Svátky konce roku jsou pro alergiky rizikovým obdobím
Člověk alergický na pyly břízy, olše a lísky by měl dát pozor na jablka a lískové ořechy.
Alergikovi na pyl pelyňku mohou působit potíže celer, mrkev, petržel a koření.
Alergik na latex může reagovat na banán, meloun, kiwi, hrozinky,
avokádo, fíky, jedlé kaštany a ořechy.
Alergik na hmyz a roztoče může mít problémy po požití kraba, krevety, humra, langusty, hlemýždě, chobotnice nebo ústřic.
V období svátků lidé jedí množství atraktivních jídel,
exotického ovoce, mořských živočichů a koření. To vše u nich může
navozovat potravinovou alergii, stejně jako například čokoláda a
dokonce i víno. Přibývá alergiků na arašídy.
V zimě jsou lidé více doma, méně větrají, více topí a zvyšuje se riziko výskytu
roztočů a zvířecích alergenů, uvedl docent Petrů.
Zdroj: ČTK - Naďa Myslivcová
Komentáře