Reklama

Bezbolestné vyšetření tlustého střeva

Fakultní nemocnice Brno jako první zdravotnické zařízení na Moravě nově nabízí bezbolestné vyšetření tlustého střeva, při němž se využívá kapsle s kamerou. Je určeno především pacientům, kteří odmítají nepříjemné, ale velmi důležité vyšetření tlustého střeva takzvanou kolonoskopií - tedy zavedením hadičky s kamerou do konečníku. ČTK to oznámil řekl primář gastroenterologického oddělení nemocnice Jan Lata.

Vyšetření využívající kapsli zatím nabízely v Česku jen tři zdravotnická zařízení - dvě v Praze a jedno v Hradci Králové. Vyšetření plně hradí pacient. Stojí 17.500 korun. Přestože je cena vysoká, zdravotníci předpokládají, že o vyšetření bude zájem. Asi třetina pacientů si stěžuje na to, že vyšetření kolonoskopií je bolestivé. U těchto lidí vyšetření není buď uskutečněno vůbec, nebo jen částečně s neúplnými výsledky.

Od roku 2001 začali zdravotníci v USA jako první na světě využívat k vyšetření tenkého střeva místo nepříjemné hadičky s kamerou speciální kapsle. O rok později byla tato technologie zavedena i v Česku. Vyšetření tenkého střeva pojišťovny hradí.

Pacient při zákroku spolkne kapsli s kamerou, připomínající větší tabletku, která do deseti hodin projde trávicím traktem. Z důležitých míst pořizuje záznam, který je přenášen na zařízení umístěné na těle. Záběry následně lékař vyhodnotí na počítači.

Tlusté střevo navazuje na tenké, tvoří závěrečnou část trávicího traktu, a potřebuje proto speciální kapsli. Na rozdíl od kapsle používané pro prohlídku tenkého střeva je schopna déle pořizovat záznam. Navíc je opatřena dvěma kamerami.

Reklama

Pro obyvatele Česka je preventivní vyšetření tlustého střeva velmi důležité. Země celosvětově vede co do počtu pacientů s nádorovým onemocněním tlustého střeva. Vzniku karcinomu lze zabránit díky pravidelným vyšetřením. Asi v 80 až 95 procentech případů vzniká z výrůstku na střevě - takzvaného polypu, a to v průběhu deseti až 15 let. Polyp lze při kolonoskopii bez větších potíží odstranit. Zákrok lze podstoupit i při celkové narkóze.

Pro odhalení polypů jsou nutná preventivní vyšetření. Pacienti, kteří mají s kolonoskopií potíže, mohou nově využít právě kapsle s kamerou, která je na jedno použití.
Vladimír Klepáč - ČTK

Reklama

Komentáře

Petra (St, 19. 8. 2015 - 16:08)
Já teda injekci taky dostala a byla jsem uplně při smyslech a pěkně to bolelo. Nemusí to tak být u každýho. Už 3 dny před vyšetřením se musí dbát na to co jíte,den předem jen vývar a budete pít ten hnusný nápoj. U prvního litru jsem si řikala dobrý,ale pak to začlo a u mě to lezlo i horem,takže žádná sláva. Držte se.
andy (Út, 25. 8. 2015 - 11:08)
Mne to taky ceka a strachy se...Jajo vubec nic to neni neboli to ja uz byl7x je to jako by sis strcila malicek do...a to je cele je to spis takovy tlak .horsi je ta ocista pred tim.nneboj andy.
andy (Út, 25. 8. 2015 - 11:08)
Já teda injekci taky dostala...Petro asi se na tobe doktor vyradil ja byl 7x a pokazde v pohode zalezi na doktorovi jak je jemny ,staci mu to rict,nestras lidi je lepsi to vydrzet a 5 let byt v klidu ze nemam raka.ja to stesti nemel.ale presto mi to podchitli vcas takze nemam metastaze to uz je clovek v haj...zlu.andy
František (Ne, 13. 9. 2015 - 08:09)
Mám první kolonoskopii za sebou požadoval jsem injekci doktor mě přesvědčil že prý 80 procent vyšetřovaných bylo bez injekce.Byl jsem poprvé tak že jsem nevěděl jestli je to bolestivé.Souhlasil jsem.Nakonec tlustého střeva našel srůsty a dál už se nemohl dostat přesto musím říci že to bylo bolestivé a zatínal jsem zuby abych nebyl hlasitý.Už bych to bez injekce nechtěl znova zažít.
milan (Ne, 13. 9. 2015 - 09:09)
Mám první kolonoskopii za...Doktor je kretén v plném slova smyslu. Např. ve FN HK ti analgosedaci nabízejí zcela automaticky. Znovu opakuji, zcela automaticky.
Joni (Ne, 13. 9. 2015 - 10:09)
Ono také záleží, jak máte poskládané a dlouhé tlusté střevo. Já mám třeba megacolon, to je jednou tak dlouhé střevo a uprostřed mám takovou kličku, že se přes ní nešlo dostat. Doktor to zkoušel, bolelo to strašně, už je to pár let a občas mě tam ještě bolívá. Takže já nemám střevo dovyšetřené i když mi v testu našli krev ve stolici.
anka anča (Ne, 13. 9. 2015 - 11:09)
muj muz byl dnes na prehlidce a po tom otresnemzazitku smesi museli vypit!!!lididcky moji.doktor do muze zastrcil styri prsty a druhou rukou mu stlacel koule :-( pak prislo peklo pro nej!!!sestricka se smichem prineslo panenku a privazala meho muze ke gynekologickému kreslu a doktor mu zavedl panenku dovnitr zadecku a muj muz muse napodobit porod!!! doktor se smal,kdyz panenku vytlacil,ze technika porodu neni dokonala a objednal meho muze na dalsi prodhlidku o tyden a at doma cvici se svoji prdelkou :-( strasne s ebojim,lidicky ja rvala celej den :-( sem na dne,nevim muzi pomoct,jak hoten porod naucit,jak to delat :-(
anka anča, (Ne, 13. 9. 2015 - 11:09)
jseš trapná/ý jak školní besídka. Svoje kecy se strč tam, jak popisuješ.
Ric ho! (Ne, 13. 9. 2015 - 13:09)
Tak to buďte ještě rádi! Já zažil ještě Rektoskopii v Hořovické nemocnici bez jakékoliv analgezii a myslel jsem, že mě snad prímař natrhnul prdel.Bolest ukrutná a deset buzerantů by mě tak tu prdel nepomordovali! Hotoví sadisti!
Hanna (Út, 20. 10. 2015 - 19:10)
můj zážitek s kolonoskoie...Mám ten samy zážitek,hruza
Jana (St, 28. 10. 2015 - 10:10)
Pokud mate nejake zkusenosti s kolonoskopii v vyskovske nemocnici napiste podle nazoru jsou asi praktiky s pichanim injekci pri provadeni vysereni kolonoskopie v ruznych nemocnicich ruzne dekuji za odpoved
Kristýna (Pá, 4. 3. 2016 - 14:03)
Dobrý den, nevím jestli to sem patří, když tak se omlouvám..chtěla jsem se zeptat v kterých dvou nemocnic v PRAZE se děla : Bezbolestné vyšetření tlustého střeva (pomocí tablety s kamerou)...nemohu to najít..Děkuji za odpověď
Atlas (Pá, 4. 3. 2016 - 18:03)
Ve Zlíně super super všichni doktoři a sestry-injekce proti bolesti samozřejmost. Nic to není.
Paja (Pá, 6. 5. 2016 - 19:05)
Ve Zlíně super super...A kde ve Zlíně?
no (Pá, 6. 5. 2016 - 21:05)
Ve Zlíně super super...záleží na tom, o jakou injekci se jedná. Nejspolehlivější cestou je analgosedace s dospávací místností. Tam 99% lidí vůbec neví, že jim něco dělali.
Injekce jako taková je ujenom šidítko, které vás trochu omámí, ale od bolesti nemusí až tak moc pomoci.
Hanah (Pá, 6. 5. 2016 - 21:05)
Já jsem na vyšetření byla a jsem ráda, že jsem byla jen "oblbnutá", protože se mi asi v polovině střevo prudce zatáčí, nemohli to prorazit, bolest byla nesnesitelná. Kdybych byla v narkóze, tak to proděravěli a je konec. Znala jsem paní, co na to zemřela. Nechci nikoho děsit, ale je to pravda.
omyl (So, 7. 5. 2016 - 16:05)
Já jsem na vyšetření byla...Proděravění střeva není konec, jenom na to musí doktoři a zdravotní personál reagovat.
Ten případ paní se stal proto, jelokž na její stížnosti, že má po vyšetření bolesti reagovali jako prasata, s tím, že si vymýšlí.

Píši to proto, že jsem měl také protržené střevo, ale naštěstí ten doktor, co to prováděl mi věřil, zavezli mě na rentgen a pak dali na JIPku, kde mi z počátku každou hodinu měřili tlak a podobné blbosti a druhý den jsem z toho byl venku.
omyl (Ne, 8. 5. 2016 - 18:05)
Proděravění střeva není...Jo a když jsem již byl z toho úplně venku, protržené střevo mi přibalili sebou.
H.M. (Po, 5. 2. 2018 - 14:02)
Dobrý den! Píšete, že...Co se tyka kolonoskopickeho vysetreni, tak se dnes uz nemusi nikdo obavat. Chodim na toto vysetreni po prodelane rakovine TS kazdy rok. Absolutne neni duvod se tohoto vysetreni obavat. Myslim, ze uz naprosto bezne davaji pred vysetrenim injekci, ktera zajisti to, ze o vysetreni nevite. U me to probiha tak, ze mi ji pichnou, nespite, ale temer vysetreni nevnimate. Ja si vzdy jen pamatuji, ze mi reknou abych se otocila na levy bok a pak kdyz me postavi a doprovodi na luzko, kde se v uvozovkach dospite. Pak se v pohode obleknete a jdete domu. S touto injekci jsem vysetreni podstoupila 2x, jinak vsechna predesla vysetreni byla bez teto injekce. Dalo se to i bez ni v klidu prezit. Byly taam jen dva momentyy, kdx to trochu tlacilo, nic co by se bez problemu nedalo vydrzet. Kdyz to cele shrnu, strach je absolutne neoopodstatneny a zadny strach nestoji za rakovinu.
Diana (Pá, 1. 3. 2019 - 09:03)
Jenže každý má jiný práh bolesti a strachu a o tom to je někdo to zvládne bez problému, jiný ne.
ano, (Po, 5. 2. 2018 - 21:02)
Co se tyka kolonoskopickeho...žádný strach nestojí za rakovinu, na druhou stranu pro někoho je vyšetření náročné a ne všichni lékaři dávají opravdu účinné injekce.
Diana (Pá, 1. 3. 2019 - 09:03)
No vyšetření kapslí dělají nové i v Brně, ale stejně pokud tam budou polypy nebo něco jiného, navíc kapsle nesbírá vzorky na to je potřeba ta hadice hnusná, mě to čeká taky a už nespím týden kvůli tomu jsem podrážděná vše mě bolí, strašně se bojím a hledá teď nemocnici kde jsou opravdu hodní a šetrní na tato vyšetření, byla sem na gastroskopii nosem a v Praze bylo to super tenká hadička už bych se toho nebála ale mohli by vědci vymyslet něco jiného na vyšetření střev co sbírá vzorky a nestrkají tam 90 cm hadici je to šílené, možná odtud uteču ani to nepodstoupím , slyšela jsem o tom legendy, bojím se moc.
Králová (Čt, 23. 1. 2020 - 14:01)
Lidé, kteří musejí podstupovat kolonoskopii, protože již prošli rakovinou tlustzého střeva, by měly tuto vymoženost mít alespoň částečně placenou zdravotní pojišťovnou, protože musí podstupovat kolonoskopii 1x za dva roky.
holka (Út, 22. 9. 2020 - 17:09)
Dělali někomu vyš střeva na CT? Prý to má být snesitelnější než kolono. Ale já si to myslím,že to bude nastejno jak kolono protože se tam taky nafukuje střevo.
Návštěvník (St, 30. 9. 2020 - 17:09)
Vyšetření střeva CT je v pohodě
Mr.Petr50 (Pá, 3. 12. 2010 - 21:12)
Na skreeningové kolonoskopi po padesátce jsem byl přesně před týdnem. Spolu s manželkou.Ve dvou se vše psychicky lépe zvládá.Kdo má strach ať se nebojí,i když já ho měl také,prý to je normální.Zbytečně!!!Injekce 2,5mg Dormica zařídí klid jak pacientovi,tak lékaři.Svléknout dolní polovinu těla,pak stažení břicha pásem vleže na stole a šlo se na věc..Jen jsem ještě cítil namazání anální oblasti lubrikantem, prst v konečníku pro vyšetření pohmatem,u mne muže,pochopitelně prostaty,takže vše při jednom, ještě nafouknutí střeva kysličníkem uhličitým přes kolonoskop,(lépe se vstřebává po výkonu) a pak už nic až jsem se probral,trochu asi dříve,když kolonoskop putoval od slepáku ven. To už jsem vše sledoval na obrazovce a bez jakékoliv bolesti.Jediné co jsem pocítil v polospánku když ten zázrak techniky při zavádění narazil na stěnu v ohybu sřeva.Ale to už lékař poznal kde je a vše bylo ihned v pořádku.Žádný horor se nekonal.Žádná bolest.Bolest jsem zažil jen u zubaře při broušení špičáků pro můstek když injekce nezabraly.Přípravu jsme měli v podvečer den před zákrokem pomocí hydrocolonu.Pohodové propláchnutí střeva během nějž jsem si povídal se sestrou,intimní světlo,puštěné rádio,masáž břicha a po hodince jsem se cítil lehoučký jako pírko.Však jsme vedli debatu o pročišťování projímavými solemi,které pro organizmus nejsou úplně to ideální.Bohužel stále ve velké míře používané.Voda je voda a navíc žádné vysedávání na toaletě.Tak to jsem prožil zde v Hradci Králové na soukromém pracovišti.Rozhodně se nikdo nebojte a pocit z toho, že není pozitivní nález je velikou odměnou a radostí do života.
Reklama