Rizikové faktory rakoviny slinivky

Strava složená z velkého množství bílého pečiva, bílé rýže a brambor zvyšuje u žen riziko onemocnění rakovinou slinivky břišní. Toto nebezpečí se ještě umocňuje u osob, které se málo pohybují, uvádí studie zveřejněná v nejnovějším čísle časopisu amerického Národního ústavu pro výzkum rakoviny.

Lékaři dosud považovali na nejrizikovější faktor této formy
rakoviny kouření. Autoři studie radí ženám, aby nahradily přílohy
s vysokým obsahem škrobu např. brokolicí a sladkosti ovocem.

Podle výzkumu provedeného v ústavu pro výzkum rakoviny v
Birghamu a bostonské ženské nemocnici zvyšuje neúměrná konzumace
bílého pečiva a brambor riziko rakoviny pankreasu až o 57
procent. U žen, které trpěly nadváhou a málo se pohybovaly, bylo
riziko vyšší dokonce dvaapůlkrát.

Doktor Charles Fuchs, který se na studii podílel, řekl, že
obezita, sedavý způsob života a potraviny s vysokým obsahem cukrů
zvyšují hladinu inzulínu v krvi, což v laboratorních podmínkách
vede k růstu pankreatických rakovinných buněk. Tělo potřebuje
inzulín při trávení sacharidů.

Lékaři se domnívají, že špatný životní styl a stravovací
návyky jsou příčinou až třetiny rakovinných onemocnění. Prokázána
je spojitost kouření a rakoviny plic, konzumace tuků a červeného
masa s rakovinou konečníku a prsou. Americký ústav pro výzkum
rakoviny proto nabádá lidi, aby zvýšili podíl ovoce, zeleniny a
celozrných výrobků v jídelníčku a aby se hodně pohybovali.


Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama