Pročišťovače jater z vaší zahrádky
Jíst hořké léčivé bylinky na jaře patří k lidovým léčebným prostředkům, zakořeněným v intuitivních znalostech o tom, co je pro játra zdravé. Lidé v tradičních kulturách na celém světě počátkem jara dychtivě vyhledávají první výhonky divoce rostoucích bylinek. Vědí, že porce hořké přírodní zeleniny je perfektním lékem proti jarní únavě, kterou vyvolal dlouhodobý sedavý způsob života během zimy a strava bohatá na syté, těžce stravitelné a dlouho vařené, pečené či smažené potraviny.
Pokud se na jaře cítíte těžkopádní a unavení, zkuste sníst denně porci hořkých zelených bylinek. Hořké jarní bylinky stimulují vylučování žluči, což přirozeným způsobem čistí játra a zlepšuje zažívací funkce. Hořké bylinky, jako jsou smetanka, hořčice či potočnice, chutnají skvěle, když je nakrájíte na tenké plátky a rychle opražíte na malém množství panenského olivového oleje s nakrájeným zázvorovým kořenem či česnekem. A těsně před podáním na stůl přidejte ještě trochu citronové šťávy, aby se chuť zvýraznila.
Za teplého počasí můžete uvítat lístky hlávkového salátu s přídavkem hořkých zelených léčivých bylinek jako chutnou a osvěžující změnu. Vyzkoušejte si například štěrbák (endivii), roketu (Eruca sativa) a potočnici se zálivkou z olivového oleje a čerstvé citronové či limetové šťávy. Nebo si udělejte šťávu z jakéhokoliv druhu zeleniny s tmavými listy, přidejte k tornu karotku a červenou řepu a ještě čerstvý zázvor s citronem či limetou a máte zdravý nápoj, který po skytne vašim játrům koncentrovanou dávku živin.
Není to jenom hořká chuť, kterou má mnoho zelených bylinek, a která pomáhá stimulovat vylučování žluči a čistí játra, ale zelené listnaté druhy zeleniny jsou bohaté na chlorofyl, barvivo, jenž jim dává zelenou barvu. Chlorofyl je svou strukturou téměř totožný s krevním barvivem (hemoglobinem), proteinem v naší krvi, jenž transportuje kyslík k buňkám. O chlorofylu se soudí, že má pročišťující a oživující účinek na organismus, zvlášť na játra a zažívací trakt.
Zelené potravinové náhražky, jako jsou řasy rodu Chlorela či Spirulina, jsou bohaté zdroje koncentrovaného chlorofylu, jenž se dá zahrnout do pročišťovacího programu jako jeho součást. Vmíchejte jednu čajovou lžičku této potravinové náhražky do čtvrt litru vody, přidejte pár kapek citronové či limetové šťávy a vypijte celý šálek ráno nalačno.
Podle tradiční čínské medicíny je kyselá chuť citrusových plodů považována za látku vyživující játra, když se užívá s mírou. Podle staroindické ajurvédské medicíny celodenní pití horké či alespoň teplé vody s příměsí citronové či limetové šťávy redukuje akumulaci látek zvaných ama neboli jedů v celém zažívacím traktu.
Potraviny pročišťující játra:
Roketa setá
Červená řepa
Mrkev
Kedluben
Zelené části smetanky Štěrbák (endivie)
Grapefruit
Kapusta kadeřavá
Citrony
Limety
Zelené lístky hořčice
Petržel
Hlávkový salát
Potočnice lékařská
Zdroj: 14-denní pročištění organismu léčivými bylinami - Laurel Vukovicová
Komentáře
Děkuji za Vaši odpověď na můj e-mail: solemio"atlas.cz
- Odpovědět
Pošli odkaz