Reklama

5 způsobů, jak snížit plýtvání potravinami a pomoci životnímu prostředí

Podle Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů se odhaduje, že jedna třetina všech potravin vyprodukovaných na celém světě se vinou producentů nevyrobí nebo se vyhodí.

To představuje asi 1,3 miliardy tun ročně, což přispívá ke globální potravinové nejistotě.

„V průzkumu společnosti Herbalife Nutrition, který se týkal rostlinné stravy, 40 procent respondentů uvedlo, že vybírají potraviny tak, aby byli šetrnější k životnímu prostředí. Snížení plýtvání potravinami je dalším, jednoduchým krokem, který může mít velký efekt," říká Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife Nutrition

5 praktických způsobů, jak pomoci životnímu prostředí

Při plánování rodinného jídelníčku existuje hned několik způsobů, jak můžete pomoci snížit plýtvání potravinami a žít udržitelněji. Zde je pět z nich:

Reklama

1. Plánujte dopředu.

Ať už připravujete výživná jídla na týden nebo plánujete menu na příští večírek, plánování dopředu je skvělý způsob, jak zajistit, že připravíte jen to, co můžete sníst, a nenaservírujete svým hostům více, než mohou zkonzumovat.

2. Zvažte vaření z udržitelnějších surovin.

Lidé se přiklánějí k rostlinné stravě z různých důvodů, včetně zdravotních problémů, hubnutí nebo obav o životní prostředí. Pro ty, kteří teprve začínají experimentovat, může být nejlepší varianta tzv. „flexitariánská“ dieta, což je primárně rostlinná strava s občasným zařazením masa, drůbeže, ryb nebo vajec. Je to skvělý způsob, jak udržet zdravý a vyvážený jídelníček a zároveň pomoci chránit životní prostředí tak, že dojde k omezení energií a zdrojů používaných k výrobě červeného masa.

3. Nandávejte jídlo přímo v kuchyni.

Zvažte porcování jídla v kuchyni. Servírování jídla u stolu umožňuje každému, aby si nandal jídlo sám, což není nejlepší nápad, pokud se snažíte kontrolovat porce. Při servírování na stole je příliš snadné přidat si „pouze jednu další lžíci“. Jeden z největších zdrojů plýtvání potravinami pochází z jídla ponechaného na talíři, které často končí v koši.

4. Používejte i potraviny, kterým brzy končí doba trvanlivosti.

Existuje mnoho způsobů, jak z brzy procházejících potravin vytěžit maximum. Když jsou rajčata příliš měkká na to, abyste je mohli nakrájet do salátu, zvažte jejich zpracování na domácí rajčatovou omáčku.  Dopřejte nahnědlým banánům druhý život tím, že je oloupete a uchováte v mrazáku jako zdravou přísadu do smoothie. Polévky a dušená jídla umožňují zpracovat celou řadu různých ingrediencí, které nejsou zcela čerstvé. Rozlišujte datum minimální spotřeby (best before), po kterém můžete ještě potraviny konzumovat, pokud jsou dobře skladovány a nejeví známky změn či zkažení a dobu expirace (spotřebujte do), po jejímž datu byste již neměli potraviny konzumovat.

5. Darujte potraviny těm, kteří to potřebují.

Zvažte darování trvanlivých potravin místním potravinovým bankám a charitativním organizacím.

„Až budete příště čistit ledničku, mrazák nebo spíž, věnujte pozornost tomu, co jste vyhodili, a snažte se v budoucnu omezit plýtvání těmito potravinami,“ dodává Bowerman.

Reklama

Komentáře

Helena (Čt, 1. 9. 2022 - 11:09)
U nás nepřijde nic nazmar - co nesníme my, dojedi domácí zvířata či se promění na kompostu v zeminu.
Sára (So, 3. 9. 2022 - 12:09)
Já třeba prošlé rybičky dávám do půdy, kde budu pěstovat rajčata, podobně skořápky od vajec. Nahnilé banány dávám v létě ven pro motýly a pak šlupku zakopu k růžím.
Jitka (Čt, 6. 10. 2022 - 06:10)
Vsechny slupky varim slepicim, pridam zbytky ryze, namocene ztvrdle pecivo, skorapky…
Reklama