Reklama

Aminokyseliny – vše, co o nich potřebujete vědět

Aminokyseliny jsou organické sloučeniny, které se spojují a vytvářejí proteiny.

Rostlinné i živočišné bílkoviny se skládají z přibližně 20 aminokyselin a všechny potravinové bílkoviny (kromě želatiny) obsahují nějakou z nich.

Když jíte bílkoviny, vaše tělo je rozloží na aminokyseliny

Existují tři hlavní typy aminokyselin: esenciální (nezbytné), neesenciální a podmíněně esenciální.

Esenciální aminokyseliny si tělo neumí vyrobit a musí pocházet z potravy. Devět esenciálních aminokyselin jsou histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan a valin.

Neesenciální aminokyseliny jsou ty, které si tělo dokáže vyrobit samo. Mezi neesenciální aminokyseliny patří alanin, arginin, asparagin, kyselina asparagová, cystein, kyselina glutamová, glutamin, glycin, prolin, serin a tyrosin.

Reklama

Podmíněně esenciální aminokyseliny jsou produkovány pouze za specifických okolností, například v době stresu nebo nemoci. Podmíněné aminokyseliny zahrnují: arginin, cystein, glutamin, tyrosin, glycin, ornitin, prolin a serin.

 

Co dělají v těle aminokyseliny?

Protože aminokyseliny hrají takovou základní roli, účastní se mnoha chemických procesů, které pomáhají udržovat normální funkce vašeho těla.

Aminokyseliny jsou součástí téměř každého systému v celém těle, včetně:

• Pomoc při tvorbě a růstu svalů, pojivové tkáně a kůže.

• Pomáhá udržovat svalový tonus a sílu tkání.

• Poskytují klíčové stavební kameny pro bílkoviny.

• Pomáhají podporovat metabolismus bílkovin ve svalové tkáni.

• Udržování zdravých vlasů, kůže a nehtů.

• Nezbytné pro zdraví, pohodu a mnoho dalšího.

Zdroje aminokyselin

I když si vaše tělo dokáže některé aminokyseliny vyrobit samo, jiné – konkrétně esenciální aminokyseliny – musí pocházet z potravy nebo doplňků.

Nejlepšími zdroji esenciálních aminokyselin jsou živočišné bílkoviny, jako je maso, mléčné výrobky, vejce a drůbež. Tyto potraviny jsou považovány za „kompletní bílkoviny“, protože obsahují všech devět esenciálních aminokyselin.

Protože většině rostlinných zdrojů bílkovin chybí alespoň jedna aminokyselina, jsou považovány za „nekompletní bílkoviny“.

Z tohoto důvodu se doporučuje, aby vegetariáni a vegani kombinovali potraviny rostlinného původu, jako jsou fazole a rýže, nebo jedli různé potraviny rostlinného původu, které dodávají dobré množství bílkovin, včetně ořechů, semínek a luštěnin.

Jedinou výjimkou je quinoa, která je skvělým veganským zdrojem všech devíti esenciálních aminokyselin.

 

Aminokyselinové doplňky dostupné od SOLGAR, G&G Vitamins a Mattisson:

 

Reference:

Joint WHO/FAO/UNU Expert Consultation. Protein and amino acid requirements in human nutrition. World Health Organ Tech Rep Ser. 2007;(935):.

Zdroj: Solgar

Reklama

Komentáře

Reklama