
Hypoglykémie znamená sníženou hladinu cukru v krvi. Cukr je zdrojem tepla a energie pro buňky organismu, zvláště pak pro buňky mozku a srdce. V dnešní době nadměrné konzumace sladkých jídel paradoxně přibývá lidí trpících opakovaně stavy hypoglykémie, které se mohou projevovat únavou, psychickými poruchami, bolestí hlavy, zažívacími či jinými potížemi. V následujícím článku přinášíme seznam možných projevů hypoglykémie a příčin jejího vzniku.
Možné příznaky hypoglykémie:
Nervozita, podráždění, vyčerpání
Omdlévání, závratě, chvění, studený pot, záchvaty slabosti
Deprese
Ospalost
Bolesti hlavy
Poruchy trávení
Zapomnětlivost
Nespavost (probouzení se a neschopnost znovu usnout)
Nepřetržité obavy, nepodložený strach
Duševní zmatenost
Vnitřní chvění (svíraní žaludku)
Bušení srdce, rychlý puls
Bolesti svalů, strnulost
Nesociální, asociální či antisociální chování
Nerozhodnost
Záchvaty pláče
Nezájem žen o sex
Alergie
Nedostatečná koordinace
Nedostatek koncentrace
Křeče v nohou
Neostré vidění
Škubání svalů
Svědění a mravenčení kůže
Lapání po dechu
Náhlé pocity dušnosti a nedostatek dechu
Potácivost
Vzdychání a zívání
Mužská impotence
Bezvědomí
Noční můry, děsy
Revmatická artritida
Fobie, strach
Neurodermitida
Sebevražedné sklony
Nervový kolaps
Křeče
Možné příčiny vzniku hypoglykémie jsou:
1.Nedostatečný příjem potravy, hladovění (nebezpečné u lidí trpících cukrovkou)
2.Nadměrná fyzická činnost při nízkém příjmu potravy (nebezpečné u lidí trpících cukrovkou)
3.Nadměrná konzumace jídel bohatých na jednoduché cukry (bílé pečivo, sladkosti, cukr a jiná sladidla) - Po sladkém jídle rychle stoupne hladiny glukózy v krvi, což způsobí masivní vyplavení inzulínu a rychlé vstřebávání cukru do tkání. Inzulín se však rozkládá pomaleji a dále snižuje hladinu krevního cukru pod původní hodnoty.
Jedná se o nejčastější typ hypoglykémie. Pokud konzumujeme často rafinované cukry, slinivka se stává na cukr přecitlivělá a produkuje více inzulínu, než je potřeba k zachování normální hladiny cukru v krvi. Výsledkem je stále snížená hladina cukru v krvi.
4. Nadměrná konzumace alkoholu, tabáku, kávy a dalších kofeinových nápojů a emocionální stres jsou dalšími příčinami hypoglykémie.
5. Lidé trpící cukrovkou se mohou předávkovat inzulínem a způsobit si život ohrožující hypoglykémii.
6..Nadměrná tvorba inzulínu způsobená nádorem na slinivce je vzácnou příčinou.
Zpracováno podle knihy Dr. Michaela Sharona - Komplexní výživa
Komentáře (37)
- odpovědět
Črv 17, 2005- odpovědět
Kvě 11, 2006- odpovědět
Lis 07, 2007- odpovědět
Feb 22, 2008- odpovědět
Feb 22, 2008- odpovědět
Feb 26, 2008- odpovědět
Zář 23, 2008- odpovědět
Dub 19, 2009- odpovědět
Kvě 17, 2009- odpovědět
Kvě 17, 2009- odpovědět
Čer 13, 2009- odpovědět
Čer 13, 2009- odpovědět
Čer 13, 2009- odpovědět
Čer 13, 2009- odpovědět
Čer 13, 2009- odpovědět
Čer 13, 2009- odpovědět
Čer 22, 2009- odpovědět
Pro 28, 2009- odpovědět
Pro 28, 2009- odpovědět
Črv 06, 2010- odpovědět
Črv 10, 2010- odpovědět
Srp 21, 2010- odpovědět
Srp 22, 2010- odpovědět
Dub 30, 2011- odpovědět
Črv 31, 2011- odpovědět
Črv 31, 2011- odpovědět
Bře 03, 2015- odpovědět
Bře 03, 2015- odpovědět
Bře 03, 2015- odpovědět
Dub 28, 2015- odpovědět
Pro 04, 2015- odpovědět
Pro 04, 2015- odpovědět
Bře 22, 2016- odpovědět
Dub 18, 2016- odpovědět
Dub 18, 2016- odpovědět
Dub 19, 2016- odpovědět
Říj 10, 2019Přidat komentář