Reklama

Potraviny jsou příliš slané!

Experti na výživu a zdraví opět bijí na poplach. Potraviny prodávané v Evropské unii obsahují příliš mnoho soli a odborníci míní, že je čas nastartovat výraznou změnu v hospodaření se solí v našem jídelníčku. Příliš soli v jídle a zprostředkovaně v celém těle zvyšuje krevní tlak a může vážně poškozovat mozek a srdce infarktem či mrtvicí.

"Potravinářský průmysl musí zareagovat a odpovědně snížit obsah soli v potravinách. Problém tkví také v tom, že mnozí lidé popravdě neřeknou, jak moc solí, ale ani to vlastně nevědí, protože kvanta soli se dostávají do jejich těla prostřednictvím hotových jídel a polotovarů. Špatné je také to, že celkový obsah soli uváděný na obalech potravin nevypovídá o skutečnosti," uvedl nedávno předseda organizace Consensus Action on Salt and Health bojující proti nadměrnému užívání soli.


Tři čtvrtiny z celkového příjmu soli je obsaženo ve sterilizovaných potravinách, svačinkách a polotovarech. Přitom devět z deseti Britů vůbec netuší, jaké množství soli je pro jejich zdraví nezbytné a jaké naopak škodí. Mnoho firem navíc mystifikuje kupující tím, že uvádí množství soli na sto gramů výrobku, ale nikoli to, kolik soli je v jednom balení. Málokdo si uvědomí, že uvedené množství musí vynásobit dvaapůlkrát, má-li v ruce čtvrtkilové balení.


Denně by dospělý člověk a dítě nad jedenáct let neměl přijímat více než šest gramů soli. Kojencům stačí maximálně gram soli denně, větším dětem pět gramů. Průměrný Brit nicméně denně zkonzumuje téměř dvojnásobek maximální doporučené dávky, tedy dvanáct gramů soli.

Zdroj: Plus

Reklama
Reklama

Komentáře

alena pietrzak (Út, 3. 2. 2004 - 21:02)
Sul pomaha lidem jak maji velmi nizky tlak. Alena
e.m. (So, 7. 2. 2004 - 17:02)
Je zajímavý , jak se spousta lidí zajímá o svý zdraví a přitom napomáhají ničení životního prostředí a až to překročí únosnou mez , tak to bude pro spoustu lidí mnohem mnohem horší utrpení .

Viz. např.:
http://datafakta.soc.cas.cz/200103/index.htm
http://www.env.cz/zpravaZPCR2001/zp_02cz.htm
http://www.ekolist.cz/global.stm
http://www.jce.cz/energetik/200205/kveten_13.htm
http://www.volny.cz/marketau/
http://www.sci.muni.cz/~dobro/ozon_1.htm
e.m.. (So, 7. 2. 2004 - 17:02)
kdyby někdo chtěl , rád mu zašlu podrobnější info.
alena pietrzak (Út, 3. 2. 2004 - 21:02)
Musim napsat ze mam nizky tlak, doktor mi rekl at jsu rada,i kdyz nekdy omdlivam. Tak jsem nasla ze sul zveda krevni tlak a opravdu po jeho pouziti se citim o mnohem lip a tlak je perfekt. Alena
Katka (Pá, 6. 2. 2004 - 07:02)
Akorát chudák ledviny a Vaše klouby....to co děláte je vytloukání klínu klínem.

Z pohledu čínské medicíny je nízký krevní tlak dokonce horší než vysoký, protože v podstatě ukazuje na slabé srdce, které se nedokáže pořádně rozběhnout.
Z hlediska projekcí nemocí znamená vysoký i nízký krevní tlak na neschopnost čelit problémům, raději se volí útěk než nalezení řešení. Nízkotlací proto z reality a z problémů utíkají do "omdlévání", aby tak unikli problémům. Vysokotlací volí útěk a stres.
Karel (Po, 29. 3. 2004 - 23:03)
Dva měsíce již nesolím, nesladím, nepiji mléko, kávu jen 1x denně a bez prášků je mi to prd platné. A to jsem 14 dní jedl po půlce palice česneku denně a na dálku česnekem smrděl.
Martina (St, 3. 3. 2004 - 05:03)
Dík za www stránky, mrknu se!
Reklama