
Při chronickém únavovém syndromu doporučujeme upřednostňovat stravu rostlinného původu před příjmem živočišných bílkovin. Přebytek živočišných, těžko stravitelných tuků a uzenin, které jsou doplněny solemi, ochucovadly, zvyšuje pH krve, důsledkem je pomalejší odbourávání kyseliny mléčné vzniklé svalovou činností.
Zpomalí se regenerace svalů, přetrvává pocit únavy a napětí ve svalech. Zvyšuje se hladina cholesterolu, vyčerpávají se játra a žlučník, při jejichž oslabení vznikají bolesti kosterní a svalové soustavy. Narušená funkce jater je často spojená s poruchou zraku.
Kravské mléko nahrazujeme rostlinným sójovým mlékem. Tuky se snažíme přijímat ve formě rostlinných, za studena lisovaných olejů, v semenech (slunečnice, sezam, dýně). Semena lze pražit a používat samostatně nebo do salátů, rýže, luštěnin. Kvalitní nenasycené mastné kyseliny obsahuje maso ryb.
Při vyřazení výrobků z kravského mléka lze použít nejen sójové mléko, ale i sójové jogurty, ovčí sýry, kozí sýry. Vápník je obsažen v luštěninách, zelenině. Lze také použít vaječné skořápky, které omyjeme, nameleme a opražíme na pánvi. Užíváme 2-3x denně na špičku nože po jídle. Podobným způsobem jsou připraveny některé léky na osteoporózu (Biomin H), které lze zakoupit v lékárně. Velké množství vápníku obsahuje také mák, lískové oříšky, mandle, ovesné vločky.
Zdroj:Alena Katčinetzová - Chronický únavový syndrom, nakladatelství Triton
Komentáře (1)
- odpovědět
Dub 13, 2006Přidat komentář