Reklama

Enzymy v naší stravě

Enzymy jsou látky bílkovinné povahy, bez kterých by nebyly možné žádné metabolické reakce. Jsou nezbytné pro správné trávení. Syrová strava obsahuje dostatečné množství enzymů. Jak však zajistit, aby i vařená strava, která je pro mnohé lidi stravitelnější, obsahovala též dostatečné množství enzymů?

Enzymy se dlouhodobým vařením ničí. Ztráty lze však kompenzovat:

  • přidáme-li ke konci vaření do jídel kvalitní sójové omáčky Tamari či Shoyu
  • požijeme-li lžičku přírodně kvašeného jablečného či bylinného octa po jídle
  • dopřejeme-li si malého množství kvašené zeleniny - tzv. pickles
  • konzumujeme-li švestky umeboši, které lze zakoupit v prodejně se zdravou výživou

    Dodání enzymů aktivizuje trávicí procesy a tím pádem dojde k lepšímu využití všech živin z konzumovaného pokrmu.

Autor: mk

Reklama
Reklama

Komentáře

Návštěvník (Út, 8. 6. 2021 - 21:06)
Dobrý den, můžou mít enzymy vliv i na hubnutí ve stáří? Jarošová Děkuji
Návštěvník (Út, 8. 6. 2021 - 21:06)
Dobrý den, můžou mít enzymy vliv i na hubnutí ve stáří? Jarošová Děkuji
M. (St, 9. 6. 2021 - 13:06)
Samozřejmě že mohou. Pro hubnutí je důležité správné strávení potravy a rozložení na základní stavební kameny. Špatně strávená potrava nejen, že ztěžuje hubnutí, ale může vést k rozličných zdravotním problémům.
Reklama