Reklama

Ovoce pro zdravé oči

Na skupině 118.000 osob zjistili, že pravděpodobnost onemocnění makulopatií je u osob, které jedí ovoce aspoň třikrát za den, o 36 procent nižší než u těch, kdo jedí jen půlku dávky.

 

Makulopatie, při níž dochází ke sklerotickým změnám sítnice, je hlavní příčinou slepoty lidí starších 65 let. Nemoc lze léky zpomalit, ale nikoli vyléčit. Už minulé studie odhalily, že proti tomuto onemocnění člověka chrání vitamíny C a E, beta karoten a zinek.

V Bostonu se zaměřili na pozorování stravovacích návyků mužů a žen starších 50 let, kteří na začátku výzkumu oční chorobou netrpěli. Vždy po několika letech vyplňovali podrobné dotazníky, které zjišťovaly jejich stravovací návyky. Přes 700 sledovaných osob v pozdějším věku makulopatií onemocnělo.

Při porovnání jejich stravy s ostatními bylo jasné, že konzumace ovoce, zejména banánů a pomerančů, má vysoce ochranný vliv, avšak množství zeleniny na rozvoj onemocnění vliv nemá.

Ze studie také vyplynulo, že ovoce s vysokým obsahem karotenů, tedy hlavně žluté a červené plody, nejsou pro ochranu významnější než jiné. Vědci, které vedl Eunyoung Cho, z toho usuzují, že spíš než karoteny chrání oči další látky, které jsou v ovoci obsaženy - flavonoidy, vláknina či draslík.

Reklama

Dietoložka Catherine Collinsová se domnívá, že jednoznačný výsledek bostonské studie ve prospěch ovoce je možná dán tím, že lidé v jídelníčku nemají dost dalších potravin s ochrannými účinky, a to těch, které obsahují lutein. Mezi ně patří na příklad špenát a další zelenina. "V jídle jsou mimořádně prospěšné látky, které nelze nahradit umělými vitaminy," řekla.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Reklama