Vážení uživatelé - pracujeme na migraci do nového systému. Je možné, že může být web v některých chvílích pomalejší. Pokud se tak stane, omlouváme se a věříme, že se vám nová verze bude líbit. Děkujeme!

Vzdorujte depresím pomocí stravy s omega-3 mastnými kyselinami

Máte sklon propadat letargii či depresi? K lepšímu psychickému rozpoložení vám mimo jiné může pomoci správný způsob stravování. Výzkumy dokazují, že ke zlepšené náladě můžete dospět pravidelnou konzumací omega-3 mastných kyselin.

Řadu faktorů, které působí na náš psychický stav, nemůžeme příliš ovlivnit. Stres a vyčerpání nám může přivodit náročné zaměstnání, nečekané životní události nebo třeba změna počasí či ročního období. Jsme-li často vystaveni podobným zátěžím, měli bychom o to více usilovat o zdravý životní styl. Čas bychom měli věnovat nejen odpočinku, ale také aktivnímu pohybu. Stejně tak důležité pro naše duševní zdraví je hlídat si jídelníček.

 „Jestliže jíme zdravě, přispíváme tím ke snížení rizika výskytu řady civilizačních nemocí. Dobré jídlo nám přináší uspokojení z nasycení a zároveň může pozitivně působit na naše emoce i náladu,“ uvádí nutriční terapeutka Margareta Iliopulosová a dále vysvětluje: „Jíst bychom měli pravidelně pětkrát denně v malých porcích. Snažme se sestavit si jídelníček, který bude pestrý a bohatý na všechny důležité vitaminy, antioxidanty a živiny. Prostřednictvím stravy bychom měli svému tělu dodat také omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, které si naše tělo nedokáže samo vyrobit. Tyto zdravé tuky jsou nepostradatelné pro zdraví mozku i správnou funkci paměti.“

Pozitivní vliv omega-3 mastných kyselin na duševní stav dokazuje řada výzkumů. Tyto zdravé tuky totiž patří mezi hlavní stavební látky mozku, kde pomáhají formovat buněčné membrány a regulují tok hormonů a jiných látek ovlivňujících naši náladu.[1] Prokázalo se, že konzumace omega-3 mastných kyselin podporuje dobré psychické rozpoložení a snižuje negativní projevy u pacientů s depresemi a záchvaty vzteku. [2]

Mezi významné zdroje omega-3 mastných kyselin EPA a DHA patří tuk mořských ryb, jako jsou například čerstvý losos, tuňák, makrela nebo sleď. Dostatečnou dávku omega-3 mastných kyselin si zajistíte tím, že budete jíst tučné mořské ryby alespoň dvakrát týdně.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (2)

  • Obrázek uživatele Lenka
    Lenka (anonym)

    omega 3 uultra v kombinaci s magneziem dělá zázraky. Beru to pravidelně

    Črv 28, 2020
  • Obrázek uživatele Iva
    Iva (anonym)

    když mám horší náladu, jsem v práci pod tlakem a v noci špatně spím, tak si sama nasadím hořčík a zatím mně vždy pomohl.

    Feb 02, 2021

Přidat komentář

Reklama

Reklama