Zdraví nebezpečná nízkosacharidová dieta
Tento program na hubnutí, který vymyslel v Americe Dr. Atkins, má na světě plno příznivců i odpůrců. I u nás se s ním setkalo plno zájemců o krásnou postavu. Jak má tato metoda fungovat a co jsou její rizika?
Podle Dr. Atkinse, protože prvořadým zdrojem energie jsou cukry (sacharidy), tak pokud žádné cukry nepřijímáme, organismus získává energii z uskladněných tuků. Když se držíme uvedeného postupu, organismus se začíná zbavovat ketonů (chemických látek kyselé povahy, které v těle vznikají při nedokonalém spalování tuků) v množství, které odpovídá ztrátě tělesné hmotnosti.
Tato dieta je bohatá na bílkoviny a tuky. Neobsahuje však téměř žádnou vlákninu. Postrádá množství vitamínů, minerálů a enzymů. Metabolickou přeměnou tuků a bílkovin v těle vzniká plno kyselých sloučenin, které organismus uvádějí do stavu acidózy (překyselení). Z toho vyplývá, že tato dieta se nedá držet dlouhodobě bez nebezpečí vážného poškození zdraví.
Nedostatek vlákniny vede při dodržování této diety ke vzniku zácpy se všemi jejími negativními důsledky na organismus ( nadýmání, bolesti břicha, bolest hlavy, kožní problémy).
Překyselení organismu a nedostatek vitamínů a minerálů může negativně ovlivňovat kůži (rozvoj či zhoršení kožních onemocnění), klouby a kosti (vliv na artrózu, osteoporózu) i další orgány.
V nadbytečně přijímaných tucích obsažený cholesterol přispívá k rozvoji aterosklerózy.
Úbytek hmotnosti způsobuje převážně ztráta vody a při nevyhnutelném přechodu na normální smíšenou stravu se váha opět vyhoupne na původní nebo dokonce vyšší hodnotu.
Žádná nepřirozená dieta se silným omezením některé ze základních živin nemá z dlouhodobého hlediska pozitivní účinek na trvalé dosažení ideální váhy a zdraví.
Pouze pročištění organismu a přechod na zdravou stravu může zajistit stálé výsledky.
Autor: mk
Komentáře
Souhlasim s panem Jaroslavem, ze autor clanku by si nejdrive mel precist knihu a potom napsat objektivni clanek a ne takove zavadejici placaniny co cetl nekde jinde.
U Atkinsovy diety hrozí ketóza - hoďte si to do Googlu a něco si o tom přečtěte...
P.S. nejsem bláznivá holka, ale etika a zacházení se zvířaty mě asi trápí víc, než ostatní
www.dietnicek.cz
spousta tipů a rad, přeji hodně štěstí :)
Časté výkyvy inzulinu v krvi směrem nahoru, způsobují inzulinovou rezistenci. Znamená to, že čím více sacharidů v potravě přijmeme, tím více inzulinu slinivka vyrobí a pak se inzulinové receptory stávají odolné a na zvýšenou hladinu inzulínu v krvi nereagují. Snížená citlivost buněk vůči inzulinů způsobuje zvýšení koncentrace glukózy a současné zvýšení koncentrace inzulinu, který se snaží kompenzovat sníženou citlivost na inzulin, oba tyto stavy přináší řadu negativních následků. A to je pak krůček ke vzniku diabetu typu 2.
díky za podporu a drž se své stravy a nenech se ovlivnit. Neboj se vůbec konzumace vajíček, opravdu ti cholesterol nezvýší. Jeden pán zhubnul za rok pomocí nízkosacharidové stravy mimo jiné tím, že měsíčně snědl 200 vajec a pravidelně si nechal dělat testy na cholesterol a hádejte jaké byly? Byly v pořádku. Já si k snídani denně dělám 2 volská oka a na ně si ještě dám plátky hermelínu a k tomu malý zeleninový salát. Tohle mě zasytí až do oběda. Dřív při klasické stravě jsem v 10 hod musela mít svačinu a teď už ne. Tak hodně zdaru všem při snižování nadváhy.
- Odpovědět
Pošli odkaz