
Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky, a proto se vyskytují téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách v různém množství.
Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než rostlinné vzhledem k tomu, že rostlinné disponují menším množstvím buněčných jader.
Kyselina močová tvoří přirozený koncový produkt při odbourávání purinů v lidském těle. Každý člověk má kyselinu močovou v krvi.
Kyselina močová nacházející se v těle pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních.
Kyselina močová je přirozeným koncovým produktem při odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány potravou a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).
Zdroj: Zdravá a chutná strava při onemocnění dnou, nakladatelství Computer Press
Komentáře (48)
- odpovědět
Led 26, 2007- odpovědět
Bře 12, 2007- odpovědět
Říj 18, 2007- odpovědět
Pro 06, 2007- odpovědět
Pro 06, 2007- odpovědět
Feb 02, 2008- odpovědět
Bře 24, 2008- odpovědět
Lis 06, 2008- odpovědět
Čer 30, 2008- odpovědět
Lis 10, 2008- odpovědět
Pro 14, 2008- odpovědět
Pro 14, 2008- odpovědět
Bře 01, 2009- odpovědět
Bře 10, 2009- odpovědět
Kvě 08, 2009- odpovědět
Kvě 08, 2009- odpovědět
Kvě 09, 2009- odpovědět
Črv 05, 2009- odpovědět
Črv 10, 2009- odpovědět
Srp 09, 2009- odpovědět
Srp 10, 2009- odpovědět
Zář 09, 2009- odpovědět
Zář 09, 2009- odpovědět
Říj 22, 2009- odpovědět
Říj 22, 2009- odpovědět
Říj 22, 2009- odpovědět
Říj 22, 2009- odpovědět
Lis 09, 2009- odpovědět
Lis 24, 2009- odpovědět
Lis 24, 2009- odpovědět
Pro 04, 2009- odpovědět
Feb 10, 2010- odpovědět
Feb 11, 2010- odpovědět
Feb 21, 2010- odpovědět
Bře 01, 2010- odpovědět
Led 07, 2011- odpovědět
Led 07, 2011- odpovědět
Feb 04, 2011- odpovědět
Bře 04, 2011- odpovědět
Bře 04, 2011- odpovědět
Bře 04, 2011- odpovědět
Feb 10, 2012- odpovědět
Črv 25, 2013- odpovědět
Črv 26, 2013- odpovědět
Pro 18, 2013- odpovědět
Črv 26, 2014- odpovědět
Črv 26, 2014- odpovědět
Pro 12, 2017Přidat komentář