Reklama

Vpáčený hrudník

Jarka (Po, 3. 12. 2007 - 22:12)

Tak Lukáši gratuluji k úspěšnému zvládnutí a odvaze a přeji Ti ať seš brzy fit a vše se hojí dobře, díky za zprávy a zase se ozvi.
Operovaného bych se ráda zeptala jakou metodou byl operován a kde?

Lukáš (Pá, 30. 11. 2007 - 11:11)

zdravím všecky! tak už sem po operaci, lezim na JIPce a mam tady půjčený notebook tak vám píšu :) operace sem se strašně bál ale je to v pohodě, mě to bolelo jen tak dvě tři hodky po operaci a pak uz mi bylo fajn a furt je mi fajn :) operovanej sem byl u pana dr. bartla v brně, 29.11 někdy kolem 9:00 hrudník sem měl nesouměrnej ale ted vypadá velmi dobře:) všem kteří uvažují nad operací jim ji jen doporučuji, je to opravdu uplně v pohodě že já blbec jsem se bál :) děcka jen se nebojte nic na tom není a budete mít krásné hrudníčky :) mějte se krásně a ti co váhají - popřemýšlejte o tom ;)

Operovany:) (St, 28. 11. 2007 - 12:11)

Jo a jestli bych do toho sel znova? Nevim, ale jsem hrozne rad, ze jsem rovnej a moc si vazim co pro me udelali pan operater a vsichni.

Operovany:) (St, 28. 11. 2007 - 12:11)

Mam jen par postrehu, ktere by se mohly hodit tem, kdo pujdou na operaci.
1/Dost to boli. Ale da se to vydrzet.
2/Naucte se spat na zadech. Po operaci tak budete spat mozna tak jeste rok. Teda ja si zatim netroufam spat jinak.
3/Naucte se spravne drzeni tela. Klidne navstivte ortopeda at to s Vami nacvici.
Operace u me probehla celkem v pohode. Ale prave kvuli tomu, ze tedka musim chodit rovne (co dokaze dlaha:) tak me dost boli zada a kdybych pred operaci trenoval aspon mesic spanek na zadech a spravne drzeni tela mohl jsem si usetrit dost problemu. Navic po operaci nez budete schopni vstat tak to muze byt tak 60 hodin lezeni na zadech a kdyz na to nejste zvykli, cloveku se poti zada noo a taky dost boli. Teda nekdy jsem citil skoro stejnou bolest zad jako hrudniku. Jsem asi dva mesice po operaci srusta to sest mesicu.

Jarka (Út, 27. 11. 2007 - 23:11)

Ahoj Lukáši,
máš odvahu a odhodlání, tak Ti přeji, aby Ti to zítra vyšlo a vše dopadlo ke Tvé spokojenosti a seš v pořádku.
Určitě se potom ozvi. Ahoj Jarka

Lukáš (Po, 26. 11. 2007 - 22:11)

tak zítra už jdu na operaci. snad mě přijmou jelikož mám trošku špatné jaterní testy, ale prý to může být tím že cvičím a jím strašně hodně bílkovin kvůli tomu abych nabral váhu. jenže nemůžou si to prověřit dalšímy testy protože už zítar jdu na tu operaci tak sem teda napjatej, jelikoz pak bych tam mohl jít az nekdy v lednu bo nejsou volné termíny.. snad me vemou zítra, ted jsem už takový odhodlaný a takový velký odklad by mi moc nevyhovoval.. pak dám vědět zatím se mějte ahoj :)

Richard (Po, 19. 11. 2007 - 13:11)

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat jak se projevuje ten vpáčený hrudník (jak to vypadá).Také bych se chtěl zeptat jaké cviky jsou špatné při tomto onemocnění a které jsou naopak dobré.Všem předem vřele děkuji za odpovědi.

Richard (Po, 19. 11. 2007 - 13:11)

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat jak se projevuje ten vpáčený hrudník (jak to vypadá).Také bych se chtěl zeptat jaké cviky jsou špatné při tomto onemocnění a které jsou naopak dobré.Všem předem vřele děkuji za odpovědi.

Šímuška (Čt, 8. 11. 2007 - 18:11)

*pod rukama :))

Šímuška (Čt, 8. 11. 2007 - 18:11)

Já mám vpáčený hrudník už od narození a postupem času se to zhoršovalo. Je mi 15, takže je jasné, že mi to kolem 14 začalo strašně vadit, holky na mě koukaly jako na zvíře v zoo a bazén a koupák nepatřil mezi oblíbená místa i když strašně ráda plavu. Před rokem jsem absolvovala operaci v motole a musím vám jí doporučit! Jdou dva druhy léčby. Samozřejmě kromě cvičení, ale já dělala 7 let gymnastiku a nepomohlo to. Jedna je asi spíš pro kluky a pro ty, co jsou hodně na sport. Je tam pak totiž jizva přes hrudník, která jde dost vidět - i když jak u koho. Každopádně já jsem parádivka;)), takže jsem to nechtěla riskovat a zvolila jsem si druhý druh operace, kdy sice nesmíte cvičit déle a jdete na dě operace, ale máte dvě malilinkaté jizvičky na boku, pod tukama - vůbec to nedje vidět!! Při této operaci vám voperují titanovou destičku pod hrudník a ta to po tři roky celé drží. Mám to teprve rok, ale žádně velké bolesti nemám, jenom to sem tam píchne, ale s tim se musí počítat. Asi deset dní jsem byla v nemocnici a pak přibližně tři týdny doma. S učením to je sice celkem záhul, ale výsledek je super. Za dva roky jdu na vyndání. V ČR to tedy dělají jen v Motole, ale zas tak velký problém to není. je to úplně zadarmo(tedy aspon doted to bylo a myslím, že se to ani nezmění)a nejlepší je to prý koelm 15. roku. Jde to ale nejspíš i dřiv nebo déle.

VIktor (Po, 5. 11. 2007 - 19:11)

Zdravím všechny co maj problém s vpáčeným hrudníkem já mám hrudník propadlý tak že by se mě tam vešel tenisová míček a je mi 16 let hraju profesionálně basketball a měřím 196 cm a vážím 80kg a rychle s ezadejchám a nemužu s enaplno nadechnout pomuže mi ta operace? nebo ne přcijenom s emám rád a nerad bych aby se mě při ní něco stalo. Děkuji za odpověd a držím palce všem co maj stejné problémy. Viktor

Jarka (Po, 22. 10. 2007 - 22:10)

Martine prosímtě kolik ti je roků, a v kolika letech jsi podstoupil ty operace?
Ty jsi teda dobrej, já se děsím jedné operace a ty jen tak jako nic hned 2x?
Tak ať se ti daří.

martin (Pá, 19. 10. 2007 - 19:10)

ja mam taky vpaceny hrudnik uz od detskych let. byl jsem s nim dvakrat na operaci .prvni se vydarila ,ale ja kaslal na rehabilitaci . tak jsem sel po druhy. to mi uz dali dlahu. muj stav se zlepsil myslim ze by pomohla joga jsem ji obcas cvicil ale nemam na to chut.

Jarka (Čt, 18. 10. 2007 - 00:10)

Ahoj Lenko,
jak jsem psala, dostala jsem se k cvičení Pilates a na jednom soustředění , kdy jsou tam sjeté i cvičenky ze slovenska,tam byla paní doktorka, slovenka a cvičenka a tam jsem od ní měla první informace o hrudníku a říkala, že u nich dělají tyto operace na kardiochirurgiích, tedy tam, kde operují srdce.
Ale chce to se ptát, jaké s tím mají zkušenosti.Víc neporadím.
Také Ti přeji úspěch v hledání a vyřešení problému.
Určitě napiš jak pokračuješ.Jarka

lenka (St, 17. 10. 2007 - 11:10)

zdravim vsetkych, ktorí sa zapojuju do tejto diskusie :) ... mam takisto vrodenu deformitu hrudnika, ked som mala 15 rokov, informovala som sa aj o operacnom zakroku u ambulatneho lekara na ortopedii, tam mi povedali, ze si takuto operaciu nevedia predstavit a tym to u mna zhaslo, ale teraz som bola u lekara a ten ma informoval, ze robia sa taketo operacne zakroky, tak som zacala vyhladavat aj na nete a prisla som aj tu ku vam, precitala som si kazdy jeden prispevok, su tu zaujimave nazory a ja uvazujem o tejto operacii ... mam uz 20 rokov, takze na detskej chirurgii sa tato operacia uz neda vykonat ... rozmyslam tiez o hrudnikovej chirurgii vo vysnych hagoch ... mate nejake skusenosti tu na slovensku? ... na slovensku som zatial taketo diskusne forum o tejto problematike nenasla, ale hladam dalej :) ... prajem vam prijemny den a dufam, ze uspejeme vsetci, ktori mame tieto problemy :) ci uz s cvicenim alebo s operac. zakrokom :)

Inka (Po, 8. 10. 2007 - 13:10)

Zdravím,po dlouhý době jsem se k této diskuzi vrátila...
Pročetla jsem příspěvky a z operace mám strach, ale stejně by asi nevyřešila můj hlavní problem, a ten je spíš psychický. Přes tričko to nejde poznat (díky podprsence), a v plavkách jestli budu mít přes celý hrudník jizvu,tak spokojenější určitě taky nebudu. Jizva nebo důlek, to je prašť jako uhoď, ani jedno nebude pěkný. :(
Ale začala jsem cvičit, zatím rozdíl patrný není, akorát když zatnu svaly, tak je důlek míň hluboký.
Všem přeju silnou vůli při řešení tohletoho nepříjemnýho problému. ;-)

Jarka (So, 6. 10. 2007 - 11:10)

Tak pak zase napiš a držím ti palce a seš smířen i s tím, že výsledek nebude ideální?
každopádně myslíš, že výsledek bude lepší, než co máš na hrudi teď, že?

Lukáš (So, 6. 10. 2007 - 00:10)

Tak už sem byl opět za panem dr. bartlem v brně, na operaci půjdu někdy v listopadu, akorát se trošku bojím jak to bude pak vypadat... vzhledem k tomu že vadu mám nesouměrnou, tak se to prý výrazně zlepší ale nedokáže odhadnout přesně jak to bude vypadat...

Jarka (Pá, 5. 10. 2007 - 21:10)

Pane Bílý,
ráda bych se Vás zeptala v kolika letech se teda ta Vaše operace dělala?
Podstoupil jste tedy operaci podle Nusse?, kdy se dlaha asi po 2 letech vyndává, nebo prostě operaci se sekáním chrupavek a žeber, kdy je dlaha doživotní?
Děkuji JArka

Pan Bílý (Pá, 5. 10. 2007 - 15:10)

Je to asi rok, co jsem byl na operaci pectus excavatum, měl jsem to asi středně těžké. Byl jsem operován v Praze na Bulovce na Ortopedické klinice hrudním chirurgem panem doktorem Čermákem. Byl jsem i u jiných ortopedů, ale ti se mě většinou nějak jen zbavili. To, že se to má operovat do určitého věku, si myslim, že je jen mylná domněnka. Člověk musí mít trpělivost, protože doktoři se z mých zkušeností do operací zrovna moc neženou, zkrátka si to musíte vydupat. V nemocnici jsem byl okolo 7 dnů, mám voperovanou dlahu na rovině tranversální asi 40 cm dlouhou, kopíruje žebra, nepociťuji s ní žádné problémy, jen musí být určitá opatrnost, protože by se při větším nárazu mohla deformovat, jako třeba tvrdší pády, nárazy na volant apod. Určitě bych to mohl doporučit, samozřejmě, že vzniká jizva a celkem veliká, ale oproti minulosti vidím zlepšení dost podstatné, hlavně estetické. Určitě to za to stojí a pokud to vyjde, tak by měl být pokoj celý život.

Reklama

Přidat komentář