Rizikové faktory vzniku rakoviny prostaty

Dědičnost má u karcinomu prostaty prokazatelný význam. Výskyt karcinomu prostaty u jednoho nebo více přímých příbuzných znamená pro konkrétného muže větší riziko vzniku této choroby.

 Vliv diety na výskyt karcinomu prostaty se intenziv­ně studuje. Ukázalo se, že vyšší výskyt karcinomu prostaty je u mužů, kteří konzumují více živočišných tuků a masa čtyřnohých zvířat. Doporučuje se proto konzumovat spíš rostlinné tuky a maso živočichů bez končetin (ryby), nebo s jiným počtem končetin než čtyři (drůbež, krabi).

Při podezření na karcinom prostaty je třeba zjistit, jedná-li se skutečně o toto onemocnění. Pokud se pode­zření potvrdí, je třeba stanovit charakter a rozsah kar­cinomu. Stanovení diagnózy se zakládá na získání anamnézy, vyšetření vzorku krve a moči, z vyšetření fyzikálního, případně zobrazovacích vyšetření a vyšet­ření vzorku tkáně prostaty.

Zdroj: Karcinom prostaty, nakladatelství Triton

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama