Reklama

Co je to kolagen?

Když uvažujeme o kolagenu, lidé mají tendenci myslet na redukci vrásek a občas i na zdraví kloubů. Ale co přesně je to kolagen?

 

Kolagen je bílkovina, která tvoří pojivovou tkáň celého těla od pokožky po kosti. Můžete si to představit jako lepidlo, které drží tělo pohromadě, nebo stavební kameny, které tvoří tkáň. I když je přirozeně produkováno tělem, postupem času jak stárneme, se produkce zpomaluje.

Existují různé typy kolagenu pro různé účely. Používají se hlavně typy I, II a III. Typ I a III působí na kůži, vazy a svaly, zatímco typ II se nachází v chrupavce a očích.

Věda

Fibroblasty se při výrobě kolagenu spoléhají na aminokyseliny, jako je glycin, prolin a hydroxyprolin. Protože fibroblasty těla produkují tento úžasný protein, produkují také enzym, který jej štěpí: kolagenázu. Proces rozpadu kolagenu předběhne jeho produkci, když dosáhneme věku 25 let.

Reklama

Hydrolyzovaný kolagen (kolagenové peptidy) se snadno vstřebává a používá díky skutečnosti, že se štěpí na menší části (aminokyseliny), což z něj činí nejlepší způsob doplňování kolagenu. Bez procesu, kterým se vyrábí hydrolyzovaný kolagen, by kolagen nebyl schopen přežít žaludeční kyselinu a dostat se do tenkého střeva, kde vstupuje do do krve. Kromě doplňování kolagenem můžete kolagen získat pouze prostřednictvím kostních vývarů a masa. Suplementace může být mnohem jednodušší, protože kolagen lze užívat ve formě tobolek nebo přidat do smoothies, džusů nebo polévek.

Kůže

Jako nejhojnější strukturní protein v pokožce se kolagen používá ke snížení vrásek a zvýšení hydratace pokožky. Nachází se ve střední vrstvě kůže (dermis) a poskytuje pevnou a proplou mladistvou pleť. Faktory jako kouření a přílišné vystavení slunci mohou poškodit kolagen a elastin, což má za následek stárnutí pokožky.

Kosti a klouby

Klouby jsou vytvořeny tak, aby se přirozeně pohybovaly volně a snadno. Jsou vyloženy malou látkou zvanou chrupavka, která zajišťuje promazání a tlumení nárazů. Primární složkou chrupavky je například kolagen typu 2. S věkem dochází k opotřebení kloubů, a tak chrupavka eroduje. To vystavuje kolagen imunitnímu systému, který je poté napaden a způsobuje zánět a artritidu. Kostní vývar je jedním ze způsobů, jak zvýšit hladinu kolagenu. Kuřecí polévka je známá tím, že inhibuje imunitní buňky v dosažení místa zánětu a v konečném důsledku zastavuje destrukci chrupavky. Samotný kolagen prokázal v některých výzkumech podpůrný efekt u onemocnění, které jsou ovlivňovány erozí kloubů. Ve skutečnosti měla kombinace kolagenu s častěji používaným glukosaminem a chondroitinem pro bolesti a funkce kloubů pozitivnější výsledky než jejich samotné užívání.

Střevní bakterie, střevní flóra, mikrobiom.

Kolagen tvoří tkáně v gastrointestinálním traktu, a proto se často používá, když se objeví propustná membrána (děravé střevo – leaky gut syndrom – syndrom zvýšené propustnosti střeva). Mnoho lidí věří, že všechna onemocnění začínají ve střevech, takže zajištěním kvality střevní výstelky můžete svému tělu poskytnout preventivní taktiku. Když se se střevo stane propustné, částice potravy, toxické látky a bakterie mohou procházet do krevního oběhu, vytvářet zánět a nakonec mohou způsobit onemocnění a autoimunitní stavy. Zdravá střevní výstelka udržuje vstřebávání živin v optimálním stavu a zadržuje látky, které je třeba vylučovat z krve. Glycin, jedna aminokyselina v kolagenu, může zvýšit žaludeční kyselinu, což může pomoci rozložit potravu a zabít nežádoucí vetřelce, kteří vstupují jícnem.

Reklama

Komentáře

Věrka (Pá, 4. 12. 2020 - 11:12)
Je vidět, jak strašně moudrá je Příroda a jak všechno souvisí se vším. My lidé přes všemožné bádání se asi nikdy všechno nemůžeme dozvědět a pochopit. Každá snaha o znásilnění Přírody je marná a vzápětí se nám ošklivě nevyplatí. Bohužel člověk je tvor nenapravitelný, bezohledně na ni útočí znovu a znovu a neuvědomuje si, že vlastně útočí proti sobě, protože my lidé jsme té Přírody součástí.
Reklama