Reklama

Slané jídlo zdvojnásobuje riziko rakoviny žaludku

Běžná strava, která je plná přesolených jídel, dvojnásobně zvyšuje riziko vzniku a rozvoje rakoviny žaludku. Prokázali to japonští odborníci studií provedenou na čtyřiceti tisícovkách mužů a žen.

?Pacienti s nejslanějším jídelníčkem jsou skutečně mnohem více náchylnější k rakovině žaludku, čtvrtému nejčastějšímu druhu rakoviny na světě,? shodují se japonští lékaři, kteří své závěry společně s varováním zveřejnili v časopise British Journal of Cancer.


Vedle rakoviny žaludku je slané jídlo příčinou také dalších onemocnění, mezi nimiž na prvních dvou příčkách figurují onemocnění srdce a mozkové příhody. Jídelníček s vysokým obsahem soli může vést také k žaludeční gastritidě, která je otevřenou branou k rakovině žaludku.


Vědci z Národního výzkumného institutu pro rakovinu v japonské Kashiwě zkoumali 18.684 mužů, z nichž 358 trpělo rakovinou žaludku, a 20.381 žen, z nichž byla rakovina žaludku zjištěna ve 128 případech.
?Zjistili jsme, že u mužů, kteří téměř nesolí, se vyskytuje rakovina žaludku v jednom případě z tisíce.

U těch, kteří do svého těla dostávají poměrně velké množství soli, se risk zvyšuje na jeden případ z pěti set mužů. Stejný poměr jsme zjistili i u žen. U těch s jídelníčkem chudým na sůl se rakovina žaludku vyskytne u jednoho případu ze dvou tisíc, zatímco u silně solících žen se jedná o jednu ženu z třinácti set,? uvedl jeden z autorů výzkumu.


Nasolení, naložení do octa a uzení se při přípravách jídla v Japonsku využívají velmi často. Právě proto se zde rakovina žaludku vyskytuje častěji než třeba v Evropě. Se stále častějším kopírováním ?západního? jídelníčku klesá podle odborníků i počet onemocnění tímto typem rakoviny.

Zdroj: Plus

Reklama
Reklama

Komentáře

Reklama