Šálek kávy denně pro dobré zdraví

Zapomeňte na to, že káva vám v noci nedá spát, zvyšuje váš krevní tlak nebo způsobuje podrážděnost. Káva skutečně může být dobrá pro vaše zdraví, píše agentura Reuters. "Nyní teprve začínáme chápat potenciální zdravotní účinky těch několika set složek v kávě," říká profesor Peter Martin, ředitel institutu pro výzkum kávy (ICS) na americké Vanderbiltově univerzitě.

Podle Martina může káva díky svému chemickému složení úspěšně
potlačovat sklony k sebevraždě, cirhózu jater, některé typy
rakoviny, bronchiální astma, srdeční choroby a Parkinsonovu
nemoc.


"U jedinců, kteří nepijí žádnou kávu, je v průměru vyšší
výskyt těchto nemocí než u těch, kteří ji konzumují umírněně,"
vysvětluje vědec, přičemž za mírné množství považuje dva až čtyři
šálky tohoto nápoje denně.


Většina výzkumů týkajících se kávy se v posledních 20 letech
soustředila především na kofein, její hlavní složku. Kofein
stimuluje centrální nervový systém a již dlouho se používá v
lécích pro tlumení bolesti, kontrolu chuti, zvyšování bdělosti,
léčení rýmy, astmatu a zadržování vody v těle.


Na druhou stranu si organismus může na kofein lehce zvyknout,
stejně jako na narušený spánkový rytmus, ovlivňování nálady a
zvýšený krevní tlak.


Předběžné výsledky nejnovější studie ICS ukazují, že káva je
bohatým zdrojem antioxidantů, které snižují působení škodlivých
látek na lidské tělo a mohou tak pomáhat v boji proti nemocem.


Hlavním původcem kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny,
očního zákalu a oslabení imunitního a nervového systému mohou být
takzvané volné radikály, což jsou pozměněné částice, jež vytváří
kyslík v kombinaci s jinými chemickými látkami. Volné radikály
poškozují buňky a tkáně a proti nim působí právě antioxidanty.


Studie ICS dokazuje, že káva má čtyřikrát vyšší obsah
antioxidantů než čaj, který je dalším zdrojem těchto důležitých
látek. "Vyhlídky na to, že káva by mohla snižovat riziko úmrtí u
srdečních chorob je významnou a zajímavou stopou pro další
bádání," soudí Martin.


Největší pokrok učinili vědci v pochopení souvislosti mezi
volnými radikály a nemocemi. Lidské tělo bojuje s případnými
škodlivými účinky několika způsoby, včetně systému enzymatické
obrany a antioxidanty.


"V udržování tělesné obrany proti volným radikálům hraje
klíčovou roli výživa," uvádí se ve zprávě britského informačního
centra pro studium kávy (CoSIC).


Mezi nejznámější antioxidanty patří vitamín E, vitamín C a
karotenoidy (žluté a červené pigmenty) nacházející se v sójových
bobech, červeném víně, rozmarýnu, šalvěji a dalším koření,
citrusových plodech, ovoci, cibuli a olivách.


Pražení kávy navíc zvyšuje účinky antioxidantů, jejichž obsah
není zničen ani při procesu odstraňování kofeinu. "Pražení
vytváří bohatství složek, činí z kávy jeden z nejúčinnějších
dodavatelů antioxidantů," tvrdí Martin.


Zmíněná studie zatím probíhala pouze v laboratoři. Nyní se
vědci chystají testovat účinky kávy na buňkách, zvířatech,
zdravých lidech a popřípadě také na nemocných jedincích.


Používání kávy pro léčebné účely není nic nového; střevní
nálevy s kávou se už zhruba sto let používají k očistě organismu.
Během druhé světové války dokonce německá armáda používala kávu
jako analgetikum, protože tehdy nebylo možné dovážet jiné
prostředky tišící bolest.


Kávový klystýr odstraňuje z jater toxiny a pomáhá ulevit od
bolesti pacientům s rakovinou v případech, kdy ostatní léky
selhávají. Německý lékař Max Gerson zavedl klinické používání
kávových klystýrů v Evropě jako součást léčby rakoviny v roce
1930. Později se odstěhoval do Spojených států, kde tuto terapii
využívají dodnes jeho následovníci při léčbě rakoviny, srdečních
nemocí, selhání ledvin, cukrovky a při odstraňování škodlivých
látek.


Tuto metodu, podobně jako mnoho jiných alternativních způsobů
léčby, však považuje většina lékařů za kontroverzní.


zdroj: ČTK - Reuters

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (15)

  • Obrázek uživatele Zdeněk Hradecký, ing.
    Zdeněk Hradecký... (anonym)

    Je možné, že při pražení kávy vznikají i škodlivé látky, které svými účinky ty dobré vlastnosti kávy znehodnocují? Čím káva prospívá jsem se dozvěděl, ale rád bych také věděl, čím škodí. Je toho víc?

    Čer 01, 2001
  • Obrázek uživatele Doktorka
    Doktorka (anonym)

    Některé negativní účinky kávy jsou naznačeny v souvisejících článcích. Uvedu například: překyselování organismu (může být kompenzováno zásadotvornou stravou), odvodňování organismu(ke každému šálku kávy by měly být vypity alespoň 2dcl vody), přispívá ke ztrátě minerálů, u citlivých jedinců může přispívat k tvorbě žaludečních vředů, působit projímavě, způsobovat nespavost... Citlivost na kávu se může u jednotlivých lidí může lišit. Například v dietách podle krevních skupin se uvádí, že pro krevní skupinu A a AB je káva prospěšná, skupině B neuškodí ani nepomůže a pro skupinu 0 je nevhodná, protože nadměrně zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv. Podle indické ayurvédské medicíny se doporučuje zmírňovat nežádoucí účinky kávy přidáním kardamonu. Typická arabská káva se vaří též s kardamonem. Celkově asi bude platit obecné

    Čer 02, 2001
  • Obrázek uživatele Vladěna
    Vladěna (anonym)

    Já mám vždy po vypití kávy vnitřní třes. Piji ji pouze vyjímečně.

    Čer 02, 2001
  • Obrázek uživatele radka
    radka (anonym)

    zajímalo by mne, jak je to s antioxidanty a jinými složkami u tolik oblíbené granulované kávy?

    Čer 13, 2001
  • Obrázek uživatele MarieOlsakova"seznam.cz
    MarieOlsakova"s... (anonym)

    PROČ PÍT PRVNÍ KÁVU S KRÁLOVNOU VŠECH ROSTLIN - REISHI ? Jaké procesy v organismu vznikají při pití normální kávy ? Jde o překyselení organismu a tím vznik obrovského množství volných radikálů, které vyvolávají některé nemoci a zatěžují imunitní systém, který není schopen řešit jiné problémy. Dalším problémem při pití normální kávy jsou obrovské dávky kofeinu, který z těla vyplavuje velké množství minerálů a hlavně vápníku. A nedostatek vápníku způsobuje v pozdějším věku osteoporózu a také nemoci některých životně důležitých orgánů

    Dub 13, 2009
  • Obrázek uživatele Káva ano,ale pouze s Ganodermou je bezpečná
    Káva ano,ale po... (anonym)

    www.biocoffe.dxneurope.eu

    Lis 11, 2009
  • Obrázek uživatele Joudalka
    Joudalka (anonym)

    Moc pěkný článek o tématu je i na tomhle webu - http://www.oxalis.cz/vliv-caje-a-kavy-na-zdravi-cloveka/cz/t-329/ :)

    Zář 22, 2014
  • Obrázek uživatele Grmela
    Grmela (anonym)

    Čaz na lávu! Právě popíjím svůj první dnešní šálek, ale na boží hod se jich chystám do sebe hodit mnohem víc!

    Pro 25, 2014
  • Obrázek uživatele danuselokovicova
    danuselokovicova

    Je možné, že při...Káva určitě není zdravá, aspoň ne každý den.

    Bře 30, 2015
  • Obrázek uživatele Helena
    Helena (anonym)

    Káva určitě není zdravá,...Kde to žijete? Čtete odborné články? Káva zdravá je, dokonce i víc než jediný šálek denně a já jsem toho důkazem. A léčí i cukrovku, nejen ji. Chodím na "doktorku" léta nakouknout. Ale především čtu odborné články, nové poznatky z vědy a techniky..Na to je internet, ne jen na kecání na diskuzi.

    Říj 24, 2015
  • Obrázek uživatele terra
    terra (anonym)

    Tuto kávu mám též mooc radá, poprvé jsem jí chutnala asi, tak před rokem v jedné kavárničně v Brně a od té doby jsem tu pravidelným zákazníkem, ale už jsem si jí zakoupila i domů s kavovarem!

    Led 02, 2016
  • Obrázek uživatele zuza
    zuza (anonym)

    Jak dlouho tuto stránku znáte? A jak dlouho si u nich objednáváte? Já jsem si tuto stránku hned oblíbila, moc se mi líbí jejich nabídka a moje dcerka miluje jejich čaje!

    Led 02, 2016
  • Obrázek uživatele :)
    :) (anonym)

    Tuto kávu mám též mooc...Jj, Jihlavanka je dobrá.

    Led 02, 2016
  • Obrázek uživatele Co?
    Co? (anonym)

    Jak dlouho tuto stránku...Jakou stránku???

    Led 02, 2016
  • Obrázek uživatele To nic
    To nic (anonym)

    Jakou stránku???toho si nevšímej, řádí tady taková automatická blbka, co tu vytrvale protlačuje reklamu na jakési svoje patoky... a admin dělá svou práci a maže ji :)

    Led 03, 2016

Přidat komentář

Reklama

Reklama