Střevní divertikly a jejich prevence

Divertikulóza je onemocnění, které se poměrně často vyskytuje u lidí nad 50 let. Dochází pň něm k četným výchlipkám (divertiklům) ve stěně tlustého střeva, které nemusejí dělat žádné obtíže, ale objeví-li se v nich zánět, může prasknout střevní stěna a život pacienta je ohrožen. Léčení je pak chirurgické.

Většina případů střevních divertiklů vzniká prav­děpodobně jako následek konzumace potravy, která neobsahuje téměř žádnou vlákninu, zato velké množství rafinovaných sacharidů.

U mla­distvých do dvaceti let se toto onemocnění vy­skytuje jen zřídka, ale v průmyslově vyspělých státech je postižena asi třetina lidí mezi 50. a 60. rokem života a 60 až 70 % lidí starších sedmde­sáti let. Mnozí lidé trpící tímto onemocněním mívají také příznaky dráždivého tračníku.

Pokud jíte stravu obsahující mnoho čištěných sachari­dů, musí svalstvo ve stěně střev vynakládat vel­kou námahu k posunování lepkavých, suchých zbytků potravy a dochází k občasným křečím. Vznikající tlak roztahuje některé úseky střeva a vytváří tak zevně vyklenuté kapsičky, kterým se říká divertikly. Postižený nemusí pociťovat žádné obtíže, ale mívá zácpu nebo průjmy, často spoje­né s bolestmi na levé straně břicha, které se zmír­ňují odchodem plynů.

Vážnou komplikací je zánět v divertiklů (divertikulitida).

Prevence:

V zemích, kde se jí strava bohatá na vlákninu, jsou střevní divertikly vzácné. Pokud si zvyknete jíst podobná jídla, je velmi nepravděpodobné, že by se vám střevní divertikly tvořily. Znamená to ovšem jíst denně pět dávek ovoce nebo zeleniny (včetně hrachu, čočky a fazolí), k tomu častěji ořechy a semena (například slunečnicová, tykvová). Chléb a pečivo by měly být vždy z celozrnné mouky, neloupaná (hnědá) rýže místo bílé.

Není však vhodné si přidávat do jídla pšeničné otruby nebo jinou nerozpustnou vlákninu, která může dráždit střevní sliznici.

Strava s hojnou vlákninou vyžaduje hodně tekutin, proto se do­poručuje pít nejméně osm sklenic denně. 

Jiným důležitým způsobem prevence tohoto onemocnění je pravidelné cvičení. Dochází při něm k určité masáži střev, což působí proti zá­cpě, která znamená značné riziko divertikulitidy.

Užívejte čerstvý česnek, nejlépe syrový, nebo tři­krát denně česnekové tablety - česnek pomáhá potlačit bakteriální aktivity a zároveň slou­ží k prevenci divertikulitidy.

Zdroj: Léčíme se s přírodou, nakladatelství Reader´s Digest Výběr

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama