Reklama

Euthyrox - Hormon štítné žlázy

katarina (Čt, 20. 8. 2009 - 15:08)

to Akia:
Zaujimavy postreh, znie to celkom logicky... Bohuzial hodnoty neviem, Dr. mi dala do ruky len spravu a nie konkretne cisla. Ale chystam sa tam po kopiu hodnot, potom sa ozvem. Dakujem za reakciu.
to Vanesa: ak to je tak, ako pise Akia, tak sa obavam, ze sa na to u pacientov kasle, pokial sa teda nenajde Dr., ktory je ochotny riesit stav pacienta a nie cisla... Tie normy su fakt siroke a pokial viem, lisia sa aj od laboratoria (stretla som sa s tym na gynekologii)...

Vanesa (Čt, 20. 8. 2009 - 14:08)

Akia, jo dík za radu, ale beru beta blokátory, takže se tepem moc nepořídím, mám ho jak vytrénovaný sportovec :-)
Co se tedy myslíš o tom dávkování, podle aktivity?

Akia (Čt, 20. 8. 2009 - 14:08)

Vanesa: S tím zvyšováním opatrně, hlad není nejlepší ukazatel, hlavně si hlídej srdeční akci a pokud by se ti začal tep zrychlovat, je to spíš signál ke snížení dávky. Nicméně vše je třeba konzultovat s lékařem.

Vanesa (Čt, 20. 8. 2009 - 14:08)

Ještě jedna věc, jak je možné, že při nedostatku se přibírá, ale při nadbytku se neubírá? Váha pouze jako by stojí?

Vanesa (Čt, 20. 8. 2009 - 14:08)

Akia, to je super!!! Abych ti řekla pravdu já si kolikrát dávky stanovuji sama podle toho jak se cítím. Sice ne vždy to odhadnu správně, ale pokud mi třeba začnou hodně padat vlasy a nejde o sezónní úbytek, dávku si troch snížím. Jak začnu být bezdůvodně hladová, dávku si zvýším. Mluvím v relacích 0,25 ug.
Podle mne, by se ty "prasečí" hormony měly dávkovat, podobně jak inzulín. V závislosti na aktivitě nebo tak nějak, nemyslíš?

Akia (Čt, 20. 8. 2009 - 13:08)

Vanesa: Bohužel, lékaři se tím příliš nezabývají (kromě několika málo specialistů), jsou časově přetížení a tak se v tom pacienti často plácají, což vidíš i na zdejší diskusi.

Akia (Čt, 20. 8. 2009 - 13:08)

To Vanesa: Ano, například thyroxin celkový má rozpětí normy cca 60 - 150 nmol/l, FT4 cca 9 - 20 pmol/l, TSH cca 0,3 - 5 mIU/l. TSH vypovídá o stavu pacienta asi nejpřesněji, neměl by se blížit příliš ani k jedné hranici. Nízká hodnota TSH vypovídá o tom, že organismus vnímá hladiny hormonů T4 a T3 jako příliš vysoké a hrozí zde příznaky hypertyreózy - zvýšené hladiny hormonů štítné žlázy, zejména srdeční arytmie. U zvýšené hodnoty TSH je tomu právě naopak.

Vanesa (Čt, 20. 8. 2009 - 00:08)

To je zajímavé, takže ty Akio, přípouštíš, že co je pro někoho hraniční, pro druhého je málo nebo naopak hodně? A respektuje se to u pacietů nebo se na to kašle?

Akia (Čt, 20. 8. 2009 - 00:08)

to Katarína: Rozpětí normy je velmi široké a i když máš hodnoty hraniční, tvůj organismus je evidentně vnímá jako nízké. Jaké ti vyšly hodnoty konkrétně? jestli by ti nevadilo mi je svěřit, pošli mi je na mail akia.akia"seznam.cz (ale jestli nechceš tyto údaje psát, samozřejmě to respektuji)

Pre Akia: (St, 19. 8. 2009 - 20:08)

Neviem, ci sme sa nepochopili - uz som po odberoch, ktore vysli mierne mimo normy alebo hranicne. A tak mi Dr nasadila Euthyrox 25. Len som sa chcela opytat, ako je mozne, ze mi vysli take "dobre" hodnoty, ked mam vsetky priznaky hypofunkcie a dost silne... A ci mi ta 25-ka staci...
Dakujem.

Bětka (St, 19. 8. 2009 - 16:08)

Akio, myslím, že právě endokrinolog musí zaškrtat na své žádance na laboratoř=odběr krve, jaký rozbor chce a podle toho to pak vyhodnotí.Bez endokrinologa to nevidím.

Akia (St, 19. 8. 2009 - 13:08)

to Katarína: Vše nasvědčuje tomu, že máš sníženou hladinu hormonů štítné žlázy. Měla by sis nechat udělat odběr krve a všechny hormony štítné žlázy (T4 celk, T4volný (FT4), T3 celkový, T3 volný a TSH. Toto vyšetření ti zcela běžně udělají nejenom na specializovaném endokrinologickém pracovišti, ale všude, kde se provádí odběry.

Betty (St, 19. 8. 2009 - 12:08)

Ahoj, beru Euthyrox50, ráda bych brala nějaké multivitamíny, ale takřka v každém je jód. Poradíte mi někdo multivitamíny bez jódu? Děkuju.

ForBio (St, 19. 8. 2009 - 00:08)

Patříte také k lidem, kteří začínají "řešit" svůj zdravotní stav až ve chvíli, kdy se projeví příznaky onemocnění? Také přehlížíte rodinnou anamnézu, tzn. vrozené dispozice a "čekáte" až na období, kdy se "něco" objeví? V takové situaci je základním předpokladem úspěšné léčby, ale také prevence, včasná a co nejpřesnější diagnóza.
Je mnoho způsobů, jak najít řešení a pomoc. Jedním z nejefektivnějších je využít nabídky Studia ForBio, nově zřízeného pracoviště v Plzni s možností špičkové diagnostiky přístrojem METATRON 4025GR Hunter. Tato NLS diagnostika nabízí velmi přesnou metodou komplexní vyšetření Vašeho organismu s vysokou mírou přesnosti. Je to jediná NLS diagnostika s certifikací pro lékařské účely. Metoda je schopna odhalit i nádorová onemocnění v jejich raném stadiu, stejně jako odhalit skrytá stadia různých onemocnění ještě před projevem jejich vnějších příznaků. Tímto neinvazivním a pro člověka bezpečným vyšetřením zjistíte, jaký je skutečný stav Vašeho organismu a účinným způsobem předejdete onemocnění a zdravotním komplikacím. V převážné většině to má zásadní význam pro rychlou prognózu a následnou volbu léčby. Můžete tak rychle a efektivně provést zásadní rozhodnutí směřující k Vašemu zdraví a dobré kondici. Více na www.forbio.cz

katarina (Út, 18. 8. 2009 - 21:08)

Dobry den,
beriem Euthyrox 25, len takuto mini davku, kvoli hypofunkcii. Za normalnych okolnosti by mi Dr. nedala ani to, ale kedze chcem otehotniet, tak pre istotu. O tri mesiace na kontrolu. Mala som hranicne hladiny hormonov.
Po ultrazvuku som mala v sprave napisane, ze lavy lalok ma nieco vyse 4ml a pravy takmer 12ml. Doktorka povedala, ze to nevadi.
Chcem sa ale opytat, ci ma neodbila prilis rychlo, pretoze moje priznaky, ktore ma k nej dostali, su silne. Priberam uz niekolko rokov, nenapadne a pomalicky (stravu sa snazim kontrolovat, sladke nemam rada, muku vynechavam, zeleninu milujem), mam suchu kozu, lamave nechty, som unavena (zaspim vzdy a vsade, kedykolvek, aj v autobuse), mavam depresie a nemam ziadny cyklus (to uz riesim s gynekologickou). Podla BMI mam silnu nadvahu/obezitu, aj ked to na mne az tak nevidno.
Myslite, ze by som si mala vyziadat nejake ine vysetrenia? Mal by sa moj stav po takej nizkej davke zmenit?
Dakujem za odpovede.

Bětka (Út, 18. 8. 2009 - 20:08)

Ariano, dávkování léků na onemocnění štítné žlázy musí být přesné, pokud mají léky léčit a ne dělat ještě větší průser.Dát dohromady rozhozenou štítnou žlázu je problém i pro zkušeného endokrinologa.
A maminka sice "ví, že má štítnou žlázu", ale má sníženou funkci, zvýšenou funkci a nebo jinou další poruchu?To bez lékaře vy nevyřešíte......

deny (Út, 18. 8. 2009 - 20:08)

beru euthyrox 50.už 8.let a bez potíží,ale musí se dodržet braní léků na lačno,zdravou stravu a cvičit ,je mi 44.let a snažím se abych netloustla,musím si dost jídla odepřít a kila nejdou nahoru,za těch 8.let mám 2kg navíc.

deny (Út, 18. 8. 2009 - 20:08)

adrianě,nikdy nedávejte žádné léky,bez vyšetření u lékaře,špatné léky jí můžou ublížit,a musí být sledovaná lékařem,její hodnoty šž.

Ariana (Út, 18. 8. 2009 - 11:08)

Dobry den,mela bych prosbu,matka ma stitnou zlazu a ma panicky strach z doktoru,neprodava nekdo jakekoli leky na stitnou zlazu,ktere jsou jinak na predpis?Ona k doktorovi nikdy nepujde.Takze tohle je jedina sance.Diky,prosim piste na email rancids"seznam.cz

Olina (Po, 17. 8. 2009 - 21:08)

Ahoj lidicky,ja beru euthyrox 50 uz 8 let a kila mi jdou neustale na horu,zkousim vselijake diety,ale zhubnu max.1 kg a takovy vysledek me akorat vsechno znechuti.Poradte mi jak zhubnout aspon 15 kg i kdyz bych potrebovala 25 kg.Strasne se potim a jsem naladova.Uvazovala jsem o liposukci i o bandazi zaludku,ale mam obavy.Mejte se hezky a prosim poradte.Dekuji.

Reklama

Přidat komentář