Reklama

Zkuste 3 unikátní dýňové recepty šéfkuchaře Aqualandu

Recepty mohou být inspirací pro domácí překvapení v podzimních pochmurných večerech.

Dýňová polévka se švestkovou smetanou (4 porce)

500 g očištěné muškátové dýně
1 střední cibule
1 mrkev
1 PL másla + 1 PL oleje
1 l zeleninového vývaru
2 PL cukru krystal
250 ml smetany 33%
Bílý pepř, sůl
150g zakysané smetany
1 PL švestkových povidel

Dýni rozpůlíme, vložíme do plechu, mírně pokapeme vodou a pečeme 25 minut na 140 °C. Po upečení dýni vydlabeme. Očištěnou cibuli a mrkev nakrájíme najemno a restujeme na másle s olejem. Jakmile je cibule růžová a mrkev uvolňuje barvu, přidáme vydlabanou dýni, cukr, sůl, pepř a zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a povaříme zhruba 25 minut tak, aby veškeré suroviny byly měkké. Přidáme smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem, poté propasírujeme přes jemné síto. Polévku dochutíme podle chuti solí a pepřem. Zakysanou smetanu promícháme se švestkovými povidly a při podávání vložíme lžíci švestkové smetany do horké polévky a podáváme.
Klasická dýňová polévka dostane spolu se zakysanou smetanou a švestkovými povidly jiný rozměr chuti.

Pečený kančí hřbet na čerstvém rozmarýnu s dýňovým krupetem a restovanými liškami na brandy (4 porce)

Reklama

800 g kančího hřbetu
1 snítka rozmarýnu
Olej, sůl, čerstvě mletý pepř
400 g krup
250 g očištěné a upečené dýně Hokaido
2 PL másla
2 stroužky česneku
200 g čerstvých lišek
2 cl brandy

Kroupy zalijeme vodou, osolíme a vaříme na mírném varu za občasného míchání do měkka. Po uvaření scedíme. Pánev rozehřejeme s nepatrným množstvím oleje a opečeme nakrájený česnek, poté přidáme měkkou předpečenou dýni a rozmačkáme na kaši. Přidáme kroupy a lžíci másla, dochutíme solí a pepřem a vše důkladně promícháme. Kančí hřbet zbavíme vrchní šlachy, která by maso při tepelné úpravě znehodnotila. Očištěný hřbet osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, zprudka opečeme na pánvi ze všech stran. Poté obalíme v nasekaném čerstvém rozmarýnu a mírně zakápneme olivovým olejem. Takto připravené maso dáme do pekáče, přikryjeme a vložíme do vyhřáté trouby. Dopečeme na 120 °C dle velikosti kusu masa zhruba 10 až 15 minut. Lišky překrájíme na poloviny a krátce orestujeme na másle, zakápneme brandy a dovaříme. Takto připravené jídlo je možno podávat.
Při správné úpravě bude hřbet uvnitř růžový a šťavnatý. Společně s krupetem a chutí lišek na brandy vzniká skvělé podzimní jídlo.

Šlehaný tvaroh s hruškovo-dýňovým kompotem a lískovými oříšky (4 porce)

200 g měkkého tučného tvarohu
2 PL cukru krystal
1 zralá hruška
100 g očištěné máslové dýně
1 celá skořice
1 hvězdička badyánu
4 PL cukru krystal
Šťáva z  1/2 citronu
80 g lískových oříšků

Hrušku oloupeme a zbavíme jadřinců, nakrájíme na drobné kostky. 4 PL cukru nasypeme do rendlíku a dáme na mírný oheň. Jakmile se cukr začne tavit, vložíme nakrájenou hrušku a dýni. Zastříkneme citronovou šťávou, přidáme skořici, badyán a promícháme. Mírně povaříme tak, aby byly zachovány kousky hrušky a dýně. Tvaroh společně s cukrem šleháme, dokud nepřestane cukr uvnitř třít o stěnu mísy. Lískové oříšky přesekáme nadrobno a krátce orestujeme na suché pánvi. Vyšlehaný tvaroh podáváme společně s kompotem a teplými oříšky. Jakmile oříšky orestujeme, intenzivněji se uvolní jejich chuť a vůně.
Tvaroh společně s hruškami a dýní utvoří skvělou podzimní variaci, kterou velmi zpestří teplé restované oříšky.

Reklama

Komentáře

Reklama