Reklama

Konzumace rajčat snižuje riziko mrtvice

 Ve studii uveřejněné v odborném časopise Neurology se uvádí, že u lidí s nejvyšším obsahem lykopenu v krvi hrozilo o 55 procent menší riziko mozkové příhody než u těch, kdo měli nejmenší obsah tohoto antioxidantu.

    Během dvanácti let studie postihla ze sledovaných 1031 mužů mozková příhoda 67 z nich. Jedenáct případů bylo ve skupině 259 mužů s nejvyšším obsahem lykopenu v krvi, zatímco ve stejné početné skupině mužů s nejnižším obsahem tohoto antioxidantu bylo 25 případů mozkové příhody.

    Výsledky jsou podle vědců o to průkaznější, že se braly v potaz jen mozkové příhody vyvolané krevní sraženinou, a nikoli krvácením.

    “Studie potvrzuje oprávněnost jídelníčku bohatého na ovoce a zeleninu pro snížení rizika vaskulárních příhod,“ řekl hlavní autor studie Jouni Karppi z finské univerzity.

Reklama

    Autoři studie zkoumali také obsah dalších antioxidantů - alfa-karotenu, beta karotenu, alfa-tokoferolu (forma vitaminu E) a vitaminu A (retinol) v krvi a nenašli bez ohledu na jejich obsah v těle žádnou spojitost se snížením rizika mozkové příhody.
Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Mary (Čt, 10. 1. 2013 - 17:01)
Platí to i o průmyslově pěstovaných rajčatech, která nikdy neviděla sluníčko ani hlínu?
Gamma (Čt, 10. 1. 2013 - 18:01)
Platí to i o průmyslově...Obsah lycopenu v rajčatech samozřejmě kolísá. Není to dáno, jestli viděly sluníčko a hlínu, je to dáno odrůdou, některé obsahují mega dávky lycopenu, jiné téměř nic. Lepší je užívat čistý lycopen v kapslích. Tam je obsah standartizován. Náš debilní SÚKL si zatím rajčat nevšímá, protože ten zabraňuje dovozu vysokoúčinných suplementů. Tudíž se zatím dá u nás všechno. Půl kila kvalitních rajčat představuje asi 50 mg lycopenu.
A další zajímavost. Lycopen se vstřebává jen po tepelné úpravě. Ze syrových rajčat se nevstřebá téměř nic. Ale protlak poskytuje poměrně vysoké množství. V průmyslových zemích má tři čtvrtiny obyvatel katastrofální nedostatek lycopenu.Kromě rajčat se totiž téměř nikde nenajde. Vysoký obsah mají už jenom meruňky, žlutý meloun, dýně anebo ananas. A potíž je v tom, že z rajčat se vstřebává jen po tepelné úpravě, trochu i v přítomnosti olivového oleje. Lcopen nesnižuje výskyt jen mrtvice ale i rakoviny střev, slinivky, žlučových cest, žaludku a prostaty.
Valérie (Čt, 10. 1. 2013 - 18:01)
Obsah lycopenu v rajčatech...Ano, to je pravda, lykopen z rajčat se vstřebává jen po rozvaření, ze syrových jen s olivovým olejem nebo s velkým množstvím pepře nebo kari. Ale třeba z meruněk, dýně a ananasu i za syrova. Lykopen má vliv nejenom na mrtvici a rakovinu, ale dokonce i na zesílení imunity.
Reklama