Reklama

Euthyrox - Hormon štítné žlázy

Rita (Čt, 28. 6. 2012 - 06:06)

ja uzivam euthyrox 35 uz dva...Ahoj, zkus napsat problém na www.stitnazlaza.estranky.cz - najdeš tam spoustu lidí, kteří si navzájem sdělují své poznatky a radí si s problémy.

jana (Po, 25. 6. 2012 - 21:06)

ja uzivam euthyrox 35 uz dva roky a poledne dva mesiace som strasne unavena,rano sa zobudim a uz som takunavena akokeby som nespala celu noc...vraj je to teplom. kamaratka mi povedala,ze v lete by saeuthyrox nemal uzivat...lekarka tvrdi,ze mam spravne nastavenu davku,ale je to strasne...nic nie som schopna robit...ak je vonku nizky tlak,cely den prelezim v posteli...

nna (Pá, 8. 6. 2012 - 20:06)

Ahoj, nevíte někdo jestli...no jaký asi můžou mít smradlavý cigára vliv na strumu či zdraví???!!!hnus.proč se ptáte,když to sama víte?!!

januš (Pá, 8. 6. 2012 - 20:06)

Referenč.intervaly...holka to se musíš zeptat doktora,tady tomu nikdo nerozumí

Jana (Ne, 3. 6. 2012 - 17:06)

Ahoj mam dotaz,muzete mi...Referenč.intervaly tyreoideálních parametrů:dolní hranice ´Dhorní hranice HT3 ....D...0.7-1.2 H 2.4-3.0FT3 ....D 3.2-3.6 H 6.1-6.5T4 volný D 58-70 H 142-160FT4 levotyrox 9-11.0 H 21.0-24.0TSH D 0.35-0.45 H 2.5-5.5Oficiál.labor.hodnoty endokr.ústávu

Rita (So, 2. 6. 2012 - 19:06)

Dobrý den,ještě bych...Simono, myslím, že se nemusíš bát. Ta tvoje hypothyreoza je hodně slabá a pokud jsi začala brát lék, můžeš být bez obav. Hodnoty v krvi se upravují během 2-3 týdnů, v případném těhotenství bys byla jistě víc sledovaná a dávky letroxu by byly vyšší. Myslím, ždo toho můžeš "skočit" celkem bez obav. Hlavně lék poctivě ber a nevynechávej.

Simona (Pá, 1. 6. 2012 - 14:06)

Dobrý den,ještě bych chtěla doplnit hodnotu TSH - to mám momentálně 6,42.

Simona (Pá, 1. 6. 2012 - 13:06)

Hezký den,ode dneška díky hypofunkci začínám brát letrox 50 1x denně. poprvé jsem si také zkoušela ovulační test, protože se snažíme o dítě, a vyšel mi jasně pozitivní, dvě tlusté čáry. Ovulaci tedy mám. Jen si ted říkám, pokud kvůli hypofunkci šž začínám s Letroxem až ted, tedy zároven s možným těhotenstvím, jak moc se mám obávat možného postižení či potratu i plodu? Nevím, za jak dlouho po zahájení léčby Letroxem se hormony trošku zlepší, že je vhodné i těhotenství. Ale když by to vyšlo takto, jak velké je riziko nějakého poškození miminka?Děkuji, S.

Rita (Út, 29. 5. 2012 - 18:05)

Katko, myslím, že z euthyroxu přibírat nemůžeš. Není to jako nějaký kortikoid nebo pohlavní hormon. Euthyrox je od slova euthyreoza- a to znamená normální funkce štítné žlázy..Pokud máš opravdu pocit, žes začala přibírat od té doby, co bereš lék, tak to může mít dvě příčiny: 1.Máš ho málo, potřebovala bys větší dávku- to se zjistí z krevních testů.Většinou se začíná menší dávkou, aby to pro tělo nebyl příliš velký šok a postupně se podle potřeby přidává.2. Někdy se na začátku léčby stane,pokud byla delší dobu snížená funkce, že se náhle zrychlí metabolismus a člověk tím pádem má větší hlad. Třeba něco uzobneš sem tam a ani si toho nejsi vědoma. Znám dívku ( teda teď už je to matka dvou dětí,) která měla kdysi hyperthyreózu. Čili ZVÝŠENOU činnost. Strašně tloustla. Na endo zjistili hyperfunkci a dali jí tlumící léky. Během několika týdnů začaal hubnout. Pro všechny to bylo překvapení, protože každý má zažito, že když zvýšená činnost, tak hubnutí a u ní to bylo přesně naopak. Prostě tu hyperfunkci tak nějak přejedla... Jinak mě nenapadá nic, proč bys měla tloustnout právě po tomhle léku. Já po něm jsem spíš až hubená a přitom moje štítka nefunguje vůbec. Ještě mě napadá jedna věc: nebereš ještě nějaké jiné léky? Nebo neměla jsi dřív hyprthyreózu a nejsi po operaci nebo radiojódu?

Rita (Út, 29. 5. 2012 - 18:05)

Dobrý den,z krevních...Petro, naopak, když máš mírnou hypofunkci a budeš užívat léky, snadněji otěhotníš. Kdybys je nebrala, tak i kdyby se ti podařilo othotnět, mimčo by mohlo být třeba nějak postižené. Ty léky jsou proto, abys měla NORMÁLNÍ hodnoty štítné žlázy. Toho se vůbec neboj. Když je budeš brát a ve správné dávce, bude to, jako bys byla úplně zdravá.

Kateřina (Út, 29. 5. 2012 - 14:05)

Od Března jsem začala užívat Euthyroy 100 a začala jsem přibírat na váze i když mám pořád stejný pohyb velkou zátěž v práci a jím pořád stejně vadí mi to poraďte co dělat abych mohla zhubnout.

Petra (Út, 29. 5. 2012 - 10:05)

Dobrý den,z krevních testů mi zjistili nižžší funkci štítné žlázy a půjdu na další testy. Prý to není nijak moc, ale pro jistotu na endokri...jdu...chci se zeptat, momentálně se snažíme o druhé mimi, kdyby mi nějaké léky přeci jen dali, bude to na otěhotnění mít vliv? Hrozně se toho bojím, že bych už nemusela otěhotnět. Doposud jsem žádné problémy neměla, ani u prvního těhu...děkuji...

Rita (Po, 28. 5. 2012 - 22:05)

Ahoj, chtěla bych se zeptat...Veroniko, vůbec to nevadí, Letrox i euthyrox obsahují hormon štítné žlázy T4 ve stejné míře( myslím to tak, že euthyrox 100 odpovídá Letroxu 100). Je pouze jiný výrobce a možná se liší nepatrně nějakou drobností. nějakou přídavnou látkou, ale to je nepodstatné. Já jsem užívala jak euthyrox, tak Letrox, a rozdíl VŮBEC nepociťuju. Pořád lepší to takhle namixovat, než být úplně bez prášku.

ifca (Ne, 27. 5. 2012 - 14:05)

ahoj, shanim euthyrox 50, pokud by nedko mel baleni co uz nepotrebuje, napiste :-) zaplatim .-) [email protected]

Veronika (So, 26. 5. 2012 - 22:05)

Ahoj, chtěla bych se zeptat když beru Letrox 50, je možné tři dny místo něho užívat Euthyrox 50? Narychlo jsem musela odjet a prášky jsem si zapoměla doma,vrátím se až v půlce týdne. Mám ale kamarádku, která užívá Euthyrox 50 a může mi ho poskytnou. Děkuji za odpověď.

Rita (St, 23. 5. 2012 - 14:05)

Rito a co říkáš na...Já bych to vysvětlila takhle.: tím, že člověk začne brát euthyrox nebo letrox,jeho štítná žláza skutečně zleniví- řekne si: "proč bych se namáhala, přísun hormonů tu je, tak se nemusím snažit". To si ale myslím, že platí havně u zdravých lidí, ktzeří by chtěli začít brát hormony štítné žlázy třeba na zhubnutí.. Tam by pak skutečně mohlo dojít k tomu, že štítka přestane své hormony vyrábět.Ale pokud by to braní netrvalo dlouho a úplně by nezakrněla, po vysazení by se opět rozběhla( ovšem stavy mezitím by asi nebyly příjemmné) Jiná věc ale je, jestli se podávají hormony skutečně cíleně kvůli léčbě. Když štítka nefunguje a člověk trpí stavy hypo ( jako já např), tak jediná možná cesta ke zdraví představuje pravidelné a doživotní braní hormonů umělých. Dost často se ale stává, že štítku to vyrábění hormonů stojí strašné úsilí a moc se namáhá a tou námahou se zvětší nebo zauzluje ( velmi často se to stává při dospívání nebo v těhotenství) Pak se léčebně podávají menší dávky těch hormonů, aby se žláze trochu ulehčilo. Protože to ale není dávka tak vysoká, aby jí to zcela vyřadilo z provozu, vyrábí dál a ty umělé hormony jenom pomáhají. po nějakém čase, když se vidí, že se štítka zklidnila a už neroste anebo se uzly zmenšily, je možné začít pomalu vysazovat a kontrolovat, aby se zase začala sama snažit. Znám několik lidiček, kteří tenhle problém přechodně měli a už jsou v pořádku a nic brát nemusí. A ještě někdy se dává ten euthyrox třeba při hyperfunkci,ale jen v určitých případech. Zdá se to sice nelogické, ale přece to tak je. Když někomu začne štítka bláznit a jede jako o život, dávkou umělého hormonu se tlumí a vyřazuje z provozu. U někoho to třeba pomůže, u jiného nikoliv a musí pak užívat tlumící léky nebo jít na operaci či radiojod. Já osobně mám hlubokou hypofunkci, štítku totálně zakrněou, jestli se to stalo autoimunní reakcí či špatným vývojem- to už nikdo nezjistí, přišlo se na to dost pozdě a nakonec je to už celkem jedno. S tím, že beru doživotně každé ráno tabletku jsem se smířila a nedělá mi to naprosto žádné potíže. Cítím se fajn.

... (Út, 22. 5. 2012 - 19:05)

Kačko, rozhodně si lék...Rito a co říkáš na názory, které se dají na netu najít, že braním euthoryxu se štítná žláza ještě více zhoršuje?

Rita (Po, 21. 5. 2012 - 22:05)

Ahoj , beru ethyrox 50 a chci...Kačko, rozhodně si lék sama nevysazuj.Je to hormon, který se zdravým lidem sám ve štítné žláze vyrábí, pokud Euthyrox bereš na sníženou funkci štítné žlázy,doplňuje nebo úplně bahrazuje hladinu přirozeného hormonu. Bez něj b si po určité době začala být stašně unavená, zimomřivá se spoustou dalších potíží. pokud ti štítka nefunguje vůbec, nakonec by ses dostala do takového stavu, že by to mohlo být životu nebezpečné. Pokud máš hormony v pořádku, ale dostalas Euthyrox kvůli uzlům na štétné žláze, tak bys taky neměa vysazovat. Uzly se tvoří kvůli tomu, že se štítka příliš namáhá. A euthyrox jí pomůže, aby se nevyčerpávala a nezauzlovala. je o sice dost laicky řečeno, ale je to tak. Euthyroxu se neboj, já ho beru už asi 21 let ( léta jsem brala Euthyrox, teď Letrox, ale myslím, že ten dostala od doktorky spíš kvůli jejím komerčním zájmům Jinak je mi úplně jedno, jestli Letrox nebo Euthyrox, obojí je téměř shodné, jen jiný výrobce. Ani po jednom mi není absolutně nic a vůbec netloustnu.Prostě ráno spolknu prášek a je to. A je mi fajn.

Kačka (Ne, 20. 5. 2012 - 14:05)

Ahoj , beru ethyrox 50 a chci se zeptat jestly se mi něco stane když ho brát nebudu . Děkuji Kateřina

Venka (St, 16. 5. 2012 - 13:05)

Já po euthyroxu zhubla bez...Ahoj Vendul...tohle je dobrá zpráva. Brala jsem přes rok Letrox 50, 2 denně a přibrala jsem 21kilo !!! Jelikož se stav zhoršil, dostala jsem včera Euthyrox 100 a tak doufám, že ta váha půjde zae zpátky. Víc než nemoc samotná mě trápí ten nárůst, protože to na psychice vážně nepřidá. Díky Venka

Reklama

Přidat komentář