Reklama

Působení střevní mikroflóry a její význam pro zdraví

Střevní mikroflóra má pestrou škálu účinků, proto je dobré o ni pečovat. K hlavním patří:

Stimulace imunity a význam pro správné složení a funkci hlenu, postupné odlupování řasinkového epitelu, neuro-humorální regulaci a pro optimální poměr mezi typy bílých krvinek patřících k imunitním buňkám, které bojují proti škodlivým bakteriím a označují se jako Ti aT2 lymfocyty.

Profylaxe (podle řeckého profylax, předsunutá hlídka) neboli prevence vzniku střevních patogenů.

Potlačování růstu kvasinek, obnova střevní sliznice a ochrana před syndromem propustného střeva.

Produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem jako zdroje energie pro střevní buňky, zejména butyrátu, propionátu a acetátu. Získávají se především z fermentovatelné vlákniny, například pektinu nebo hemicelulózy. Podle posledních poznatků by u mastných kyselin s krátkým řetězcem mohl právě butyrát, sůl kyseliny máselné a zároveň hlavní anion tlustého střeva, hrát významnou obrannou a profylaktickou roliu kolorektálního karcinomu.

Reklama

Metabolismus karcinogenních substancí a snížení rizika rakoviny tlustého střeva. Bakterie Streptococcus bo- vis, Helicobacter pylori, Fusobacterium nucleatum nebo Enterococcus faecalis riziko zvyšují, zatímco ty, které jsou součástí probiotik, tvorbu novotvarů blokují. Mezi nejznámější patří lakto- bacily a bifidobakterie.

Zvyšování dostupnosti vápniku, který váže mastné kyseliny a volné žlučové kyseliny.
Syntéza vitaminů, zejména B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin nebo také vitamin H), Bg (kyselina listová/folát), B12 (koba- lamin) a K2 (menachinon).

Potlačení alergických reakcí tím, že odbourává histamin, který se tvoří u alergií.

Snížení rizika kojenecké úmrtnosti u novorozenců s nízkou porodní hmotností.

Snížení množství neurotoxinů, často smrtelně nebezpečných jedů, které negativně působí na nervový systém.
K jejich původcům patří například bakterie Clostridium botulinum -- ta při technologicky nesprávné výrobě nebo přípravě může osídlit konzervy a domácí zavařeniny a vytvářet botulotoxin, který způsobuje ochrnutí dýchacích svalů. Další neurotoxiny představují metylrtuť, pesticidy, průmyslově vyráběná hnojivá, ředidla a organická rozpouštědla, stejně jako chemické léky všeho druhu.

Snížení antioxidačního stresu a počtu volných kyslíkových radikálů, které jsou příčinou chronických nemocí. Některé laktobacily vytvářejí kromě kyseliny mléčné také antioxidační enzym, který volné radikály dokáže zachycovat.

Získávání energie ze stravy. Lidé s nevyrovnaným složením mikroflóry mají větší sklony k obezitě, protože mikroorganismy jejich střeva jsou schopné získat z potravy více živin a energie.

Podpora trávení a tvorby enzymů, například amylázy a proteázy. Správně složená střevní mikroflóra proto přirozeně eliminuje zácpy a navozuje pravidelnou defekaci.

Snížení rizika revmatických změn v organismu. V tomto případě je nutné dbát i na zdraví ústní mikroflóry (viz publikaci detoxikace léčivými oleji), protože více než polovina pacientů s nově diagnostikovanou revmatoidní artritidou má v ústní flóře více bakterií Spirochetaceae, Prevotellaceae a Porphyromonas.

Snížení stresu.

Zdroj: Josef Jonáš, Jiří Kuchař, David Frej - Jak dál po antibiotikách, nakladatelství Eminent

Reklama

Komentáře

Rudolf (So, 17. 2. 2018 - 20:02)
Tady už nikdo normální a funkční střevní osídlení nemá, všichni jsou otráveni rondapem, který střevní bakterie likviduje.
Reklama