Jak připravit své vlastní domácí mandlové mléko
Namočení mandlí pomáhají se zažíváním. Mandle obsahují třísloviny a inhibitor enzymu, který se uvolňuje při namočení. Po namočení přebytečnou vodu scedíte a před přípravou mléka mandle opláchnete. Mandlovou drť vysušte a použijte jako mandlovou mouku nebo ji přidejte do oleje a použijte jako pleťový peeling.
Přísady na domácí mandlové mléko:
1 šálek syrových mandlí, namočených přes noc
4-5 šálků vody
1 lžičku čistého vanilkového extraktu
3-5 datlí namočených po dobu 20 minut (nemusíte přidávat sladidla, ale někteří lidé je přidávají)
Návod:
Krok 1: Vložte mandle do velké mísy a naplňte vodou, dokud nejsou mandle potopeny. Zakryjte utěrkou a nechte na chladném místě po dobu asi 24 hodin. Můžete je namočené dát do lednice, aby se zabránilo riziku kvašení. Přebytečnou vodu vylijte a mandle opláchněte čistou vodou.
Krok 2: Vložte mandle do mixéru s 4-5 šálky vody. Přidejte vanilku a datle. Můžete použít jakýkoliv vysokorychlostní mixér. Směs mixujeme na vysoké otáčky asi 30 sekund nebo dokud nejsou ve směsi žádné velké datle nebo mandlové kusy. Vznikne hustá bílá tekutina s množstvím pěny na povrchu.
Krok 3: Mandlové mléko přecedíme přes plátno nebo jemné síto s pomocí lžíce, kterou vymačkáte nahromaděnou dužinu.
Čerstvého mandlové mléko skladujte v lednici a pokuste se ho spotřebovat do týdne. Před každým použitím mléko promíchejte. Můžete jej použít na přípravu smoothies nebo pít přímo. Používejte jako obyčejné mléko.
Co dělat s mandlovou dužinou
Když budete mít dost zbytků mandlové dužiny, můžete ji smíchat s vanilkou a datlemi, což bude mírně sladké. Ze směsi můžete připravit raw sušenky s vlákninou, pomazánku nebo ořechové máslo s celerem. Neváhejte a experimentujte s dalším použitím mandlové vlákniny!
- Odpovědět
Pošli odkaz