Reklama

Pití perlivých nápojů a rakovina jícnu

Časté pití nápojů sycených kysličníkem uhličitým prý může zvýšit riziko rakoviny jícnu, což
je nemoc mající většinou fatální důsledky. K tomuto závěru
dospěla studie předložená na nedávné konferenci odborníků na
rakovinu v New Orleansu; její účastníci zopakovali, že na vznik
rakoviny má vliv to, co lidé jedí a pijí.

Tým indických vědců zjistil jasný vztah mezi zvýšenou
spotřebou sycených nápojů v USA v posledních 50 letech a
dokumentovaným nárůstem rakoviny jícnu. Z dat, která získal od
amerického ministerstva zemědělství, vyplývá, že spotřeba nápojů
sycených kysličníkem uhličitým vzrostla od roku 1946 do roku 2000
o více než 450 procent. Počet případů rakoviny jícnu se u bílých
amerických mužů zvýšil za posledních 25 let o více než 570
procent.


Rakovina jícnu byla v roce 2003 diagnostikována u 13.900
amerických mužů a žen, z toho více než 10.000 byli muži. Podle
údajů americké společnosti pro rakovinu většina z nich nemoci
podlehla.


Počet případů rakoviny jícnu údajně jasně kopíruje nárůst
spotřeby sycených nápojů. Vědci připouštějí, že to může být do
určité míry náhoda, a dodávají, že tu hrají roli zřejmě i
biologické základy. Perlivé nápoje vedou k rozšiřování žaludku,
což následně způsobuje, že se obsah žaludku může dostat do jícnu
(pálení žáhy, odborně reflux). Reflux pak vede k rakovině
jícnu.

Vědci prý objevili podobné trendy i v dalších zemích; kde
spotřeba sycených nápojů přerostla určitou míru, zvýšil se počet
případů rakoviny jícnu.


Český onkolog Luboš Petruželka ČTK řekl, že rakovina jícnu je
méně častá a její výskyt v Česku se nezvyšuje. Vliv na vznik
zhoubného nádoru horní části jícnu má především kouření a
konzumace alkoholu. Vývoj karcinomu v dolní části jícnu je
ovlivňován spíše složením stravy, nevhodné jsou zejména uzeniny a
grilované maso.
V ČR nikdo souvislost mezi pitím sycených nápojů
a rakovinou zatím nezkoumal. Také hypotézu indických vědců bude
třeba teprve ověřit, dodal Petruželka.


Další studie zase prokázaly potenciální příznivý účinek pití
kávy a dalších nápojů obsahujících kofein u lidí s vysokým
rizikem jaterních problémů.
Vědci z ústavu pro výzkum cukrovky a
nemoci ledvin v Massachusetts testovali skupinu lidí s vysokým
rizikem jaterních problémů. Zjistili, že ti, kdo konzumovali více
kofeinu, měli méně problémů s játry. Do výzkumu zapojili 5944
dospělých s vysokým rizikem poškození jater kvůli nadměrné
spotřebě alkoholu, prodělané infekční žloutence, zatížení
organismu železem nebo obezitě.
Dodávají ovšem, že je třeba pokračovat dále ve výzkumu.


Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Pan Jan (Pá, 28. 5. 2004 - 01:05)
Je ostuda že dávno překonaný systém názvosloví je vámi tak neodborně oživován.
Co2 je oxid uhličitý !!!!
Milda (Ne, 4. 7. 2004 - 19:07)
Vždyť to máš ale úplně šuma fuk! Hypermangan je taky manganistan draselný. Oxid je zkrátka kysličník, ať se v tom prohrabujou chemici, jak chtějí.
Rakovina jícnu se ale fakt těžko přechází a je jedno jestli piješ tekutiny s kysličníkem nebo s oxidem.
Reklama