Rizikové faktory řídnutí kostí

Osteoporóza - řídnutí kostí - patří mezi civilizační onemocnění. Prevenci této choroby je nejvhodnější začít již v brzkém mládí. Řídnutí kostí často začíná již po třicítce, někdy i dříve. Nejjednodušším způsobem prevence je eliminovat ty rizikové faktory, které můžeme ovlivňovat svým životním stylem a způsobem stravování. Více ohroženy osteoporózou jsou ženy.

Rizikové faktory vzniku osteoporózy:

1. Vrcholový sport od dětství

2. Mentální anorexie, kdy společně s nedostatečným příjmem potravy dochází i k nedostatku minerálů a bílkovin důležitých pro stavbu kostí. Zároveň často hladovění způsobuje překyselení organismu (ketoacidózu), kdy dochází k vyplavování vápníku z kostí.

3. Nevhodné diety - např. Atkinsonova nízkosacharidová dieta či hladovění, kdy opět dochází ke ketoacidóze a odvápňování kostí.

4. Nesprávná výživa s nadbytkem soli, cukru, živočišných bílkovin, fosfátů (limonády, uzeniny) a kofeinu.

5. Nedostatek vhodných zdrojů vápníku ve stravě - (mák, luštěniny, sardinky, lískové oříšky, mandle, sezamová semínka, sója, špenát, ovesné vločky, tmavé pečivo).

6. Kouření.

7. Nedostatek pohybu.

8. Nadměrné užívání léků - léků proti překyselení žaludku (antacida), antibiotik, sedativ a kortikoidů.

9. Podávání hormonů štítné žlázy.
10. Menopauza.

11. Dlouhodobý pobyt na lůžku.

12. Genetické dispozice.

Autor: mk

Přidat komentář

Reklama

Reklama