
Dědičnost má u karcinomu prostaty prokazatelný význam. Výskyt karcinomu prostaty u jednoho nebo více přímých příbuzných znamená pro konkrétného muže větší riziko vzniku této choroby.
Vliv diety na výskyt karcinomu prostaty se intenzivně studuje. Ukázalo se, že vyšší výskyt karcinomu prostaty je u mužů, kteří konzumují více živočišných tuků a masa čtyřnohých zvířat. Doporučuje se proto konzumovat spíš rostlinné tuky a maso živočichů bez končetin (ryby), nebo s jiným počtem končetin než čtyři (drůbež, krabi).
Při podezření na karcinom prostaty je třeba zjistit, jedná-li se skutečně o toto onemocnění. Pokud se podezření potvrdí, je třeba stanovit charakter a rozsah karcinomu. Stanovení diagnózy se zakládá na získání anamnézy, vyšetření vzorku krve a moči, z vyšetření fyzikálního, případně zobrazovacích vyšetření a vyšetření vzorku tkáně prostaty.
Zdroj: Karcinom prostaty, nakladatelství Triton
Přidat komentář