Co v našem těle napáchají smažená jídla?
Smažený sýr (eidam nebo ementál) je několikrát obalený v trojobalu a ve své smažené podobě obsahuje cca 1047 kcal. K němu si přidejte porci hranolek (200g), která obsahuje cca 283 kcal, a jste na 1330 kcal. V této kombinaci se z velmi oblíbeného jídla stává kalorická, těžko stravitelná bomba, která společně s dalšími smaženými potravinami představuje pro naši populaci velké zdravotní riziko.
Tělo každého člověka vyžaduje určitý denní kalorický příjem - tedy denní dávku kalorií v závislosti na tělesných proporcích, věku a každodenní zátěži. Průměrný denní energetický příjem čítá u mužů nad 31 let 2200 kcal a u žen 1800 kcal. Jedním smaženým sýrem s hranolky tak tedy ženy do svého těla dostanou většinu denní dávky kalorií, muži více než polovinu.
Obzvlášť velké riziko hrozí v případě, že je sýr smažený na obyčejném oleji, který se snadno přepaluje či se smaží při příliš vysokých teplotách. Za vysokých teplot vzniká přeměnou škrobu karcinogenní látka - akrylamid, která má ve vysokých dávkách schopnost poškozovat nervové tkáně. Bylo prokázáno, že vysoké dávky akrylamidu mohou vyvolat rakovinu a negativně ovlivňovat reprodukci živočichů. Tato karcinogenní látka se může tvořit v potravinách při tepelném zpracování, kdy dosahuje teplota 120 °C nebo více. Kromě smaženého sýra se tak může vyskytovat ve smažených chipsech, sušenkách, snídaňových cereáliích či pečivu.
Smažené potraviny jsou také plné tuku. Tuky by měly v naší stravě tvořit 30 % energetického příjmu člověka. Důležité ale je, z jakého zdroje tuky přijímáme. Ideální poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin v lidském těle by měl být 2:1. V Evropě a USA je to ale až 50:1. Právě konzumace tučných a smažených jídel má na výši poměru mastných kyselin významný podíl. Díky tomu trpí v Evropě a USA mnohonásobě vyšší počet lidí kardiovaskulárními onemocněními než v Asii. Abyste dosáhli vybalancování nesprávného poměru, snažte se stravovat kvalitními potravinami, odpovídajícími středomořské kuchyni začněte užívat vhodné doplňky stravy s vysokým obsahem omega-3 z ověřených zdrojů.
- Odpovědět
Pošli odkaz