučovala lidem s problémy např. krvácení, bolesti břicha a po špatném krevním obrazu. Ale já třeba mám jít na kolonoskopii " pro klid" jako součást celkového interního vyšetření a to se mi moc nechce, protože jsem v tomto směru " zatím" bez obtíží. Asi je fakt něco jiného, když jsou problémy. Já jsem byla na gastroskopii 2x, protože jsem problémy měla a to člověk k tomu vyšetření přistupuje psychicky trochu jinak. Alespoň já. Tak hodně odvahy a ahoj všichni.

Zdeněk (Pá, 6. 4. 2007 - 08:04)

Ale podstatná informace je, že tato metoda nenahrazuje kolonoskopii, protože je podstatně méně přesná, mohou vzniknout pochybnosti o některých částech snímku ap. Dělá se to hodně tehdy, když se kolonoskopie neudělá v celé délce pro určitý "klid".

Mila (Pá, 6. 4. 2007 - 07:04)

Byla jsem na irigografii. Je to bezbolestná metoda. Přes konečník napustí do střev "sádru" (je to nějaký roztok, který mimo jiné obsahuje i tu kontrastní látku) a pak už jen lékař udělá pár snímků. V pohodě se to dá zvládnout. A když já říkám "bezbolestná", tak tomu můžete věřit. Můj práh bolesti je totiž dost nízký. :-)

Jana (Čt, 5. 4. 2007 - 15:04)

Slyšela jsem o méně nepříjemném vyšetření střev tzv.Irigografii. Je to stříknutí kontrastní látky do střev a střeva se rentgenují. Prý se toto vyšetření provádí, když je zánět střev, těhotným ženám apod. Tak si myslím, že byto mělo být šetrnější vyšetření. Má s tím někdo zkušenost? Napište._

Johana (Čt, 5. 4. 2007 - 12:04)

cass, zažila jsem přesně totéž co ty. Navíc byla na mě doktorka dost nepříjemná a nemohla pochopit, že mě to bolí. O rok později jsem toto vyšetření absolvovala v úplné narkóze. Přesně jak říkáš ty: závidím všem, kteří to popisují jako nepříjemné a "nic to není". Děsím se toho, že bych na kolonoskopii musela jít ještě jednou. V důsledku panické hrůzy jsem razantně změnila jídelníček a stal se ze mě vegetarián. Bohužel, ani tak nemám samozřejmě jistotu, že mě toto vyšetření provždy mine.

cass (Čt, 5. 4. 2007 - 11:04)

Dnes jsem byla na kolonoskopii. Předtím jsem si pročítala diskuse a každý má s tímto vyšetřením jiné zkušenosti. Můj zážitek patří k těm horším. Žádnou injekci proti bolesti mi nepíchli, vyšetření mi prováděli v leže na zádech a celou dobu vyšetření jsem brečela bolestí, pocit jako by vám řezali břicho...sestřička mi pořád opakovala, ať se uvolním, ale copak se to dá? Když má člověk nesnesitelné bolesti, tak se instiktivně svíjí a nedokáže se narovnat a uvolnit svaly... nakonec musela doktorka vyšetření ukončit, dostala se jen do poloviny střeva a ještě se tvářila, že jsem bůhví jakej slaboch a nic nevydržím...a prý pokud na tohle vyšetření budu muset jít znova, tak s narkózou. Opravdu závidím těm, kteří toto vyšetření pociťují jen jako nepříjemné a bezbolestné.

Olina (St, 4. 4. 2007 - 22:04)

Musím souhlasit s Marunou,mě totiž ty střeva potrhali a museli mi je zašívat,ale to už jsem psala v dřívějším příspěvku.Už bych na to bez narkozy nikdy nešla.

milan (St, 4. 4. 2007 - 21:04)

žádný problém,více strachu než ve skutečnosti,za deset minut přiměřené nepohody jistota o stavu vyšetření

Návštěvník (St, 4. 4. 2007 - 21:04)

MARUNA: kecy v kleci-nestraš lidi! Blbost.

maruna (St, 4. 4. 2007 - 17:04)

je to hrozne vyšetření . . .. něco jako silný analní styk ,kdy vam do konecniku zavedou dlouuuhou trubici . . . . boli to jak s**** -. . . . a ta ostuda. Bolest . ..bolest. . .bolest a doktor vam muze pri nesikovnosti natrhnout streva !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pozor

Jana (St, 4. 4. 2007 - 16:04)

Slyšela jsem o trochu příjemnějším vyšetření a je Irigografie. Podstoupil to někdo? Je vstříknutí kontrastní látky do střev a rentgenování. Myslím, si že je to trochu šetrnější, protože se to provádí třeba při zánětu střev a prostě, když nejde udělat kolonoskopie. Ozvěte se vy, co jste toto vyšetření absolvovali. Zatím hodně zdravíčka.

žaneta (Út, 3. 4. 2007 - 19:04)

nebojte se ničeho koho to čeká.je mi 20let a nedávno sem to podstoupila kvůli bolestem.den před vyšetřením se vyprázdníte roztokem,chutná jako mýdlová voda ale můžete si ho ochutit stávou nebo co vám chutná.a vyšetření je v pohodě.mě to vůbec nebolelo.nejhorší je ta injekce protože takový motání hlavy sem ještě nezažila:-)ničeho se nebojte..držim palce

Lucka (Út, 3. 4. 2007 - 13:04)

Kvůli krvácení ze střeva jsem v posledním roce podstoupila kolonoskopii 2x. Poprvé to bylo dost strašné, po přečtení několika internetových diskuzí jsem se bála, co mě čeká. Těm, co to zde čtou před prvním vyšetřením, chci říct, že prožívání bolestivosti vyšetření je opravdu hodně individální záležitost, ale že vydržet se to rozhodně dá.
První vyšetření jsem podstoupila bez injekce. Lékařka mi řekla, že to je lepší vydržet bez medikace, protože alespoň přesně bude vědět, kde mne to bolí. Bolelo to všude, měla jsem pocit, že se zblázním. Nevím, co má za smysl podstupovat takovouhle bolest bez anestezie, jsme v 21. století.
Včera jsem byla na druhé kolonoskopii. Týden jsem jedla bezezbytkovou stravu, dva dny kašovitou, den jsem hladověla a večer před vyšetřením jsem vypila 4 litry toho hnusného Fortransu. Přestože jsem přesně dodržovala očistný režim, tak se mi nepodařilo vyprázdnit střeva, tak jak by to chtělo. Bylo mi celkem trapně, když lékařka opakovala, že jí zbytky stolice komplikují vyšetření. Nevím, co jsem měla udělat víc.
Tentokrát jsem si nechala píchnout injekci na uvolnění, nevím, proč jsem se nechala trápit loni bez ní. Sice jsem neměla pocit, že by to bolelo méně, ale tak nějak mi to rychleji utíkalo (obě vyšetření trvala cca 40 - 50 minut).
Držím palce, ať vám vyšetření dobře dopadnou.

Dáša (Po, 2. 4. 2007 - 12:04)

Absolvovala jsem kolonoskopii i gastroskopii,bez premedikací u Dr.Klvaně ve Frenštátě.Úplně v pohodě,fakt kdo umí,umí.Kolonoskopie je lepší,protože můžete s doktorem mluvit.Za ten strach to vůbec nestálo,po vyšetření je lepší zdržovat se venku a poblíž WC-plyny jdou ven a že to jsou rány,já jsem šla hrabat trávu a bylo to v pohodě.Tak se nebojte

Pavel (Po, 2. 4. 2007 - 08:04)

Na kolonoskopii chodím pravidelně každý rok. Asi záleží na tom, jak to kdo umí. Doporučuji primáře dr. Tomáška v Turnově.

Návštěvník (Po, 2. 4. 2007 - 00:04)

Kdo se bojíte podívejte se na onko- poradnu MUDr. Vorlíčka, píše tam ,že toto vyšetření také absolvoval a že je jen nepříjemné, ne bolestivé.Takže, když to vydržela taková kapacita ,vydržíte to všichni.Hodně štěstí!

Reklama

Přidat komentář