Reklama

Používání palmového oleje je etický problém

V poslední době se objevily kampaně za bojkot výrobků s palmovým olejem kvůli ničení deštných pralesů, někteří výrobci od jeho používání ustupují.

Používání palmového oleje je světovým tématem. Například francouzská ministryně životního prostředí Ségol?ne Royalová loni vyzvala spotřebitele k bojkotu čokoládové pomazánky Nutella. “Přestaňte jíst Nutellu, zachraňte planetu,“ řekla Royalová v televizní debatě. Používání palmového oleje podle ní vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobilo už rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii. Potravinářské firmy musí značit výrobky s palmovým olejem od roku 2014.

Do Česka se loni dovezlo 16.000 tun palmového oleje. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se palmový olej objevuje hlavně v margarínech. “Používá se nejenom v potravinářství, ale i v kosmetice a pro výrobu biopaliv,“ dodala ředitelka ministerského odboru bezpečnosti potravin Jitka Götzová.

Podle ní všichni velcí výrobci v Česku používají palmový olej z produkce, která je certifikovaná. Tedy jde o olej, který nesmí pocházet z původních pralesních oblastí nebo oblastí s vysokou chráněnou hodnotou.

Někteří výrobci od palmového oleje přecházejí k jiným rostlinným olejům. Například společnost Alika, která prodává pražené oříšky, uvedla, že chce přejít na řepkový nebo slunečnicový.

Reklama

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Reklama