Reklama

První sousto neplatí

Patříte k lidem, kteří si každé jídlo automaticky přisolí a připepří, aniž by ho ochutnali? Myslíte si: Ne, tenhle nebezpečný zlozvyk já nemám? Jenže i ten, kdo nejprve okusí a pak dochutí, může svému zdraví výrazně škodit!

Nadměrná konzumace kuchyňské soli není zdravá - to je známá věc. Malé množství sodíku sice organismus potřebuje, k jeho nedostatku však dochází velmi zřídka. Je-li ho naopak příliš, tělo zadržuje vodu a odpadní látky.

 

Přílišné solení vede ke zvyšování krevního tlaku, nemocím ledvin, rakovině žaludku apod. Někdy je sůl v potravě - díky tkáním nabobtnalým vodou - podstatnou příčinou obezity.

 

Zkusme tedy méně solit - zejména při vaření jídel a stolování. Když už solíme, je lepší sůl do jídla "zapracovat" v průběhu tepelné přípravy a ne dodatečně na talíři. Ovšem i průmyslově vyrobené potraviny mnohdy obsahují nadměrné množství soli. Takové raději nekupujme.

 

První sousto jídla není chuťově směrodatné, ani kdybyste před tím nic nejedli a nepili. Teprve po chvíli se chuťové buňky jakoby probudí a často zjistíte, že původně mdlý pokrm je docela dobrý a přisolit nepotřebuje.

 

Reklama

Postupně si budete na méně slaná jídla zvykat a naučíte se dokonce rozeznávat mnohem více chutí než dříve. Tím se vám otevře prostor pro další druhy surovin, které byste dříve nedokázali ocenit (např. jáhly nebo pohanka mají samy o sobě velmi dobrou, jemnou chuť).

 

A co pepř? Ten také není obzvlášť zdravý - zejména ne ve větším množství nebo konzumovaný pravidelně. Existuje spousta různých bylin, které mohou jak sůl tak pepř nahradit a chuťově i předčít! Jejich použití navíc není samoúčelné, protože slouží k mnohostranné podpoře zažívání.

 

Na závěr tip: zkuste zeleninová dochucovadla ze sušené zeleniny a mořské soli, nebo čistě rostlinnou sůl (výtažek ze zeleniny), které se prodávají v prodejnách zdravé výživy. Naopak se vyhýbejte již hotovým kořenicím směsím, jež často obsahují nezdravý glutamát sodný nebo zbytečně moc soli kuchyňské.

 

Gita Strollová

Reklama

Komentáře

Jana (Po, 5. 11. 2007 - 17:11)
Je mozne, ze lide k staru vice soli kvuli otupele chuti ( a nevedi a nebo nechteji vedet, ze to skodi. Vzdat se k staru chutovych navyku¨je asi velmi tezke. . .
Reklama