Včelí produkty, sója, celozrnné obiloviny a červený jetel pomáhají zmírnit příznaky klimakteria

Zpravidla mezi čtyřicátým a padesátým rokem prochází ženy obdobím, které se označuje jako přechod neboli klimakterium. Jde o psychicky i fyzicky náročnou etapu plnou hormonálních změn, s nimiž se každá žena vyrovnává zcela individuálně. Naprostá většina z nich však trpí nevolnostmi, prudkými výkyvy nálad či návaly horka. V tomto článku poradíme, jak je možné zmírnit příznaky přechodu přírodní cestou.

S příchodem klimakteria, které většinou nastává šest až sedm let před poslední menstruací, je zvláště důležité dbát na zdravou životosprávu a pestrou stravu. Ženské tělo je pak na typické příznaky přechodu lépe připraveno. Mezi typické symptomy patří například bolesti hlavy, nevolnosti, podrážděnost, návaly horka, noční pocení či bušení srdce. Správná kombinace vhodně zvolených potravin z přírodních zdrojů však může pomoci překonat příznaky klimakteria, či je dokonce zcela odstranit.

Konzumujte sladké potraviny, ale ne sladkosti
Během období klimakteria by žena měla vyhledávat stravu, která je složena také z potravin podporujících tvorbu energie v těle. Ideální jsou zejména pokrmy s jemně sladkou chutí, které se mohou kombinovat s ovocem či zeleninou. „Všechna jídla, která si žena v období klimakteria připravuje, by měla být snadno stravitelná.  Pokud by pokrmy příliš zatěžovaly žaludek, mohly by způsobit nepříjemné nevolnosti. Lehké a krátce tepelně upravené pokrmy je potom vhodné doplňovat například čerstvými zeleninovými saláty. Základem bohaté stravy jsou vitaminy a další látky získané z přírodních zdrojů, například z včelích produktů, sóji či červeného jetele,“ vysvětluje Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma, která nabízí ženám přírodní přípravky pro období klimakteria.

Potravina č. 1: Včelí produkty a vitamin C
Mezi potraviny příznivě působící na nepříjemné příznaky přechodu patří včelí produkty. Včelí mateří kašička, květní a fermentovaný pyl jsou totiž významnými zdroji vitaminů a minerálů. Důležitý je také příjem vitaminu C, který by ženy měly doplňovat zvlášť. Připívá totiž k ochraně buněk před oxidativním stresem, což je proces doprovázející přirozené stárnutí organismu. Zároveň má vitamin při dodržování doporučeného množství schopnost mírnit únavu a podporovat zdravou činnost nervové soustavy. Pokud chce mít žena jistotu, že tělu dodává potřebnou denní dávku obou těchto látek, může zvolit jejich doplňování formou želatinových kapslí s kombinovaným obsahem včelích produktů a vitaminu C.  

Potravina č. 2: Sója
V období přechodu by měly ženy řadit do svého jídelníčku také stále oblíbenější sóju. Sojové boby se totiž řadí mezi nejbohatší zdroje rostlinných estrogenů, protože obsahují takzvané izoflavony. Tyto cenné látky přispívají především k udržení dobrého stavu ženské pokožky a podporují zdravý růst vlasů. Navíc je sója bohatým zdrojem bílkovin. Pokud žena této potravině neholduje, může zvolit formu doplňků stravy. Kapsle s potřebným denním množstvím se obvykle užívá před snídaní a poté po večeři.

Potravina č. 3: Červený jetel
Červený neboli také luční jetel je možné užívat jako účinné dochucovadlo pokrmů, případně pro přípravu teplých nápojů. Výzkumy však ukázaly, že tato léčivá bylina obsahuje také látky podobné ženskému hormonu estrogenu. „Červený jetel obsahuje fytoestrogeny, které jsou příbuzné ženským pohlavním hormonům izoflavonům. Úbytek fytoestrogenů, k němuž v období klimakteria přirozeně dochází, má za následek zhoršení fyzického i psychického stavu ženy. Může vést k návalům horka či náhlým výkyvům nálad.

Potravina č. 4: Celozrnné obiloviny
Mezi čtyřicátým a padesátým rokem života ženy dochází vlivem klimakteria velice často k navýšení tělesné  hmotnosti a ke zvýšení krevního tlaku. Pro udržení  zdravé životosprávy a zmírnění nevolností by se tedy žena měla zaměřit na příjem vlákniny, která pomůže upravit její zažívání. Vláknina je bohatě obsažena v celozrnném pečivu, které je navíc důležitým zdrojem energie, komplexních polysacharidů, bílkovin, B vitamínů, minerálů a stopových prvků. Vlákniny by žena měla denně zkonzumovat ideálně 25-30 gramů. Ke zvýšení obsahu plnohodnotných bílkovin je vhodná její kombinace s luštěninami.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama