
Riziko mozkové mrtvice je u vás vyšší, pokud se vás týká jedno nebo více následujících tvrzení:
věk - po 55 letech se riziko každých deset let zdvojnásobuje;
pohlaví - u mužů je riziko mrtvice 1,25krát vyšší než u žen;
dědičnost - zděděná dispozice ke srážení krve zvyšuje riziko mrtvice; nedostatek C proteinu je mnohem běžnější u bělochů, zatímco srpkovitá anémie se vyskytuje především u černochů;
rodinná anamnéza - mrtvíce nebo minímrtvíce;
cukrovka - pokud máte cukrovku, riziko mrtvice je u vás vyšší;
už jste prodělali minimrtvici nebo mozkovou mrtvici - u mužů, kteří prodělali mrtvici, je riziko jejího opakování během pěti let o 42 procent vyšší; přibližně 35 procent lidí, kteří prodělali minimrtvici, je postiženo mozkovou mrtvicí v následujících pěti letech.
Co můžete ovlivnit:
vysoký krevní tlak;
kouření;
nepravidelný srdeční tep - síňová fibrilace, nejobvyklejší nepravidelnost srdečního tepu, zvyšuje riziko mrtvice šestkrát;
srdeční onemocnění - ateroskleróza (ukládání cholesterolových hmot do cévní stěny) a zúžení krkavice zvyšuje riziko mrtvíce šestkrát;
vysoká hladina cholesterolu - podle některých studií může vysoká hladina cholesterolu zvýšit riziko mrtvice, některé výzkumy naznačují, že pravým viníkem je nízká hladina ?dobrého" cholesterolu (HDL);
reakce na stres - některé studie ukazují, že vaše reakce na stresovou situaci může předjímat záchvat mrtvice; lidé, kteří se rozčilují a u nichž se podstatně zvyšuje srdeční tep, jsou pravděpodobně ohroženi více;
tělesná hmotnost - lidé s nadváhou jsou náchylnější k dalším rizikovým faktorům, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak a zvýšená hladina cholesterolu;
drogy - užívání kokainu může zúžit arterie a způsobit nepravidelný srdeční tep, následně tvoření sraženin a mrtvici; kouření marihuany může také patřit k rizikovým faktorům, protože vede k prudkým změnám krevního tlaku; také užívání heroinu, amfetaminů a anabollckých steroidů pravděpodobně zvyšuje riziko mozkové mrtvice;
nadměrné pití alkoholu;
špatná životospráva - omezte solení, snižte spotřebu tuku, zvyšte příjem vlákniny, abyste udrželi krevní tlak a hladinu cholesterolu pod kontrolou.
Zdroj: Pečujeme o své tělo, nakladatelství Reader´s Digest Výběr
Komentáře (4)
- odpovědět
Lis 17, 2013- odpovědět
Lis 24, 2014- odpovědět
Lis 24, 2014- odpovědět
Lis 24, 2014Přidat komentář