Reklama

Co vše v létě škodí játrům a jak je podpořit

Věděli jste, že vše, co jíte, pijete a dýcháte se před vstupem do krevního řečiště filtruje v játrech? Játra jsou po pokožce druhým největším orgánem lidského těla a v podstatě fungují jako jeho strážci – pomáhají odstraňovat toxiny z krevního oběhu, regulují hladinu cukru v krvi, ale také ukládají významné množství vitaminů A, D, E, K a B12, železa a mědi. Dohromady mají na starosti více než 500 životních funkcí.

V létě však játra dostávají pořádně zabrat. Smažené rychlovky na koupališti, grilování na chatě s přáteli ani dovolená u moře zdravým stravovacím návykům nenahrávají. Jak poznat, že játrům něco chybí a co pro ně můžeme udělat?

Alkohol, kouření, stres, užívání velkého množství léků, sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu či nezdravý jídelníček zatěžují nejen játra, ale prakticky celý organismus. I přesto, že mají játra poměrně dobrou schopnost regenerace, se na nich tyto faktory z dlouhodobého hlediska významně podepisují. A zejména v létě zažívají zvýšený nápor. Že vaše játra nejsou v perfektním stavu nejčastěji poznáte podle déle trvajících trávicích obtíží. Projevuje se to také malátností, větší únavou, a to i velmi brzy po probuzení, bolestmi hlavy či svalů, návaly horka či chladu. Postupně se přidává žluté zbarvení kůže a očního bělma. Poruchy funkčnosti jater také často zapříčiňují noční nespavost. Jak tedy regeneraci jater napomoci?

Ostropeřec účinně detoxikuje játra

Jak jistě tušíte, játrům neprospívá alkohol, smažená a tučná jídla, uzeniny ani přesolené či slazené potraviny a nápoje, proto jejich konzumaci zkuste omezit. Dostatečný pitný režim a potraviny bohaté na síru, která slouží jako aktivátor jaterní enzymů, jsou v tomto ohledu klíčové. Najdete ji v tmavé listové zelenině, jako je např. kapusta, špenát nebo čekanka. Pro detoxikaci jater se také skvělé hodí ostropestřec, pampeliška, kurkuma, lněná semínka, lipotropní faktory, B-komplex,  šťáva či gel z aloe vera nebo mořské řasy.

Reklama

Kromě odlehčení jídelníčku, omezení kouření a konzumace alkoholických nápojů vsaďte na ostropeřec mariánský. Ten pomáhá odstraňovat z těla škodlivé toxiny, které se v játrech zpracovávají. Usnadňuje také trávení a podporuje samočistící schopnost organismu. Také kořen pampelišky skvěle ničí nahromaděné toxiny. Navíc podporuje tok žluče, která má vliv na tvorbu enzymů pomáhajících zpracovávat potravu z jater. Regeneraci poškozených jaterních buněk napomáhá i kurkuma,“ vysvětluje expertka na výživu ze společnosti Amway Česká republika a Slovensko Ing. Pavla Pešková Gazdíková.

MK

Reklama

Komentáře

Karolína (Út, 16. 8. 2022 - 10:08)
Ještě více než výše uvedené škodí játrům různé léky a pak dochucovadla, barviva a další éčka v různých grilovacích omáčkách a dalších polotovarech. Není nad to si vše vyrobit doma z vlastních surovin tradičním způsobem bez chemikálií.
Reklama