Reklama

Potraviny, které mohou zachránit váš život

Harvardský vědec Dr. William Li zveřejnil seznam potraviny, které jsou prospěšné zdraví a posilují imunitní systém.

Harvardský expert Dr. William Li je přesvědčen, že nejsilnějším způsobem, jak porazit nemoc - od rakoviny po demenci - je v první řadě zabránit tomu, aby propukla. Jeho práce závisí na studiu pěti klíčových obranných systémů v našem těle: našeho imunitního systému, našich kmenových buněk, naší DNA, našich střevních bakterií a sofistikovaného působení našich krevních cév. Když dobře fungují, udržují nás zdravé. Věk, nečinnost, stres, špatná strava a toxická zátěž (například ze znečištění ovzduší, kouře a zpracovaných potravin)  je však zatěžují. A v tom případě může nemoc propuknout. Dr, Li čerpal z více než 30 let trvajícího lékařského výzkumu a z více než 700 vědeckých studií s cílem určit, které potraviny tyto systémy nejlépe podporují.

 

Jablko Granny Smith: Tato odrůda má nejvyšší obsah obranyschopnost posilujících polyfenolů.

Meruňky: Obsahují lutein, o kterém se předpokládá, že by mohl chránit před Alzheimerovou chorobou.

Reklama

Maliny: Jsou plné antioxidantů, vitamínu A,C a E.

Zelený čaj: Zklidňuje příliš zaktivovaný imunitní systém.

Kapary: Díky obsahu quercetinu zklidňují záněty.

Hřib smrkový: Podporuje zdravou střevní mikroflóru.

Brukev zelná: Je nabitá imunitu posilujícím vitamínem C.

Borůvky: 250 g denně podporuje činnost imunitních buněk v krvi.

Čekanka štěrbák (endive): Obsahuje bioaktivní látky bojující proti rakovině.

Šťáva z hroznů: Je plná bioaktivních látek podporujících imunitu.

Chia semínka: Je známa pro obsah fytonutrientů podporujících srdce.

Nektarinky: Konzumace 2 kusů ovoce denně má snižovat riziko rakoviny jícnu.

Kořen lékořice: Obsahuje glycyrrhizin s antivirální aktivitou.

Sultánky: Obsahují kyselinu ursolovou, která chrání zdraví krve.

Černý česnek: podporuje produkci T-buněk imunitního systému.

Brokolicové výhonky: Plné vitamínu C působícího proti virové chřipce.

Sezamová semínka: Mají velký obsah vlákniny, která snižuje hladinu cholesterolu a má příznivý vliv na trávicí trakt.

Granátové jablko: Optimalizuje imunitní systém tím, že vyživuje příznivé bakterie v trávicím traktu.

Špenát: Má vysoký obsah vitamínu C, betakarotenu a antioxidantů.

Ječmen: Je plný vlákniny a prospívá srdci.

Brusinková šťáva: Posiluje imunitu zvýšením interferonu gamma.

Jedlé kaštany: Obsahují kyselinu ellagovou, která pomáhá imunitnímu systému detekovat rakovinné buňky.

Olivový olej: Obsahuje sloučeniny, které podporují imunitní systém – kyselinu olejovou, oleocanthal a hydroxytyrosol.

Ústřice: Obsahují stimulanty imunitního systému včetně peptidů.

Ostružiny: Další významný zdroj imunitu podporující kyseliny ellagové.

Autor: MK

Reklama

Komentáře

Reklama