Vliv zeleného čaje na rakovinu prsu

Vazba mezi zeleným čajem a nižším výskytem rakoviny prsu byla objevena na základě epidemiologického rozboru změn ve zdravotním stavu japonských žen, které se přistěhovaly do Spojených států a přizpůsobily se americkým stravovacím zvyklostem.

Riziko onemocnění rakovinou prsu se u nich velmi rychle přiblížilo hodnotám zjištěným u amerických žen, zatímco u Japonek žijících nadále v mateřské zemi zůstalo velmi nízké. Podle všeho by Američanky mohly snížit pravděpodobnost, že se zařadí do statistik nemocných tímto druhem rakoviny, kdyby přijaly japonskou stravu a zavedly do svého života zvyk popíjet zelený čaj.

Laboratorní studie vztahu mezi zeleným čajem a rakovinou prsu napovídají, že extrakty zeleného čaje zastavují růst rakovinných buněk v nemocném prsu. Tyto látky pak po interakci s látkami podporujícími nádorové bujení, hormony a růstovými faktory, rakovinné buňky "neprodyšně uzavřou". Extrakty rovněž působí proti rakovině prsu zpomalením růstu rakovinných buněk, které jinak mají tendenci růst abnormálně rychle, což přispívá k rozšíření nemoci.

Vědci lékařské fakulty nagojské městské univerzity v Nagoji při testování sérií přirozeně se vyskytujících antioxidantů objevili, že polyfenoly ze zeleného čaje jsou, pokud jde o účinek při prevenci rakoviny prsu, mezi prvními. Vystavili karcinogenu, který výrazně zvyšuje riziko rakoviny prsu, skupiny krys. Některé skupiny dostávaly obvyklou stravu, zatímco jiné přijímaly také různé antioxidanty. Všechny antioxidanty zvýšily počet zvířat, které v.průběhu testovacího období dlouhého 36 týdnů přežily. U krys, u nichž vznikly nádory prsu, se u skupiny konzumující zelený čaj snížil průměrný počet nádorů připadající na jednu krysu a zmenšila se i jejich velikost. Vědci dospěli k závěru, že "ze čtyř testovaných antioxidantů byly účinky polyfenolů v zeleném čaji nejvýraznější, protože během pokusu žádné ze sledovaných zvířat konzumujících zelený čaj na rakovinu prsu nezemřelo. Podle jedné interpretace působil proti růstu nádorů prsu polyfenol GTC".


Victoria Dolby MPH - O zeleném čaji, nakladatelství Pragma

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (4)

  • Obrázek uživatele jipe
    jipe (anonym)

    To, že Japonky netrpí v mateřské zemi rakovinou prsu, není způsobeno pitím zeleného čaje, ale především tím, že se v Japonsku nekonzumují mléčné výrobky, mezi které můžeme zařadit v současné době i samotné mléko. Pokud jsou mléčné výrobky používány v neslaných úpravách, jejich negativní energetické působení je přímo cíleno do oblasti prsů. Ty slané působí zase problémy spíše v oblasti reprodukčních orgánů. Ne nadarmo je v informovaných lékařských kruzích USA mléko označováno za "národní pohromu Ameriky". I u nás můžeme sledovat vzestupný trend onemocnění prsu rakovinou, který je přímo úměrný masivním reklamním kampanim na mléčné výrobky. Neslané mléčné výrobky jsou obecně charakterizovány extrémní expanzivní energií. Podobný typ energie má i zelený čaj, proto lze tedy o jeho protirakovinových účincích - alespoň v případě rakoviny prsu - úspěšně pochybovat. Zde by se spíše mohl projevit jako jeden z pozdějších faktorů, které se na vzniku tohoto onemocnění mohou podílet. Poněkud udivující je fakt, že v zemi, která dala světu největší dietology, tyto věci odborníci nevědí. jp

    Bře 04, 2003
  • Obrázek uživatele berenyka
    berenyka (anonym)

    Já se z toho už picnu, právě jsem se vrátila od doktorky a protože jsem v přechodu a mám osteopenii, přímo mě vypsala všechny mléčné výrobky,které mám konzumovat...druhý doktor mě řekl, že to v žádném případě jíst nemám ! (?)

    Kvě 24, 2007
  • Obrázek uživatele Jitka
    Jitka (anonym)

    Všeho s mírou. Nic se nemá přehánět.

    Srp 26, 2018
  • Obrázek uživatele tvl
    tvl (anonym)

    Takový pičoviny jak na doktorce se člověk jinde nedozví. Mléko, čaj, co třeba chleba , rohlíky, maso, zelenina, ovoce, asi nezbude než chcipnout hladem, hlavně že nedostanu nějakou rakovinn, nebo neco jiného.

    Srp 26, 2018

Přidat komentář

Reklama

Reklama