Reklama

Alergici, pozor na mořské plody!

Pobyt u moře je všeobecně považován za zdraví prospěšný, zvláště pro lidi, kteří trpí alergiemi a astmatem. Lékaři ale varují před nečekanými alergickými reakcemi na některá jídla, která se u nás běžně nekonzumují.

Osoby, které trpí alergií na pyly a roztoče, mívají alergiemi na potraviny častěji než běžná populace. Často jde o tzv. zkřížené alergie, kdy se u pacienta objeví klinické projevy alergie po kontaktu s jiným alergenem než tím, proti kterému si už vytvořil protilátky, pokud jsou si tyto alergeny svým složením podobné.


K nejčastějším potravinovým alergiím, která může zkazit pobyt u moře pacientům alergickým na roztoče a šváby, patří alergie na korýše. Ta může způsobovat reakce přímo ohrožující život.


"Je-li jedinec alergický na jeden druh korýšů, je 75 procentní pravděpodobnost, že se objeví reakce i na jejich další druhy. Hlavním alergenem korýšů je bílkovina tropomyosin, ktera je odolná vůči teplotě, nízkému pH a trávicím enzymům," vysvětluje MUDr. Ivana Šetinová z imunologického centra společnosti Synlab, provozující v Česku největší síť humánních laboratoří.


Tropomyosiny v různých korýších vykazují vzájemnou podobnost, což vede ke značné zkřížené reakci v rámci korýšů.


Pokud jste tedy alergičtí na roztoče a šváby a chystáte se na dovolenou k moři, vyhněte se raději lahůdkám z "mořských potvor", aby se vaše dny odpočinku neproměnily v noční můru.


Zdroj: Plus

Reklama
Reklama

Komentáře

Reklama